7. července 2018 • 11:17

Změny ve formuli 1? Uvažuje se o bodech za pole position a nejrychlejší kolo

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Vedení formule 1 uvažuje o změně bodovacího systému Velkých cen. V budoucnu by tak mohlo v závodech bodovat patnáct nebo dokonce dvacet jezdců a body by se mohly udílet také za vítězství v kvalifikaci a za nejrychlejší kolo. Novinářům to řekl majitel stáje Force India Vijay Mallya, který je jedním z členů strategické komise šampionátu.



Podle současného systému, zavedeného v roce 2010, boduje nejlepších deset vozů z dvaceti. Vítěz dostane 25 bodů a desátý pilot v cíli jeden. "Body pro nejlepší desítku mají určitý šmrnc. Je to prostě znamení kvality, když vám chodí gratulace od známých: Dobrá práce, zase jste byli v nejlepší desítce," uvedl Mallya.

"Argument proti je však ten, že kdyby každý jezdec dostával body, tak budou všichni závodit. Nikdo nic nevypustí a pořád pojede naplno, protože každá pozice se počítá," přidal indický miliardář. "Teď za umístění mimo desítku není žádná odměna," prohlásil Mallya.

"Proto se začalo přemýšlet o tom, že by body dostávalo patnáct nebo dokonce všech dvacet jezdců. Poslední by dostal jeden bod a postupně by to narůstalo. Bavíme se o všech variantách," dodal Mallya.

Pokud by byl nový bodovací systém schválen, byl by velmi pravděpodobně zaveden v rámci plánovaných změn po konci stávající kolektivní smlouvy v roce 2020. Nový promotér formule 1 americká společnost Liberty Media by totiž novinkami chtěla vyrovnat startovní pole, jemuž od zavedení hybridních motorů v roce 2014 vládnou jezdci Ferarri, Red Bullu a Mercedesu, který navíc od té doby získal všechny mistrovské tituly.

Mezi změny by mohlo mimo jiné patřit zavedení levnějších a spolehlivějších motorů, dostupných pro všechny stáje. Uvažuje se i o platovém stropu ve výši 150 milionů dolarů bez platů pilotů. Proti změnám se však už nyní postavilo několik týmů v čele s Mercedesem a Ferrari, které dokonce pohrozilo odchodem z formule.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud