15. května 2016 • 15:50

Hamilton s Rosbergem se sestřelili, formule má nejmladšího vítěze

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Nizozemský pilot Max Verstappen vyhrál Velkou cenu Španělska a ve věku 18 let a 228 dnů se stal nejmladším vítězem v historii formule 1. Dokázal to hned v prvním startu po přestupu z Tora Rosso do úspěšnější sesterské stáje Red Bull, ve které nahradil nespolehlivého Daniila Kvjata z Ruska. V Barceloně mu nahrála nehoda Lewise Hamiltona s Nicem Rosbergem, kteří se vzájemně vyřadili ze hry hned v prvním kole.



"Obrovské překvapení i pro mě, tohle jsem nečekal. Nechtělo se mi ani věřit, že vedu závod. Všechno to dneska vyšlo, neuvěřitelné," radoval se Verstappen. "Jsme v šoku jako vy všichni," řekl šéf stáje Red Bull Christian Horner novinářům. "Pro formuli 1 je fantastické, že je tu nový vítěz. V osmnácti na nejvyšším stupínku... Vždyť on sotva může pít šampaňské," dodal.

Verstappen zvítězil před jezdci Ferrari Kimim Räikkönenem z Finska a Sebastianem Vettelem z Německa. Právě Vettel dosud držel rekord coby nejmladší vítěz, když v roce 2008 vyhrál italskou Grand Prix jako jednadvacetiletý. Red Bull slaví první triumf od vítězství Daniela Ricciarda ve Velké ceně Belgie v roce 2014. "Tohle je Maxův den. Kompliment jemu i celému týmu," konstatoval Vettel.

Hamilton a Rosberg odstoupili po kolizi

V Barceloně zároveň skončila vítězná série Nica Rosberga a týmu Mercedes. Německý suverén šampionátu odstoupil hned v prvním kole po kolizi s britským týmovým kolegou Lewisem Hamiltonem, který rovněž nemohl pokračovat.

Rosberg vyhrál předchozích sedm závodů. Třemi triumfy zakončil minulou sezonu a letos usiloval už o páté vítězství, kterým mohl vyrovnat rekordní vstup do MS Michaela Schumachera (2004) a Nigela Mansella (1992).

VIDEO: Nehoda Hamiltona a Rosberga

Ke vzájemné kolizi došlo několik stovek metrů po startu. Hamilton se po odjezdu z pole position nechal Rosbergem v první zatáčce zvnějšku předjet. Když se pokusil o návrat do čela, Rosberg mu "zavřel" při pravé straně vozovky prostor na manévr. Brit se ocitl na trávě, ztratil kontrolu nad monopostem a po smyku strhl mimo trať i před ním jedoucího soupeře.

Lewis Hamilton a Nico Rosberg ve Velké ceně Španělska skončili po vzájemné kolizi už v prvním kole
Lewis Hamilton a Nico Rosberg ve Velké ceně Španělska skončili po vzájemné kolizi už v prvním kole

Prakticky okamžitě se uskutečnila schůzka vedení stáje s piloty, po níž týmový šéf Toto Wolff prohlásil, že nelze jednoznačně svalit vinu na jednoho či druhého jezdce. To předseda týmové dozorčí rady Niki Lauda měl za jednoznačného viníka Hamiltona. Předjížděcí manévr v této fázi závodu byl podle něj nesmyslný. "A ten, kdo je vepředu, se brání. Lewis se v žádném případě neměl tady pokoušet předjíždět," konstatoval Lauda v první reakci pro stanici RTL.

Bez favorizovaných mercedesů se v čele dlouho drželi piloti Red Bullu, kteří v sobotní kvalifikaci obsadili druhou řadu na startovním roštu před oběma ferrari. Pořadí se měnilo jen při zastávkách v boxech a při rozdílné strategii se ve finále vytvořily na trati "slepené" dvojice Verstappen - Räikkönen a Vettel - Ricciardo.

Verstappen nemusel za celou dobu čelit jedinému vážnějšímu útoku zkušeného Fina a senzačně udržel první místo. Předčil tím i svého otce Jose Verstappena, který v roce 1994 vybojoval jako pilot Benettonu dvě třetí místa a byl dosud jediným Nizozemcem na stupních vítězů.

Vettel čelil několika atakům Ricciarda, kterému pak dvě kola před koncem praskla zadní pneumatika. Ani dlouhá cesta do depa a výměna kola jej ale o čtvrté místo nepřipravila a uhájil je těsně před Finem Valtterim Bottasem z Williamsu.

Velká cena Španělska, závod mistrovství světa vozů formule 1 v Barceloně:
1. Verstappen (Niz./Red Bull) 1:41:40,017 (průměrná rychlost: 181,241 km/h),
2. Räikkönen (Fin./Ferrari) -0,616,
3. Vettel (Něm./Ferrari) -5,581,
4. Ricciardo (Austr./Red Bull) -43,950,
5. Bottas (Fin./Williams) -45,271,
6. Sainz (Šp./Toro Rosso) -1:01,395,
7. Pérez (Mex./Force India) -1:19,538,
8. Massa (Braz./Williams) -1:20,707,
9. Button (Brit./McLaren),
10. Kvjat (Rus./Toro Rosso) oba -1 kolo.

Pořadí MS (po 5 z 21 závodů):
1. Rosberg (Něm./Mercedes) 100 b.,
2. Räikkönen 61,
3. Hamilton (Brit./Mercedes) 57,
4. Vettel 48,
5. Ricciardo 48,
6. Verstappen 38,
7. Massa 36,
8. Bottas 29,
9. Kvjat 22,
10. Grosjean (Fr./Haas) 22.

Pohár konstruktérů:
1. Mercedes 157,
2. Ferrari 109,
3. Red Bull 94,
4. Williams 65,
5. Toro Rosso 26,
6. Haas 22,
7. Force India 14,
8. McLaren 12,
9. Renault 6.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud