15. března 2015 • 11:47

VC Austrálie: Mercedes ukázal formu, Švéd na bodech po 26 letech

Autor: dvo
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Bude se na co dívat a nebude to jen nuda v moci stáje Mercedes. To přesně ukázala první Velká cena Austrálie. Ačkoliv ji ovládl Lewis Hamilton a za ním hned skončil jeho kolega Nico Rosberg, konkurenci pro letošní sezonu mít budou. Ferrari předvedlo značný progres a jak Sebastian Vettel, tak i Kimi Räikkönen patřili na trati k nejrychlejším. Zářily také nové tváře. V Melbourne se předvedl syn Carlose Sainze a třeba takové Švédsko se může radovat z bodového umístění svého závodníka po 26 letech.



Zdravá konkurence u Mercedesu?

Lewis Hamilton a Nico Rosberg si jezdí svoji vlastní ligu, do které nikoho nepustí. Spolu ovládli sobotní kvalifikaci a stejně to dopadlo i v nedělním premiérovém závodě v australském Melbourne, kde vyhrál Hamilton a Rosberg dojel těsně za ním. V minulém ročníku bavilo fanoušky sledovat, jak týmoví spolujezdci válčí o titul šampiona na trati i mimo ni.

Lze očekávat, že letos tomu nebude jinak. I když oba piloti začali sezonu velmi diplomaticky. „Lewis jel jako šampion,“ žasl německý závodník nad rychlostí Hamiltona. Ten nezůstal pozadu a ocenil i svého kolegu. "Nico byl celý závod rychlý, musel jsem si dávat velký pozor i na to, abych šetřil pneumatiky a palivo,“ řekl úřadující šampion.

Rychlost Ferrari

Naznačily to zimní testy i páteční tréninky. S Ferrari se letos musí počítat. Nikoliv už jen do počtu. Stáj z Maranella postavila pro Sebastiana Vettela a Kimiho Räikkönena vůz, který je schopný držet krok se špičkou.

Nebýt chyby při zastávce v boxech, mohl právě finský pilot klidně stát na stupních vítězů místo svého německého kolegy. Jezdil totiž nejrychlejší časy na trati. Vettel si ale třetí příčku pochvaloval. "Není to sice vítězství, ale já se po loňské nevydařené sezoně cítím, jako kdybych projel cílem první," prohlásil Vettel po závodě.

Vzápětí ale dodal:"Ještě máme před sebou hodně práce, abychom mercedesy dohnali, ale jsem si jistý, že tomu tak zanedlouho bude."

Technické potíže a absence

Na startu se seřadilo pouze 15 vozů. Do cíle jich dojelo 11. Chyběla stáj Marussia, která měla problémy s technikou. Valtteri Bottas a Fernando Alonso nemohli kvůli zdravotním potížím. Cestou na start se porouchaly monoposty Kvjata z Red Bullu a Magnussena z McLarenu. Během závodu odstoupili Verstappen a Räikkönen.

Právě problémy pilota Ferrari byly zajímavé. O šanci na stupně vítězů ho totiž připravili vlastní mechanici v boxech. Ti mu neutáhli levé zadní kolo, a když odjel finský pilot zpět na trať, musel nakonec závod opustit.

Švédský pilot má body po 26 letech

Max Verstappen, Carlos Sainz junior, Felipe Nasr. Hned tři nováčky přijala formule 1 do svých řad. Zatímco Verstappena zradila technika, ostatní ve svém prvním závodě bodovali, i když jim k tomu pomohla nízká účast na startovním roštu a mnoho technických problémů.

Brazilec Felipe Nasr s vozem stáje Sauber se pátou příčkou postaral o nejlepší debut od roku 2007, kdy skončil třetí ve svém prvním závodu ve formuli 1 Lewis Hamilton. O první body pro švédského pilota po 26 letech se postaral na osmém místě Marcus Ericsson (Sauber) a při debutu bodoval na devátém místě také Carlos Sainz junior (Toro Rosso), syn slavného rallyeového jezdce.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud