20. května 2009 • 13:29

V Himalájích zemřel český horolezec

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Penalty ve šlágrech? Křapka měl proti Krejčímu namále, Chorý pádu přidal
Kdo je favoritem finále hokejové extraligy a jaké faktory mohou rozhodnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

AKTUALIZOVÁNO - V Himálaji zahynul horolezec Věslav Chrząszcz ze Stonavy na Karvinsku. Sedmačtyřicetiletý člen karvinského oddílu chtěl se svým kolegou Milanem Pěgřímkem vystoupat bez kyslíku na nejvyšší horu Mount Everest.



Chrząszczovi se však udělalo špatně a ráno ve stanu se už neprobudil. ČTK to dnes řekl předseda oddílu TJ Baník Karviná Josef Weisser.

Informaci potvrdila českému ministerstvu zahraničí, respektive velvyslanectví v Pekingu, také horolezecká asociace v Tibetu. Horolezec podle české diplomacie zemřel v pondělí na selhání srdce. Tělo zesnulého prozatím zůstává na místě, kvůli špatnému počasí ho není možné snést. Česká diplomacie kontaktuje rodinu, řekl ČTK mluvčí ministerstva Jiří Beneš.

O tragické události informoval v úterý deník.cz. Weisser se o smrti Chrząszcze dozvěděl od jeho kolegy přes satelitní telefon. "Udělalo se mu špatně, proto sestoupili do níže položeného tábora. Ráno už se neprobudil," řekl ČTK předseda oddílu. Podle internetových stránek další z českých expedic zůstali karvinští horolezci v táboře ve výšce 7027 metrů nad mořem.

Dvojice amatérských horolezců chtěla od počátku zdolat Mount Everest bez kyslíkových přístrojů. "Na to, co se stalo, to může a nemusí mít vliv. S kyslíkem je to bezpečnější, ale finančně náročnější. A není to takový sportovní výkon. Je to prostě věcí přístupu," dodal Weisser s tím, že se oba horolezci připojili k mezinárodní expedici.

Zesnulý Chrząszcz i jeho pětapadesátiletý kolega Pěgřímek bez kyslíkových přístrojů vystoupali v roce 2005 na vrchol Šiša Pangma. Z pětičlenné expedice se vrátili jen čtyři bez kamaráda Petra Očka, který tehdy také zahynul. "To je prostě osud," dodal Weisser.

Na expedici na se oba horolezci připravovali od roku 1997. Vedle tibetské osmitisícovky Šiša Pangmy mezitím zdolali také nejvyšší horu Severní Ameriky Mount McKinley. Na nejvyšší horu světa chtěli vylézt obtížnější severní stěnou z Tibetu, kam je nakonec čínské úřady vpustily v rámci mezinárodní horolezecké expedice.

Svou výpravu zahájili oba dobrodruzi recesisticky v podzemí Dolu Paskov, kdy z hloubky 850 metrů vylezli na zemský povrch po 142 osmimetrových žebřících. S výstupem na Mount Everest (8848 metrů) tak chtěli překonat téměř 10.000 výškových metrů, což se jim společně nepodařilo. Zda se o to pokusí Pěgřímek sám, není jisté, dodal Weisser.

Hlavním cílem obou horolezců bylo vrátit se v pořádku domů. "Je nám nesmírně líto, že to tak nebude. Chrząszcz byl významný stonavský rodák a mnoho lidí ve Slezsku ho znalo také díky jeho zajímavým přednáškám, kterými popularizoval horolezectví, krásu hor i úctu k přírodě," prohlásil starosta Stonavy Ondřej Feber.

Chrząszcz je letos již druhým českým horolezcem, který v Himaláji přišel o život. Na konci dubna zemřel při pokusu o zdolání desáté nejvyšší hory světa Annapurny Martin Minařík.

Vystoupat na Mount Everest se v těchto dnech pokouší také expedice frýdecko-místeckého horolezce Libora Uhra, který před rokem a půl úspěšně zdolal obávanou horu K2. Na nejvyšší horu světa zatím vystoupilo deset českých horolezců, jako první v roce 1991 Leopold Sulovský.

V Himálaji už zahynulo několik českých horolezců

Výběr nejznámějších tragédií českých a československých horolezců v Himálaji:

24. května 1976 - Prvním Čechem, který stanul na vrcholu osmitisícovky, byl Karel Schubert na nepálském vrcholu Makalu (8463 metrů). Při sestupu však tragicky zahynul.

16. října 1984 - Při sestupu z Mount Everestu (8848 metrů) zahynul Jozef Psotka, jenž se o den dříve stal spolu se Zoltánem Demjánem prvním Čechoslovákem na vrcholu nejvyšší hory světa.

17. října 1988 - Při expedici na Mount Everest zahynuli čtyři českoslovenští horolezci Jaroslav Jaško, Peter Božík, Dušan Becík a Jozef Just, v té době výkvět slovenského horolezectví.

10. května 2006 - Při pokusu o zdolání pátého nejvyššího himálajského vrcholu Lhoce (8516 metrů) zahynul Pavel Kalný.

16. května 2007 - Při výstupu mezinárodní expedice na Mount Everest přišel o život Libor Kozák, jenž zemřel v táboře ve výšce 8300 metrů nad mořem.

8. srpna 2007 - Během cesty početné české výpravy na vrcholy Gašerbrumu I a II zahynul Jiří Daněk.

27. dubna 2009 - Při pokusu o zdolání desáté nejvyšší hory světa Annapurny zemřel Martin Minařík.

19. května 2009 - Při výstupu na Mount Everest zahynul Věslav Chrzaszcz, který chtěl spolu s kolegou Milanem Pěgřímkem zdolat nejvyšší horu světa bez kyslíkových přístrojů.
Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud