13. května 2018 • 16:54

V Barceloně triumfoval Hamilton a zvýšil náskok v čele. Vettel dojel čtvrtý

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
Co má Třinec a nemá Sparta? V čem selhali lídři poražených?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Velkou cenu Španělska formule 1 vyhrál Lewis Hamilton. Úřadující mistr světa si připsal druhé vítězství za sebou a v průběžném pořadí šampionátu zvýšil náskok před Sebastianem Vettelem, který dojel až čtvrtý, na 17 bodů. Mercedes získal double díky druhému místu Valtteriho Bottase, třetí dojel Max Verstappen z Red Bullu.



Hamilton před dvěma týdny v Baku ukončil šťastným vítězstvím čekání na první triumf v sezoně, ale dnes vyhrál s naprostým přehledem. Čtyřnásobný mistr světa do závodu odstartoval z prvního místa a o vedení přišel jen krátce po zastávce v boxech.

Bottase, který obsadil druhé místo už potřetí v sezoně, porazil obhájce loňského vítězství z Barcelony o 20 sekund. Třetí Verstappen byl o dalších šest vteřin pomalejší a navzdory tomu, že v závěru jel s poškozeným předním křídlem, se poprvé v sezoně dostal na stupně vítězů. Jeho nejlepším dosavadním výsledkem byla pátá příčka, dvakrát dokonce nedokončil.

Lewis Hamilton zvýšil svůj náskok na čele průběžného pořadí
Lewis Hamilton zvýšil svůj náskok na čele průběžného pořadí

Vettel se sice hned po startu posunul ze třetího místa na druhé, ale nevyšly mu zastávky v boxech. V 18. kole se po ní propadl na sedmou příčku, a když se postupně dokázal vrátit za Hamiltona, rozhodl se ve 42. kole zariskovat a při virtuálním safety caru zajel do depa podruhé.

Jenže pit stop se protáhl a čtyřnásobný mistr světa vyjel z boxů na trať těsně na čtvrté pozici a třetího Verstappena už ohrozit nedokázal. Vettel po triumfech v prvních dvou závodech chyběl už potřetí za sebou na stupních vítězů.

Neúspěšné vystoupení Ferrari ještě umocnil Kimi Räikkönen, který závod nedokončil. Odstoupit musel z druhé pozice, v 25. kole ho totiž zradil motor, a i když dokázal dojet do boxů, na trať se už nevrátil. Finský pilot přitom dostal před sobotní kvalifikací novou pohonnou jednotku.

Šestý závod sezony je na programu 27. května v Monaku.

Velká cena Španělska, závod mistrovství světa vozů formule 1 v Barceloně:

1. Hamilton (Brit./Mercedes) 1:35:29,972, 2. Bottas (Fin./Mercedes) -20,593, 3. Verstappen (Niz./Red Bull) -26,873, 4. Vettel (Něm./Ferrari) -27,584, 5. Ricciardo (Austr./Red Bull) -50,058, 6. Magnussen (Dán./Haas), 7. Sainz (Šp./Renault), 8. Alonso (Šp./McLaren) všichni -1 kolo, 9. Pérez (Mex./Force India), 10. Leclerc (Mon./Sauber) oba -2 kola.

Průběžné pořadí MS (po 5 z 21 závodů): 1. Hamilton 95, 2. Vettel 78, 3. Bottas 58, 4. Räikkönen (Fin./Ferrari) 48, 5. Ricciardo 47, 6. Verstappen 33.

Pohár konstruktérů: 1. Mercedes 153, 2. Ferrari 126, 3. Red Bull 80, 4. Renault 41, 5. McLaren 40, 6. Haas 19, 7, Force India 18, 8. Toro Rosso 13, 9. Sauber 11, 10. Williams 4.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud