9. října 2008 • 11:47

Hamiltona čeká v Japonsku klíčová bitva

Autor: ČTK
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Loni Lewis Hamilton v dešti vyhrál Velkou cenu Japonska, přesto se nakonec mistrem světa vozů formule 1 nestal. V neděli chce být britský jezdec na okruhu ve Fudži v šestnáctém závodu seriálu opět nejrychlejší.



Vírtězstvím by udělal důkležitý krok k prvním titulu mistra světa klíčový krok k titulu ve své druhé sezoně v mistrovství světa.

Pokud se Hamiltonovi podaří zvítězit, zůstane jeho jediným sokem Brazilec Felipe Massa ze stáje Ferrari, který na druhém místě ztrácí sedm bodů. Pilot McLarenu je podle odborníků favoritem na triumf v Japonsku i v šampionátu. Loni měl titul s náskokem 12 bodů na dosah, ale chyba v předposledním závodu v Šanghaji ho nakonec přišla draho.

"To už se letos opakovat nebude," uvedl třiadvacetiletý Hamilton. Za loňský kolaps prý mohla skutečnost, že na něj jako na nováčka vyvíjen velký tlak.

"Letos se mi pojede lépe, protože nepojedu jen kvůli bodům. To nesnáším. Až potom můžu myslet na titul," prohlásil Hamilton, jehož prioritou v Japonsku bude vyvarovat se chyb a nebezpečných situací, které by ho mohly vyřadit ze závodu.

Massa varuje, že Hamilton nebude mít tři závody před koncem mistrovství světa snadnou úlohu. V minulém závodu v Singapuru Brazilec nebodoval kvůli chybě mechaniků v boxech, odkud vyjel zpět do závodu předčasně s palivovou hadicí v nádrži. Kvůli tomu se italská stáj vrátí k tradiční signalizaci ukončení zastávky v boxech pomocí "lízátka".

"V této sezoně jsme ukázali mentální sílu po nezdarech. Pořád je ještě ve hře třicet bodů," prohlásil Massa. "Rozhodně se nevzdáváme a budeme bojovat do posledního kola v posledním závodu. Přesně to mám teď v hlavě," uvedl.

On i úřadující mistr světa Fin Kimi Räikkönen pojedou pod tlakem, neboť prezident Ferrari Luca di Montezemolo se nechal slyšet, že požaduje po obou pilotech v posledních závodech sezony double.

"V první řadě musíme myslet na to, jak stáhnout Hamiltonův náskok. Sedm bodů není nic, takže když vyhraji..." naznačil Massa. Věří, že se stane prvním brazilský mistrem světa od vítězství Ayrtona Senny v roce 1991.

"Ale musíme v posledních třech závodech postupovat krok za krokem. Teď je třeba myslet na víkend, pak na Čínu a pak na Brazílii. Bylo by skvělé se právě doma stát mistrem světa," zasnil se.

Letošní šampionát je stejně jako ten loňský velmi vyrovnaný. V minulém závodu v Singapuru se bývalý mistr světa Fernando Alonso ze Španělska stal sedmým vítězem v sezoně, která má za sebou patnáct závodů.

Na titul mají ještě šanci také třetí Polák Robert Kubica z týmu BMW, čtvrtý Räikkönen, který na Hamiltona ztrácí 27 bodů, a teoreticky i Němec Nick Heidfeld, jenž má manko jediný bod na finského závodníka.

Nedělní závod ve Fudži začne v 6:30 SELČ.

Pořadí MS (po 15 z 18 závodů): 1. Hamilton (Brit./McLaren) 84, 2. Massa (Braz./Ferrari) 77, 3. Kubica (Pol./BMW) 64, 4. Räikkönen (Fin./Ferrari) 57, 5. Heidfeld (Něm./BMW) 56, 6. Kovalainen (Fin./McLaren) 51, 7. Alonso (Šp./Renault) 38, 8. Vettel (Něm./Toro Rosso) 27, 9. Trulli (It./Toyota) 26, 10. Glock (Něm./Toyota) 20.

Pohár konstruktérů: 1. McLaren-Mercedes 135, 2. Ferrari 134, 3. BMW-Sauber 120, 4. Renault 51, 5. Toyota 46, 6. Toro Rosso 31, 7. Red Bull 28, 8. Williams 26, 9. Honda 14.

Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud