Tereza Janovská
17. března 2016 • 09:40

Spejbl Hutník: O magické stovce i šancích teoretika ze Sportu v kleci

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Co má Třinec a nemá Sparta? V čem selhali lídři poražených?
Střeďáci na EURO: Koho k Součkovi? Dilema s parťáky i rozestavením
VŠECHNA VIDEA ZDE

Český elitní thajboxer Ondřej "Spejbl" Hutník se chystá na svůj šestadevadesátý zápas kariéry. V pátek večer se představí na Heroes Gate proti chorvatskému bojovníkovi Toni Čatipovičovi v utkání K-1 a přiblíží se tak svému snu, překonat hranici stovky zápasů. "Po té stovce toužím už od sedmnácti let, kdy jsem začal zápasit," přiznal třiatřicetiletý bojovník. A fandit bude i redaktorovi deníku Sport Františku Prachařovi, který v rámci výzvy Superlife bude bojovat svůj první amatérský zápas v MMA.



V pátek vás čeká zápas s pořadovým číslem 96. V jednom rozhovoru jste přiznal, že je vaším snem překonat hranici stovky zápasů. To už máte blízko...
"Ano, ten sen stále mám. Určitě to neznamená, že bych pak chtěl hned končit. Po té stovce toužím už od sedmnácti let, kdy jsem začal zápasit. Teď se mi to snad podaří, a pak už budu zápasit jen zajímavé zápasy, různé výzvy. Budu se věnovat i více rodině a svému klubu, který se jmenuje Spejbl gym a začíná mi zabírat čím dál víc času, takže se chci teď věnovat hodně také trenérské práci."

K překonání magické hranice vám zbývají už jen čtyři zápasy. Nezačínáte být z toho trochu nervózní?
"Právě, že než abych začal být nervózní, tak mě to začíná spíš bavit a těšit ještě víc. Když jsem byl v polovině, tak jsem si říkal, že to je šílené, že mám za sebou teprve 50 zápasů, ale nakonec se to celkem zvládlo. Jsem rád, že to zatím jde."

Thajboxer Ondřej Hutník prozradil, v čem je tajemství jeho úspěchu
Video se připravuje ...

V Heroes Gate jste zatím nikdy neprohrál. Věříte, že se vám podaří vyhrát znovu?
"Vzhledem k tomu, že jsem na tenhle zápas trénoval poctivě a cítím se dobře, nemám žádné zranění, tak pevně věřím, že dokážu zvítězit. Samozřejmě ale zápas v K-1 je zápas a tam člověk nikdy neví, jak to dopadne. Tam se může stát cokoliv."

Soupeřem vám bude chorvatský bojovník Toni Čatipovič. Už jste zjišťoval jeho přednosti a slabiny?
"Toni Čatipovič nám minulý rok porazil jednoho našeho borce ze Spejbl gymu, který u nás byl krátce na hostování. Nějaké základní informace o něm tedy máme. Uvidíme jak to dopadne, ale věřím, že dokážu zvítězit."

Titulové zápasy trochu pozbývají smysl

Čatipovič už v Čechách párkrát bojoval. Nemluvil jste s jeho předchozími soupeři a nežádal o radu?
"Radil mi akorát trenér toho svěřence, který s ním tenkrát prohrál a to mi stačí. Přeci jen už jsem natolik starý a zkušený, že... Prostě nejsem ten typ, který by se koukal tisíckrát na video soupeře a studoval to. Po celou dobu, co zápasím, to beru trochu instinktivně. Studování soupeře vám stejně moc nepomůže, vždycky záleží hlavně na tom, co předvedete v tom ringu v den zápasu."

Už máte představu, s jakou taktikou do zápasu půjdete?
"To se uvidí. Nějakou taktiku máme, určitě budu chtít hodně boxovat a zavírat to tvrdými kopy. To je naše taktika."

Kolik času věnujete přípravě na zápas?
"Já trénuji podle klasického modelu a dělám 10-12 tréninkových jednotek týdně. Mezi to rozděluji kondiční tréninky, tréninky klasického boxu a thai boxu. A patří tam i regenerace, teď jedu na rehabilitaci (ve čtvrtek odpoledne). Je to v podstatě také trénink, i když tam nebudu vůbec nic dělat. To je nejlepší, tyhle tréninky (smích)."

Sám jste vybojoval už několik titulů, na svém kontě už máte skoro 100 zápasů. Máte ještě nějaký cíl coby bojovník?
"Pro mě ty tituly v bojových sportech jsou samozřejmě příjemnou záležitostí a odměnou, ale rozhodně to nic neznamená. Kolikrát člověk bojuje kvalitní zápas, který o titul není a pak si z něj vezme mnohem víc, než když porazíte někoho v titulovém zápase, který sice o titul byl, ale neměl zdaleka takovou váhu. Ten titul má podle mě největší cenu, až když člověk bojuje se stejně kvalitním borcem, jakým je on sám. Já jsem třeba vyhrál titul profesionální mistra ČR proti Jirkovi Žákovi v roce 2006 a tohoto titulu si vážím víc, než jiných titulů, které jsou sice také prestižní, ale nebylo to proti tak kvalitním soupeřům. Těch organizací je už tolik, že titulové zápasy trochu pozbývají svůj smysl."

Redaktor Sportu v kleci? Teoreticky to má zmáknutý

V jednom z předzápasů se v rámci projektu Superlife představí ve svém prvním amatérském zápase MMA také redaktor deníku Sport František Prachař, který trénuje půl roku. Věříte, že má na to soupeři konkurovat?
"Já Fandu samozřejmě znám, chodili jsme spolu do třídy do školy, takže mu držím palce. Jelikož je Fanda sportovec a kolem bojových sportů se motá také už dlouho, takže v teoretické rovině by měl mít ten zápas zmáknutý. Pokud se svědomitě připravoval půl roku, což si myslím, že ano, tak má určitě šanci na vítězství. Jeho soupeře sice neznám, ale ty šance tam jsou 50 na 50."

Budete mu fandit?
"To víte, že jo, půjdu se na něj podívat. Mimo mě tam navíc ze Spejbl gymu zápasí i Jan Chroust a Daniel Škvor, takže tam budeme mít celkem napilno. Budu pevně věřit, že se nám všem podaří vyhrát."

Cesta k zápasu MMA 9: Od testů se Spartou k souboji na Heroes Gate
Video se připravuje ...

Cesta k zápasu MMA 8: Soupeř odpadl. Kdo redaktora svlékne z kůže?
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud