31. července 2011 • 15:53

Přeháňkám v Maďarsku vládl Button, šampionát dál vede Vettel

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Koubkův majstrštyk: Osm nul a LM pro Česko. Další krok: smlouva a boj o titul?
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
VŠECHNA VIDEA ZDE

AKTUALIZOVÁNO - Jenson Button vyhrál Velkou cenu Maďarska formule 1 a stylově oslavil jubilejní 200. start v mistrovství světa. Britský pilot McLarenu a předloňský mistr světa to navíc dokázal na trati, na které před pěti lety vybojoval svůj úplně první triumf v kariéře.



Jednatřicetiletý Button se na Hungaroringu nejlépe vypořádal s proměnlivými podmínkami a připsal si druhé vítězství v sezoně a jedenácté v kariéře. Vedení v šampionátu si pojistil druhým místem Sebastian Vettel z Red Bullu, třetí skončil Fernando Alonso ve ferrari.

Vettel po skvělém úvodu sezony potřetí za sebou nedokázal vyhrát, ale po čtvrtém místě v Německu se opět vrátil na stupně vítězů a po 11. závodě už vede šampionát s náskokem 85 bodů před týmovým kolegou Markem Webberem. Ten dojel v Maďarsku pátý za Lewisem Hamiltonem z McLarenu.

Piloti se před víkendem obávali horkého počasí, místo toho ale v Maďarsku odstartovali za deště a závodili na osychající trati, kterou potom ještě jednou zkropila přeháňka. A na takové podmínky je Button tak trochu specialista. Také v roce 2006 vyhrál v Maďarsku v dešti, jeho zatím poslední triumf v červnu v Kanadě se zrodil rovněž na vodě. "Rád bych už taky někdy vyhrál na suchu," žertoval Button a zářil spokojeností.

"Obdivuhodný závod, jeden z mých nejhezčích. Z nějakého důvodu mám tyhle podmínky rád, ale netuším z jakého. Prostě opět všechno zafungovalo. Ale déšť to nerozhodl, jen máme rychlé auto," dodal.

Zatímco Button se se všemi nástrahami vypořádal, dobře rozjetý závod nedokázal k úspěchu dovést Hamilton. Tomu se podařilo hned v úvodu předjet vítěze kvalifikace Vettela po chybě soupeře, dlouho vedl a týden po úspěchu na Nürburgringu mířil k dalšímu vítězství, ve 47. ze 70 kol ale dostal ve znovu začínajícím dešti hodiny.

Tentokrát poražený Sebastian Vettel kropí vítěze závodu.
Tentokrát poražený Sebastian Vettel kropí vítěze závodu.

Propadl se za Buttona, a protože se po přetočení vozu vrátil do směru jízdy nebezpečným manévrem, kterým ohrozil ostatní jezdce, byl navíc potrestán průjezdem boxy. Mohl být nakonec rád, že dojel čtvrtý.

Ještě před odpykáním trestu ale svedl Hamilton nádherný souboj s Buttonem, při kterém se oba opakovaně prostřídali ve vedení a ukázali, že i na Hungaroringu se dá předjíždět. Hamilton to pak potvrdil ještě po návratu z boxů, když se po povedených manévrech posunul před Felipeho Massu ve ferrari i Webbera.

Ti se před něj dostali, když Brit poněkud unáhleně nazul pneumatiky do mokra, načež musel znovu do depa pro hladké "slicky". Uličkou v boxech tak jel v průběhu závodu celkem šestkrát.

"Jenson na mě neustále dorážel, dneska vyhrál lepší jezdec," řekl uznale Hamilton. O své jezdecké chybě před smykem nebyl přesvědčený. "Měl jsem potíž s levou přední pneumatikou, nevím, jestli to byla moje chyba a přehnal jsem to. A ta výměna pneumatik? Určitě to nebylo to nejlepší rozhodnutí," připustil Hamilton.

Vettel byl za druhé místo rád hlavně kvůli bodovému zisku, úplně spokojený ale nebyl. Po kvalifikačním vítězství, kterým poněkud zmrazil stále se lepšící mclareny, získal zpět sebevědomí a věřil ve vítězství. "Trochu to ve mně hlodá, protože jsem měl pocit, že tu můžu vyhrát," řekl Vettel. "Ale (oproti Nürburgringu) to byl dobrý závod. Hodně mých konkurentů skončilo za mnou. Moc se nám ale nelíbí, že McLaren vyhrál druhý závod za sebou. Už nemáme nejrychlejší auto," konstatoval.

V seriálu nyní následuje měsíční přestávka, příští závod se uskuteční 28. srpna v Belgii.


GP Maďarska, 11. závod MS vozů formule 1 na Hungaroringu:

1. Button (Brit./McLaren) 1:46:42,337 (prům. rychlost: 172,416 km/h), 2. Vettel (Něm./Red Bull) -3,588, 3. Alonso (Šp./Ferrari) -19,819, 4. Hamilton (Brit./McLaren) -48,338, 5. Webber (Austr./Red Bull) -49,742, 6. Massa (Braz./Ferrari) -1:23,176, 7. Di Resta (Brit./Force India), 8. Buemi (Švýc./Toro Rosso), 9. Rosberg (Něm./Mercedes), 10. Alguersuari (Šp./Toro Rosso) všichni -1 kolo.

Průběžné pořadí (po 11 z 19 závodů):


1. Vettel 234 b., 2. Webber 149, 3. Hamilton 146, 4. Alonso 145, 5. Button 134, 6. Massa 70, 7. Rosberg 48, 8. Heidfeld (Něm./Lotus-Renault) 34, 9. Petrov (Rus./Lotus-Renault) 32, 10. Schumacher (Něm./Mercedes) 32. Pohár konstruktérů: 1. Red Bull 383, 2. McLaren-Mercedes 280, 3. Ferrari 215, 4. Mercedes 80, 5. Lotus-Renault 66, 6. Sauber 35, 7. Force India 26, 8. Toro Rosso 22, 9. Williams 4.

Vstoupit do diskuse
1
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud