6. října 2009 • 14:04

Sixteen chystá útok na hattrick

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Co musí Češi změnit, aby za týden uspěli a kdo si řekl o místo do Prahy?
Varaďa by nedopustil chyby, které stály Pardubice titul. Kabina má příliš velkou moc
VŠECHNA VIDEA ZDE

S jasnou favoritkou Sixteen a s třetím nejvyšším počtem koní na startu v historii by měl v neděli odstartovat 119. ročník Velké pardubické České pojišťovny. Na 6900 metrů dlouhou trať nejbohatšího českého dostihu je přihlášeno pětadvacet koní.



"Myslím, že to dokazuje obrovskou prestiž dostihu. Doma ji má, ale má ji i v zahraničí," řekl o slavném závodu Miroslav Petráň, předseda představenstva Dostihového spolku Pardubice. Na mysli měl účast šesti koní ze zahraničí.

"Jde o koně kvalitní, nelze je podceňovat a i jejich žokejové ve Velké už startovali, což pomůže," dodal.Stejný počet koní startoval ve Velké pardubické v minulosti v letech 1982 a 1989.

V roce 1967 běželo 26 koní a nejvíce jich bylo při jubilejním stém ročníku roku 1990, kdy na Taxisův příkop nabíhalo 29 koní.Přes zahraniční konkurenci se všechny zraky upínají k dvojnásobné vítězce, devítileté bělce Sixteen.

Pokud vyhraje potřetí, zařadí se po bok slavných, mezi legendární trojnásobné vítěze Briganda, Lady Anne, Epigrafa, Koroka, Sagara a Peruána. "Přeji to Sixteeně strašně moc," řekla jezdkyně a trenérka Martina Růžičková.Právě Růžičková je s koněm Rubín první náhradnicí pro dostih, který má omezení v počtu 25 koní.

"Jezdím na pardubickou od čtrnácti let a ještě jsem nezažila, že by byl nějaký kůň pod čarou," řekla Růžičková. "Alespoň v něčem jsem první. A do důchodu mám času dost, Rubín je mladej, tak se snad vejdeme příště," dodala.Sixteen je jasnou favoritkou i podle sázkových kurzů. Na její vítězství je vypsán kurz 2:1. Nižší měla v nedávné minulosti jen Registana, která startovala v roce 2005 s kurzem 1,8:1.Druhý sled koní letos začíná na kurzu od 10:1.

"Pokud Sixteen neudělá chybu na skoku nebo se nedostane do skrumáže, tak to vidím jednoznačně, že vyhraje. Za nejvážnějšího soupeře považuji především Mandarina, k dalším patří třeba Del Sole," řekl bookmaker Jaroslav Zawojski.

Kritikům nízkého kurzu hlavní bookmaker odvětil, že většina koní, kteří se kdy pokoušeli o hattrick, uspěla. "A přišlo na ně přes šedesát procent sázek, což znamená, že prohráváme," uvedl Zawojski.

Prý nechce dopadnout jako v Anglii, kde loni deset až dvanáct sázkových kanceláří prodělalo dohromady až 150 milionů liber.Konkurenci z ciziny tvoří čtyři koně z Anglie a po jednom z Irska a Francie.

Nejlepším z nich by měl být britský Mr Big, jehož chystá vítěz Velké pardubické Charlie Mann. Dokáže tedy kůň trénovaný v zahraničí vyhrát po 14 letech?

"Já to nemůžu říct, to by mě tady ukřižovali," odvětil s úsměvem Petráň a vzápětí dodal: "Ale z mediálního hlediska přináší vítězství cizího koně nový proud a letos si myslím, že Charlie Mann přivezl koně, který může vyhrát.

"Růžičková se cizích koní trochu bojí. Nikoli kvůli konkurenci, ale z důvodu obtížnosti dráhy a její náročnosti. "Kdybych jela, tak bych se držela českých jezdců, Pepíka Váni, ten má vše promyšlené do puntíku, je profík a ještě stačí sledovat ostatní koně," řekla.

Tahákem pro fanoušky je Růžičkovou zmíněná legenda Josef Váňa. Loni sice vyhlašoval, že už nepojede, ale mnoho lidí mu nevěřilo a vědělo proč.

Pětinásobný vítěz dostihu se objeví na startu potřiadvacáté, tentokrát se šestapadesátiletý žokej vyhoupne do sedla Tiumena.Na dostih, který má pošesté za sebou dotaci 4,5 milionu korun, podle odhadu pořadatelů dorazí přes třicet tisíc fanoušků, mezi kterými by neměli chybět prezident republiky Václav Klaus či premiér Jan Fischer.

Dráha je podle pořadatelů v ideálním stavu. Za poslední měsíc se kropí ve dne v noci ze tří zdrojů, aby byla pružná, a upravují se odskoky a doskoky.

"Byli jsme vystaveni těžké zkoušce v podobě nepříznivého sucha, které bylo více než desetileté, máme mnoho vrásek, ale troufám si tvrdit, že dráha závodiště bude velice dobře připravena," konstatoval Jiří Kunát, ředitel Dostihového spolku.

Startovní listina

1. Lucky Nellerie ž. Keith Mercer 10:1
2. Super Lord ž. Jan Faltejsek 16:1
3. Sixteen ž. Josef Bartoš 2:1
4. Montgomery Petr Tůma 40:1
5. Pocci Jan Korpas 12:1
6. Tiumen ž. Josef Váňa st. 10:1
7. Profil ž. Michal Köhl 12:1
8. Il En Reve ž. Kenneth Whelan 20:1
9. Del Sole žk. Josef Váňa ml.
10:110. Shirley ž. Marek Stromský 77:1
11. Mandarino ž. Jaroslav Myška 10:1
12. Lirain Jaromír Hrudka 100:1
13. Tomis ž. Pavel Kašný 14:1
14. Juful Tennis Fernand de Oliveira 12:1
15. Marath ž. Paul Francis Hamblin 88:1
16. Lakreg Martin Liška 44:1
17. Red Dancer Raffaele Romano 35:1
18. Roosevelt ž. Thomas Boyer 60:1
19. Jung ž. Bohuslav Mátl 22:1
20. Lucky Luk ž. Jason Maguire 16:1
21. Mr Big ž. Noel Fehily 10:1
22. Hirsch ž. Dušan Andrés 24:1
23. Mr Land Pavel Složil 22:1
24. Derby Sharp Josef Sovka 50:1
25. Numero Due ž. Jiří Kousek 11:1

Náhradník:

26. Rubín Martina Růžičková 500:1

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud