Ondřej Němec
10. června 2022 • 04:40

Samuraj proti největšímu tvrďákovi. Pro Procházku hrají věk i rychlost

Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

A je to tady! Souboj, na který čeká nejen Česko, ale i celý svět bojových sportů. Titulový duel Glover Teixeira vs. Jiří Procházka je totiž střetem dvou velkých person, od nichž se očekává něco mimořádného. Vždyť proti sobě nastoupí brazilská legenda, jež pozvolným a pevným krokem vystoupala až k trůnu polotěžké váhy UFC, a český samuraj. Ten v nejslavnější lize sice absolvoval jen dva souboje, ale oběma naprosto šokoval fanoušky i experty. Jak může hlavní zápas turnaje UFC 275 v Singapuru probíhat? Je favorit opravdu tak jasný?



Nic není, jak se může zdát. Podle kurzů sázkových kanceláří se není čeho obávat, Jiří Procházka je v boji s Gloverem Teixeirou jasným favoritem. Podle zkušených zápasníků a expertů však v duelu Glover Teixeira vs. Jiří Procházka není vůbec nic jasné. Jen v jednom se všichni shodnou: Mělo by se jít o jednu z největších bitev MMA.

Rodák z Hostěradic půjde do boje podle mnohých se zatím nejtěžším soupeřem. A to i přesto, že je Teixeira podle bookmakerů outsiderem. „Kdybych měl Glovera charakterizovat jedním slovem, tak je to legenda. Bojovník, který má už svůj věk. Prošel si obrovskými válkami s kdekým. S opravdovou špičkou MMA,“ zdůraznil respektovaný trenér a bojovník André Reinders v pořadu Fight! na iSport.cz „Má dlouhou a zajímavou historii. I ten jeho život je dost pestrej. A kdybych to bral čistě z bojového hlediska, tak je to asi jeden z nejhorších možných soupeřů, proti kterým můžete stát.“

Nečekaná síla

Největší výhodou dvaačtyřicetiletého Teixeiry jsou opravdu mimořádné zkušenosti. Drží skóre 33 vítězství a sedmi ztrát. To není o tolik víc než má na svém kontě o třináct let mladší Procházka, který má bilanci 28:3. Jenže Brazilec bojuje v UFC už od roku 2012 a po celou dobu se střetával se špičkovými protivníky.

„Jirka může mít jakékoliv flow, ale Teixeira má obrovské zkušenosti. Bojoval už s mnohem těžšími soupeři než Jirka,“ upozorňuje další zkušený český kouč a bojovník Petr Kníže. „A druhá věc, a to vím od lidí, co s ním trénovali, Glover má obrovskou sílu. Je to takový přírodňák s přirozenou silou. Jak někoho čapne a hodí na zem, tak i těm nejzkušenějším dělá velký problém se zvednout. Myslím, že Jirka v tomhle není úplně kovaný, a když to půjde na zem, bude mít Teixeira hodně navrch.“

Když se tedy souboj přesune z postoje dolů, můžou čeští fanoušci právem trnout hrůzou. Teixera dokázal na zemi dominovat před mnohými velikány z klece. Jako tomu bylo v poslední titulové bitvě s tehdejším polským šampionem Janem Blachowiczem, kterého uškrtil v druhém kole.

Začátek napoví

O tom, jakým směrem se bude obří souboj ubírat, rozhodne nejspíš už začátek „Podle mě napoví hrozně moc úvodní kolo, v němž se ukáže měření stylů,“ upozorňuje Reinders. „Jirkova pohyblivost, rychlost, nepředvídatelnost. A takový ten silový a nátlakový styl Glovera Teixeiry. Nepředpokládám ale, že by se to v prvním kole ukončilo.“

Na co vsadí český samuraj, je jasné. Bude hodně v pohybu, aby si udržel Teixeiru od těla. Procházka tak povede boj hlavně z dálky. Rozhodně se musí vyhnout tomu, aby se nechal zahnat k pletivu. Tady by jej Brazilec nejspíš přepravil na zem, ať už by to mělo trvat jakkoliv dlouho. Mezi silné schopnosti ostříleného matadora totiž patří i mimořádná výdrž.

„Co se týká wrestlingu a graplingu, tak má proti sobě Jirka vůbec nejzkušenějšího člověka. Teixeira je úplně jiný level,“ upozorňuje Kníže.

Fyzické parametry však mluví jasně pro Procházku. Je o pět centimetrů vyšší, má o deset centimetrů větší rozpětí paží, je výrazně mladší a tedy i rychlejší. Papírově lepších soupeřů však Teixeira dokázal zdolat už spoustu.

„On je tvrďák, je těžký ho ukončit, má plechovou hlavu. A umí si to prosadit tlakem, přes nějaké údery se vždycky dokáže dostat soupeři na tělo,“ vyzdvihuje kvality šampiona Reinders. „Myslím ale, že je na to Jirka připravený. I moji kluci (svěřenci) mu simulovali styl Glovera. Hodně trénovali začátek zápasu. Protože si Jirka uvědomuje, že to bude rozhodující. Pokud by ho Glover případně stáhnul na zem, tak to bude mít hodně těžký.“

Válka světů

Na česko-brazilskou bitvu se opravdu těší celá scéna bojových sportů, protože půjde tak trochu o návrat do historie. UFC začínalo jako kolbiště, v němž proti sobě nastupovali stoupenci různých bojových disciplín. Box, karate, kickbox… Mimochodem v prvních turnajích mělo navrch zpravidla brazilské jiu jitsu. I souboj Teixeira vs. Procházka bude podobným kláním dvou rozdílných bojových světů.

„Je to skutečně střet stylů, jako tomu bývalo v prvopočátku MMA,“ říká s nadšením Reinders. Přičemž Procházka měl během přípravného kempu proti šampionovi vcelku výhodu, věděl totiž na co se připravovat. To Teixeira si veřejně postěžoval. „Najděte mi někoho, kdo je podobný Procházkovi…“ žádal bezradně.

„Jirkův styl je fakt specifický, velmi neortodoxní, je tam hodně pohybu, přecházení z gardů, často pouští ruce dolů, údery přichází z různých úhlů. Je skutečně těžký tohle simulovat,“ upozorňuje Reinders. „Věřím, že Glover měl hodně velký problém najít si odpovídajícího sparingpartnera. To je jedna z obrovských výhod Jirky. Na takový styl je málokdo připravený.“

U Procházky je navíc důležitá i schopnost knockoutového úderu prakticky kdykoliv. Obvykle se jedná o trefu, kterou bojovník nevidí. A vzhledem k tomu, že je český samuraj v neustálém pohybu, hodně spouští ruce, tak úder často přijde z úhlu, ze kterého ho soupeř nečeká a tím spíš jím otřese. Mozek nedokáže připravit tělo na fatální náraz.

„Bojovník, který byl knockoutován, se téměř vždy v šatně nejprve zeptá: ‚Co to bylo a odkud to přišlo?“ vysvětluje Reinders. „Protože o tom úderu skutečně neví, kdyby ho viděl, tak i kdyby ho nestačil vykrýt nebo uhnout, podvědomě se zpevní a otřes pro mozek nebude tak velký.“

A právě překvapit nečekaným úderem umí Procházka brilantně. Dokáže skutečně skvěle využívat svého rozpětí. Protivník tak nemá často přehled, kde se obě ruce nacházejí.

„Nečitelnost je obrovskou výhodou. Soupeři s tím mají velký problém. Pro spoustu lidí to může na první pohled působit chaoticky, že v tom není žádný systém. Jirka je ale posedlý tím, že se snaží dokonale ovládat své tělo,“ vykládá Reinders. „Sám jsem byl několikrát svědkem toho, kdy zastavil úder centimetr před bradou svého sparingpartnera, protože by ho jinak knockoutoval. Když jsem to poprvé viděl, svým způsobem mě to šokovalo. Udivilo mě, na kolik má tělo pod kontrolou,“ popisuje schopnosti bojovníka z Moravy zkušený kouč.

Mentální hra

O titulové bitvě na turnaji UFC 275 bezpochyby rozhodnou nejen fyzické dovednosti obou aktérů, ale i jejich mentální síla. Emoce jsou totiž jednou z věcí, které hodně ovlivňují průběh souboje. Procházka nebyl se svým prvním zápasem v UFC spokojený. Prý dal chvílemi agresi větší prostor, než bylo zdrávo. A dost tím riskoval. Na druhou stranu, na Volkana Oezdemira to určitě zapůsobilo. Když totiž Švýcar zasadil Procházkovi úder, téměř jím to neotřáslo a s vystrčenou bradou čekal na další.

„Myslím, že to může být i cesta na Teixeiru,“ odhaduje Reinders. „Jirka může Glovera dostatečně frustrovat tím, že ho nebude schopnej zkrátit a dostat na zem. Teixeira pak začne dělat chyby a víc se otvírat pro případný knockoutový úder.“

Jiří Procházka před titulovou bitvou v UFC: Bez vášně se MMA nedá dělat
Video se připravuje ...

I psychická hra jde samurajovi skvěle. Možná i díky tomu, že má rád brutální počítačovou hru Mortal Kombat, dokáže působit, jako by chtěl soupeři vytrhnout páteř. Ale to nejspíš na Brazilce stačit nebude. Není z těch, kteří by se kdy někoho zalekli. Moc dobře ví, jak se s něčím takovým vypořádat a určitě nebude během boje stát o oční kontakt.

„Říkám svěřencům, ať v zápase nekoukají soupeři do očí. V očích jsou emoce, které můžou nahlodat,“ prozrazuje Reinders. „Koukejte na jeho ramena, sledujte jeho končetiny, berte ho skutečně jako počítačovou figurku, která má ruce a nohy. Pak periferně vnímejte, co dělá.“

Roli zajisté bude hrát i nastavení hlavy samotného Teixeiry, který dopředu prohlásil, že na konci roku ukončí kariéru s opaskem přes rameno. Myšlenky na konec se většinou (podle statistik) šampionům nevyplácí. Brazilský zápasník se ale může stát výjimkou potvrzující pravidlo.

„On je natolik zkušenej, že v tom neselže. Bude chtít odejít s vítězným štítem a zápas rozhodně nepodcení,“ je přesvědčený Kníže. A jak by tedy mohl zápas proběhnout? „Můj tip je, že knockout ze strany Jirky přijde až někdy ve třetím čtvrtém kole, kdy Glover začne být frustrovaný, že se mu nedaří dodržet game plan, který měl v hlavě,“ věří Reinders.

Galavečer UFC 275 vysílá v neděli od 4:00 stanice Premier Sport 1, kterou můžete sledovat u operátorů O2 TV, Telly a T-Mobile. Již v pátek od 19:00 nabídne Premier Sport 2 rozhovory moderátora O2 TV Sport Davida Sobiška s Jiřím Procházkou a Makhmudem Muradovem . V sobotním studiu přivítá David Sobišek od 20:00 na Premier Sport 2 Karlose Vémolu , Michala Martínka a trenéra Andrého Reinderse.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud