Marek Stodůlka
11. prosince 2020 • 21:30

Ferguson vs. Oliveira: Souboj bojovníků s nepředvídatelnými styly

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
VŠECHNA VIDEA ZDE

Galavečer UFC 256 slibuje s blížícím se koncem roku skvostnou podívanou. Nejen že se podruhé za tři týdny objeví šampion muší váhy Deiveson Figueiredo, zajímavý je zejména předzápas. V Las Vegas se totiž proti sobě postaví Tony Ferguson a Charles Oliveira. Dva bojovníci s nepředvídatelným stylem a skvělým jiu jitsu v noci ze soboty na neděli udají další směr lehké divizi.



Málokdy se o předzápase mluví více než o hlavním souboji galavečera. Když však bojuje hvězda jako Tony Ferguson, má i titulový střet smůlu. Většina fanoušků bude ladit televize zejména proto, aby zjistili, jestli se oblíbený Američan vrátí po výprasku od Justina Gaetjeho v odpovídající formě. UFC ale nenaplánovalo žádný duel na rozjezd, spíš pořádnou zatěžkávací zkoušku. Fergusonovým soupeřem bude totiž Charles Oliveira, nejnebezpečnější muž v boji na zemi možná napříč celou organizací. Jeho čtrnáct submisí v UFC hovoří jasně.

Brazilec se veze na vlně sedmi vítězství v řadě. Po přechodu z pérové do lehké divize opravdu září. Nabral potřebnou svalovou hmotu, zlepšil boj v postoji a zejména zůstal stejně nebezpečný na zemi. Jediná chyba stačí Oliveirovi k tomu, aby zamknul škrcení či páku, z které už soupeř nemá šanci uniknout, naposledy se o tom přesvědčil Kevin Lee, když skončil při pokusu o strh v gilotině.

Rodák ze Sao Paula neustále stoupá, stejně jako Ferguson byl však delší dobu přehlížený, až teď dostal první nabídku na opravdu ostře sledovaný souboj. To jeho americký soupeř už se na vrcholu pohybuje déle, několikrát sahal po titulu, dokonce se stal dočasným šampionem, na duel o právoplatný pás ale nedošlo. Při poslední šanci tvrdě narazil. Ani na pátý pokus se nepovedlo domluvit jeho bitvu s Chabibem Nurmagomedovem, a tak zastoupil Gaethje.

Ten Fergusona doslova rozebral, pět kol schytával obličej šestatřicetiletého bijce granáty z rukou soupeře. Z klece odcházel k nepoznání, když rozhodčí zápas v poslední pětiminutovce ukončil. Možná i proto upozornil, že nebude v nadcházejícím střetu tolerovat nic, co by jej mohlo znevýhodnit.

„Počítám s tím, že Charles Oliveira a další zase nenaváží. Takže to říkám už teď. Zápas na poslední chvíli, Oliveira nebude shazovat celý týden a přijde o 2 kila těžší,“ napsal Ferguson na Instagram. „Pak použije výmluvu, že vzal zápas na poslední chvíli. Pokud bude o tolik těžší, nebudeme bojovat.“

Američanovy obavy jsou nejspíš zbytečné, přestože jeho soupeř měl v minulosti problémy s plněním váhového limitu, dělo se tak v dobách, kdy ještě zápasil v pérové váze. Tudíž musel navážit o čtyři kila méně než nyní. Od Oliveirového přesunu o divizi výš se ještě nestalo, aby v den vážení nesplnil hmotnostní limit. Nic by tak nemělo bránit střetu dvou bijců s netradičními styly a atraktivními zápasy.

Vémola po výhře: Mrzí mě, že ve mě lidé nevěřili. Čert mi říkal pusť ho!
Video se připravuje ...

SESTŘIH: Vémola - Mikulášek: Terminátor uškrtil Babu Jagu za 122 vteřin
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud