14. září 2008 • 15:03

Vettel vyhrál Velkou cenu Itálie

Autor: ČTK
TOP VIDEA
Tomášek o fiasku s Färjestadem: Byli jsme jako Boston. Jak zvládá tlak?
SESTŘIH: Arsenal - Chelsea 5:0. Kanonáda v derby, dvakrát se trefil Havertz
VŠECHNA VIDEA ZDE

FOTOGALERIE - Velkou cenu Itálie formule 1 vyhrál senzačně jednadvacetiletý Němec Sebastian Vettel, který se stal nejmladším vítězem závodu mistrovství světa v historii.



V deštivém závodu v Monze zároveň zajistil historicky první triumf i stáji Toro Rosso. Druhý dnes skončil se ztrátou 12,5 sekundy Fin Heikki Kovalainen s vozem McLaren a třetí dojel Polák Robert Kubica z BMW-Sauber.

"To je jednoznačně a bez debat můj nejlepší den v životě," prohlásil v cíli Vettel. Stupně vítězů a ceremoniál si užíval. "Tyhle obrázky, ty emoce tyhle chvíle, na to nikdy v životě nezapomenu," uvedl.

Sebastian Vettel
Sebastian Vettel



Vedení týmu prý ani náhodou nepomyslelo na to, že by mohl monopost Toro Rosso vyhrát. "Můžeme na sebe být pyšní a slavit vítězství. Parádní víkend," radoval se.

Čtrnáctý závod sezony opět zdramatizoval boj o titul. Vedoucí jezdec šampionátu Brit Lewis Hamilton z McLarenu vybojoval po startu z patnácté pozice alespoň dva body za sedmé místo. Díky tomu se udržel v čele seriálu, ale čtyři závody před koncem vede pouze o bod před Brazilcem Felipem Massou, který dojel hned před ním.

Vettel dosáhl životního úspěchu 73 dnů po 21. narozeninách. Dosavadní rekordman Španěl Fernando Alonso byl při svém triumfu na Hungaroringu v roce 2003 téměř o rok starší. Poprvé od říjnové Velké ceny Číny v roce 2006 také zazněla na počest vítěze německá hymna, neboť Vettel navázal na prvenství legendárního krajana Michaela Schumachera.

Do historie se Vettel při svém dvaadvacátém startu v F1 zapsal už v sobotní kvalifikaci, kterou jako nejmladší jezdec všech dob nečekaně vyhrál. Pomohlo mu k tomu rovněž deštivé počasí, které naopak nepřálo favoritům.

Hamilton dosáhl nejhoršího kvalifikačního výsledku v kariéře. Mistr světa Fin Kimi Räikkönen z Ferrari byl o jedno místo lepší, čtrnáctý, ale v závodě skončil devátý a potřetí za sebou nebodoval. V šampionátu ztrácí na Hamiltona už 21 bodů.

Vetel těžil z toho, že jel z prvního místa a neměl v nejdeštivějším závodu v Monze za mnoho let potíže s viditelností. "To bylo dnes klíčové," uvedl jezdec s tím, že ostatním musely vadit proudy vody odlétávající od pneumatik vozů před nimi.

"Uprostřed závodu jsem si prožil pár ošemetných situací, protože to pořádně klouzalo," prohlásil pilot, který v příštím roce od týmu Toro Rosso odejde do sesterské stáje Red Bull.

Kovalainen se před prvního muže závodu nemohl dostat, protože měl problémy s brzdami a nezvolil nejvhodnější pneumatiky. "Dneska kvůli tomu nešlo vyhrát. Snažil jsem se na něj tlačit a jet rychleji, dostal jsem ze svého vozu i ze sebe maximum," řekl Kovalainen.

Hlavní nadějí Ferrari v boji o titul je Massa, v jehož monopostu vyměnili mechanici před startem motor, který musí podle pravidel vydržet dva závody po sobě, jinak následuje penalizace.

Jednou v sezoně však mohou jezdci k výměně agregátu sáhnout beztrestně, čehož brazilský pilot nyní využil. Přesto se mu nepovedlo najet na Hamiltona více než jeden bod.

Po tradičním podniku v Monze čeká jezdce za dva týdny novinka - premiérový noční závod v ulicích Singapuru.


Výsledky:
1. Vettel (Něm./Toro Rosso) 1:26:47,494 hod. (prům. rychlost: 212,039 km/h), 2. Kovalainen (Fin./McLaren-Mercedes) -12,512, 3. Kubica (Pol./BMW-Sauber) -20,471, 4. Alonso (Šp./Renault) -23,903, 5. Heidfeld (Něm./BMW-Sauber) -27,748, 6. Massa (Braz./Ferrari) -28,816, 7. Hamilton (Brit./McLaren-Mercedes) -29,912, 8. Webber (Austr./Red Bull) -32,048, 9. Räikkönen (Fin./Ferrari) -39,468, 10. Piquet (Braz./Renault) -54,445.

Pořadí MS (po 14 z 18 závodů): 1. Hamilton 78, 2. Massa 77, 3. Kubica 64, 4. Räikkönen 57, 5. Heidfeld 53, 6. Kovalainen 51, 7. Alonso 28, 8. Trulli (It./Toyota) 26, 9. Vettel 23, 10. Webber 20.
Pohár konstruktérů: 1. Ferrari 134, 2. McLaren-Mercedes 129, 3. BMW-Sauber 117, 4. Renault 41, 5. Toyota 41, 6. Toro Rosso 27, 7. Red Bull 26, 8. Williams 17, 9. Honda 14.

Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud