27. prosince 2011 • 11:20

Schumacher nic nevyhrál, ale aspoň nejčastěji předjížděl

Autor: ivp
Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
SESTŘIH: Brighton - Manchester City 0:4. Titul je blíž, zářil Foden
VŠECHNA VIDEA ZDE

Že se nezlepšil? Že si kazí svou pověst? Ale kdepak. Veterán formule 1 a sedminásobný mistr světa Michael Schumacher zaznamenal podle expertů v letošní sezoně obrovský progres. A co víc, se 116 manévry se stal v uplynulém ročníku nejčastěji předjíždějícím závodníkem ve startovním poli.



V sezoně skončil sice osmý a od titulu ho dělilo propastných 316 bodů, zato se díky Michaelu Schumacherovi fanoušci F1 nenudili. Dvaačtyřicetiletý závodník stáje Mercedes GP bavil po celou sezonu odvahou a touhou urvat první vítězství od svého comebacku.

Nedosáhl na něj, zato se stal nejčastěji předjíždějícím závodníkem uplynulé sezony. Díky 116 úspěšným manévrům porazil Sebastiena Buemiho z Toro Rosso, jenž měl o dvě předjetí méně.

Kdo v roce 2011 nejčastěji předjížděl

1. Michael Schumacher (Něm./Mercedes GP) 116 předjetí

2. Sebastien Buemi (Švýc./Toro Rosso) 114

3. Kamuj Kobajaši (Jap./Sauber) 99

4. Jaime Alguersuari (Šp./Toro Rosso) 94

5. Pastor Maldonado (Ven./Williams) 91

6. Paul di Resta (Brit./Force India) 90

7. Sergio Pérez (Mex./Sauber) 87

8. Rubens Barrichello (Braz./Williams) 86

9. Jenson Button (Brit./McLaren) 85

10. Felipe Massa (Braz./Ferrari) 82

V sezoně bylo celkem 1486 předjížděcích manévrů

„Spousta lidí se mě ptala, zda považuji svůj návrat za správný. Zda bych se tak rozhodl i teď. Musím říct, že ano. Mělo to smysl,“ uznal Schumacher.

„Je pravda, že jsem sice očekával víc úspěchů, ale nejdůležitější je vždy konec. Pokud mám tvrdě pracovat, abych byl úspěšný jen na konci, beru to,“ tvrdí nejúspěšnější pilot v historii F1.

Schumacherovi k jeho dominanci ve statistice předjíždění pomohlo několik faktorů: Rychlejší monopost stáje Mercedes GP, využívání systémů KERS či DRS a také fakt, že díky horším kvalifikacím často startoval ve středu pole, kde mohl svádět více soubojů.

Mistr světa předjíždět nemusel

Do první desítky se pak vešel i vicemistr světa Jenson Button (85 manévrů). Chyběl naopak jeho týmový kolega Lewis Hamilton, Fernando Alonso z Ferrari nebo mistr světa Sebastian Vettel z Red Bullu.

Čtyřiadvacetiletý Němec dokonce zaznamenal jen sedmadvacet manévrů. Jenže ono není divu. Díky patnácti vyhraným kvalifikacím a nejrychlejšímu vozu na trati často vítězil stylem start – cíl a předjíždění ani nepotřeboval.

Svědčí o tom i jeden z několika rekordů, které v uplynulé sezoně stanovil. A sice 739 odkroužených kol v pozici vedoucího jezdce závodu.

Michael Schumacher opouští svůj havarovaný monopost poté, co se vznesl do vzduchu a vletěl do zdi
Michael Schumacher opouští svůj havarovaný monopost poté, co se vznesl do vzduchu a vletěl do zdi

Vstoupit do diskuse
1
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud