Marek Stodůlka
6. června 2020 • 17:47

Bijec s velkým srdcem. Pomáhal v boji s rakovinou, vrátí se na vrchol?

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Sesadil krále, pak následoval tvrdý pád. Americký MMA bojovník Cody Garbrandt porazil na konci roku 2016 krajana Dominicka Cruze a stal se šampionem bantamové divize, poté ale třikrát za sebou prohrál. Přesto zůstává v UFC uznávanou osobností, mimo jiné třeba proto, že pomáhal mladému chlapci zvítězit nad rakovinou. V noci na neděli bude mít možnost restartovat kariéru, musí ale na turnaji UFC 250 v Las Vegas porazit Brazilce Raphaela Assuncaa. Turnaj vysílá od 04.00 stanice Nova Sport 2.



Když legendární konferenciér Bruce Buffer oznamoval výsledek souboje Codyho Garbrandta s Dominickem Cruzem, mnoho sportovních fanoušků zůstalo v šoku. „Novým šampionem se stává Cody Garbrandt!“ zařval americký uvaděč do mikrofonu.

Myslíte, že Cody Garbrandt zvládne noční boj? Zapojte se do nových diskuzí na iSport.cz >>>

Zaslouženě. Nový šampion předvedl výborný výkon, od té doby šla ale jeho kariéra z kopce. Dvě prohry Garbrandtovi uštědřil úhlavní rival T. J. Dillashaw, tu třetí pak Brazilec Pedro Munhoz. Možná za tím stála změna taktiky, kdy se Američan přestal spoléhat na výborný pohyb a rychlé boxerské výpady a začal se pouštět do zbytečných přestřelek.

Přišel o titul. Přišel o neporazitelnost. Jeho jméno v UFC ale stále hodně znamená, cestu k titulovému opasku bude mít velmi obtížnou. Bantamová váha je totiž nabitá talenty, kteří o pás šampiona stojí, Američan proto musí bezpodmínečně vyhrát. Raphael Assuncao se ale také pyšní pozoruhodným resumé. Porazil mimo jiné třeba právě Dillashawa s Munhozem, na které Garbrandt nestačil.

Cody Garbrandt porazil Dominicka Cruze
Cody Garbrandt porazil Dominicka Cruze

Osmadvacetiletý bijec z Ohia sice nezažívá nejsvětlejší období své kariéry, sám ale velmi dobře ví, že se nesmí za žádných okolností vzdát. Podobnou mentalitu totiž vštípil kamarádovi, jehož nehodlá zklamat. Součástí jeho týmu se před pár lety stal Maddux Maple. V té době jedenáctiletý chlapec, který díky bývalému šampionovi vyhrál boj o život. „Zavolal mi jeho otec, když mu chybělo sedm měsíců chemoterapie, ale on už to nechtěl podstupovat,“ vyprávěl před pár lety Garbrandt pro server USAToday.com.

„Zavolal jsem mu a řekl: Bojoval si opravdu tvrdě. Potřebuju, abys šel po mém boku, když půjdu do klece. Jsi můj přítel. Nepůjdu do boje sám, ani ty v tom nejsi sám,“ namotivoval tehdy mladého Madduxe.

Svá slova válečník UFC dodržel. Leukémie mladého chlapce v roce 2013 ustoupila a z dvojice se stali nerozluční kamarádi. Maple napjatě sleduje každý Garbrandtův duel přímo u klece. A nejspíš bude bedlivě nahlížet i na tento. Čtvrtá prohra v řadě by totiž pro talentovaného bojovníka znamenala fatální pád.

Deník Sport, Sport Magazín i časopis GÓÓÓL kupujte pohodlně ONLINE na iKiosek.cz »

Titulní strana deníku Sport, sobota 6. června 2020 Titulní strana deníku Sport, sobota 6. června 2020Foto Sport

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud