11. října 2008 • 16:33

Cizincům se do Pardubic příliš nechce

Autor: bda
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Pořadatelé se snaží, ale cizince Velká pardubická příliš neláká. Letos se na start postaví tři. Fatal Mac z Itálie a dva zástupci z britských ostrovů – Nadover a Ivore de Beaulieu. Jenže čekalo se víc.



Když se v květnu uzavřely přihlášky na Velkou pardubickou, seznam startujících byl velice zajímavý už jen tím, že na něm byly tři desítky koní ze zahraničí.

Dlouho se spekulovalo o tom, že zahraniční účast bude rekordní, ale startovní listina odhalila tradiční počet z posledních let.

„Strávil jsem na tom tolik času a nakonec přijedou jen staří známí. Ještě před týdnem to vypadalo na osm koní... Pokud se nám nepodaří udělat v rámci Velké pardubické velkou klasickou steeplechase, moc cizinců nenalákáme,“ posteskl si šéf pardubických pořadatelů Miroslav Petráň.

EKONOMICKÁ NUTNOST
Velké pardubické pomohla sílící koruna. Už počtvrté za sebou se poběží o čtyři a půl milionu korun, ale vzhledem k současnému kurzu koruny je to suma 180 tisíc eur nebo téměř 145 tisíc liber. Takové částky jsou i ve Francii či Anglii poměrně vysoké, tento fakt má také svá ale.

„Pokud má majitel v dostihově vyspělých zemích dobrého koně, najde mu tam dostihy za tyto peníze a špatného koně už dnes do Pardubic poslat nemůže. A kdo vyšle dobrého překážkového koně do neznámého prostředí? Nikdo,“ popisoval jednoznačnou příčinu v neúčasti cizinců trenér Čestmír Olehla.

„Myslíte, že bych jezdil s koňmi do Itálie, kdyby zde bylo více dostihů o 300 tisíc korun? Ne, jel bych tam jen na ty největší dostihy, ale pokud u nás nejsou peníze, musíme jezdit ven, je to ekonomická nutnost,“ dodal trenér.

„Navíc Velká je hodně specifický dostih, který ne každému koni vyhovuje. V Anglii musejí koně všechny skoky poctivě skákat, u nás se dají proskakovat, a to zahraniční koně znevýhodňuje,“ popsal další rozdíly Olehla.

Podle něj se italské dostihy cross-country těm českým hodně podobají, a právě tato skutečnost by měla svědčit Fatal Macovi.

Články odjinud


Články odjinud