10. října 2020 • 16:27

Kvalifikaci na Nürburgringu ovládl Bottas, v první řadě ho doplní Hamilton

Autor: ČTK, adl
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Kvalifikaci na nedělní Velkou cenu Eifelu formule 1 vyhrál Valtteri Bottas z Mercedesu. V první řadě ho doplní týmový kolega a obhájce titulu Lewis Hamilton, který může 91. vítězstvím v kariéře vyrovnat rekord sedminásobného mistra světa Michaela Schumachera.



Mistrovský Mercedes díky Bottasovi odstartuje z prvního místa i do jedenáctého závodu sezony, před kterým piloti přišli kvůli špatnému počasí o oba páteční tréninky. Okruh, kam se formule 1 vrátila po sedmi letech, si tak vyzkoušeli až v sobotním třetím tréninku.

Bottas si pro třetí pole position v ročníku dojel časem 1:25,269 a po dva týdny starém triumfu ze Soči bude usilovat o druhé vítězství za sebou a třetí v sezoně. Šestinásobný mistr světa Hamilton, který vede průběžné pořadí šampionátu o 44 bodů právě před Bottasem, na druhé příčce zaostal o 256 tisícin.

„Je to příjemný pocit, zejména když se vám to povede v posledním kole,“ řekl Bottas. „Vzhledem k jedinému tréninku a také podmínkám, ve kterých se špatně zahřívaly pneumatiky, to bylo nevyzpytatelné. V neděli je mým cílem jedině vítězství, tak mi snad vyjde start,“ dodal.

„Jestli bude ještě větší zima, tak budu muset závodit s šálou,“ žertoval Hamilton, který ovládl předchozích pět kvalifikací a celkem v sezoně stál na pole position osmkrát. „Když se víc ochladí, tak by mohla být životnost pneumatik delší. Ale jakmile pojedeme za safety carem, tak to bude zase hodně náročné,“ prohlásil.

Max Verstappen zajel v kvalifikaci na Velkou cenu Eifelu třetí nejlepší čas
Max Verstappen zajel v kvalifikaci na Velkou cenu Eifelu třetí nejlepší čas

Až se třetím místem se musel spokojit Max Verstappen, přestože v závěrečné části kvalifikace dlouho vedl. V posledním kole se ale před něj dostaly oba mercedesy a pilot Red Bullu nakonec na nejrychlejšího Bottase ztratil 293 tisícin sekundy.

„Jsem trochu zklamaný, protože jsem to čekal trochu lepší, ale i tak to není špatné. Pomalu se přibližujeme k Mercedesu a to je hodně pozitivní,“ řekl Verstappen. „V neděli má být ještě větší zima, takže bude hodně zajímavé, jak se budou chovat pneumatiky,“ přidal.

Z posledního místa odstartuje Nico Hülkenberg, který jen chvíli před kvalifikací nahradil v týmu Racing Point nemocného Lance Strolla. O příčku lepší byl nejstarší pilot ve startovním poli a mistr světa z roku 2007 Kimi Räikkönen, který v Soči vyrovnal rekord Rubense Barrichella v počtu závodů a v neděli se může 323. startem v pořadí osamostatnit.

Nedělní Velká cena Eifelu, pojmenovaná po vrchovině na západě Německa, odstartuje ve 14:10.

Kvalifikace na Velkou cenu Eifelu, závod mistrovství světa vozů formule 1 na Nürburgringu:

1. Bottas (Fin./Mercedes) 1:25,269, 2. Hamilton (Brit./Mercedes) -0,256, 3. Verstappen (Niz./Red Bull) -0,293, 4. Leclerc (Mon./Ferrari) -0,766, 5. Albon (Thaj./Red Bull) -0,778, 6. Ricciardo (Austr./Renault) -0,954, 7. Ocon (Fr./Renault) -0,973, 8. Norris (Brit./McLaren) -1,189, 9. Pérez (Mex./Racing Point) -1,435, 10. Sainz (Šp./McLaren) -1,440.

Deník Sport, Sport Magazín i časopis GÓÓÓL kupujte pohodlně ONLINE na iKiosek.cz »

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud