31. května 2009 • 16:46

Útok na Everest překazili Čechům zloději

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Kvůli ukradenému materiálu museli horolezci Libor Uher a Petr Mašek odložit útok na vrchol Mount Everestu. O zdolání nejvyšší hory světa by se měli pokusit znovu v úterý.



Čeští horolezci dnes vyrazili k plánovanému výstupu, ale museli se vrátit zpět. "Pravděpodobně nějací šerpové vykradli náš depozit ve výšce 6660 metrů. Přišli jsme o kompletní vybavení, které jsme si tady uskladnili. Mačky, sedáky, cepíny, prostě vše," uvedli na webu své expedice.

"Nikoho by ani nenapadlo, že něco takového se tu může stát, zvlášť v takové výšce," dodali. Po návratu do předsunutého základního táboru začali shánět nové vybavení od expedic, které už skončily, a uspěli.

"Měli jsme obrovské štěstí. Máme nové vybavení. Pořád hodně sněží. S největší pravděpodobností spojíme síly s týmem Kanaďana Gabriela. Jsou čtyři, takže v šesti máme všichni větší šanci," uvedli Uher s Maškem.

338165:gallery:true:true
Na nejvyšší horu světa zatím vystoupilo deset českých horolezců, naposledy se to povedlo předloni pražskému primátorovi Pavlu Bémovi. Před dvěma týdny zahynul při pokusu o zdolání Everestu sedmačtyřicetiletý moravský horolezec Věslav Chrząszcz.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud