Marián Šustr
1. září 2023 • 18:00

Děti a „brutální“ MMA? Reinders klidní obavy: Mají velmi přísná pravidla

Autor: Marián Šustr, TV iSport
Vstoupit do diskuse
3
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Furch po nástupu k Boleslavi: Brno jsem si oblíbil, ale život mění plány
Dvacet let od titulu Baníku. Získali jsme ho díky fanouškům, vzpomíná Laštůvka
VŠECHNA VIDEA ZDE

Na první pohled brutálnímu sportu se mohou závodně věnovat i děti. Mladé svěřence vede v okleštěných pravidlech i André Reinders, přední český trenér MMA. „Budou v životě silnějšími osobnostmi, i kdyby nikdy na vrcholové úrovni nezápasili,“ rozpovídal se o malých svěřencích v podcastu FIGHT! na webu iSport.cz.



Děti nyní mohou následovat hrdiny Oktagonu i dalších velkých organizací a zápasit na amatérské lize v kleci. Není třeba bát se zranění nebo snad hrozivých KO. Malí bojovníci zápolí pod přísnými pravidly, která jim mimo jiné zakazují údery na hlavu, nebezpečné páky na končetiny a hody z výšky na zem. Nadšení jim však ani zdaleka nechybí.

„Vést děti je něco naprosto neuvěřitelného. Jenom možnost je pozorovat mi dodává spoustu energie. Jsou tam hodinu před tréninkem a zůstávají i po něm, řeší různé technické věci. Jejich zapálení a energii obdivuji. Jsou neuvěřitelní,“ líčí André Reinders, přední český trenér MMA.

Pod jeho taktovkou vrcholově zápasí největší české tváře bojových sportů Tereza Bledá, Karlos Vémola, Michal Martínek a další. Malí gladiátoři však nejsou pro kouče o nic menší chloubou. „Vidím bezprostřední výsledky. Děti nasávají vědomosti bez zábran. Když se dospělý člověk naučí techniku, trvá půl roku nebo rok, než jí věří natolik, aby ji použil v zápase. Děti je používají hned, protože nemají strach, že se jim to nepovede,“ vypráví.

„Dětské zápasy rozhodovaly hlavně poziční boje, což znamená hodit soupeře a kontrolovat horní pozici. Pracoval jsem na tom s nimi a oni všechna utkání vyhráli, přesně tímto způsobem,“ těší Reinderse.

Možností jak zastavit boj před limitem není v dětském MMA přehršel, ale právě ty povolené jsou nejvíc platné i v plnokontaktní verzi pravidel. Například škrcení ze zad, při kterém nedochází k většímu ohrožení krční páteře. „Řekli jsme si, že zapracujeme na ukončení, aby byla vítězství přesvědčivější. Další ligu vše vyhráli na finiše, které cvičili pouhý měsíc. Výsledky práce tak vidím bezprostředně, což je skvělé. Mě to rozvíjí jako trenéra a Kubu Tichotu, který se našim malým bojovníkům také hodně věnuje, jako zápasníka."

„Bojové sporty dětem mohou přinést spoustu věcí. Když dám na druhou kolej, že se z nich mohou stát úspěšní sportovci, vychovává je to lidsky. MMA je nesmírně náročná disciplína, postavená na zápolení dvou lidí. Musíte se srovnat s věcmi, které v jiných sportech nezažijete,“ věří Reinders, který sám absolvoval desítky profesionálních soubojů a v aktivní kariéře vládl střední váze Evropy. „Motivace a budování vůle jsou kvůli přímé konfrontaci se soupeřem syrovější a mnohdy i tvrdší. Tohle je pro ně nejlepší škola. Budou v životě silnějšími osobnostmi, i kdyby nikdy na vrcholové úrovni nezápasili. Nejdůležitější je naučit se využívat mentální energii a schopnosti, abyste se o sebe dokázali postarat.“

Legendární trenér vede mezi dětskými svěřenci i svého šestiletého syna. „Chtěl bych, aby se bojovným sportům věnoval minimálně kondičně. Aktuálně je dokonce na příměstském táboře MMA, který přes léto pořádáme. Budu rád, když u trénování vydrží,“ říká Reinders.

Jestli bude jeho potomek později i bojovat, ponechá na něm. „Já ho do ničeho tlačit nechci. Nejsem typ ambiciózního rodiče: ‚Táta se do UFC nedostal, tak tam dostanu tebe.‘ Vedu svěřence, kteří chtějí vrcholově zápasit, a já jim pomáhám. Jestli bude můj syn mít jiné představy o životě, jsem s tím naprosto v pohodě. Věřím však, že mi bojový sport pomůže vychovat z něj soběstačného člověka.“

Vstoupit do diskuse
3
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud