4. dubna 2010 • 12:10

VC Malajsie skončila triumfem vozů stáje Red Bull

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Velká cena Malajsie formule 1 skončila dvojnásobným triumfem týmu Red Bull. Třetí díl mistrovství světa vyhrál Němec Sebastian Vettel před Australanem Markem Webberem.



Dvaadvacetiletý Vettel si dojel pro první letošní vítězství na třetí pokus poté, co ho v předchozích závodech v Bahrajnu a Austrálii zastavila technická porucha vždy na prvním místě.

Třetí dnes dojel další německý pilot Nico Rosberg, který vybojoval první stupně vítězů pro novou stáj Mercedes. Radost německé stáji lehce zkalil nezdar Michaela Schumachera.

Němec Sebastian Vettel oslavuje své premiérové vítězství v nové sezoněFoto ČTK


Sedminásobný světový šampion skončil v závodě už v desátém okruhu kvůli uvolněnému kolu a poprvé od svého návratu do formule 1 nebodoval. Před svým odstoupením jezdila jednačtyřicetiletá legenda na šesté příčce.

Závod v Sepangu se navzdory předpovědím meteorologů obešel na rozdíl od kvalifikace bez komplikací s počasím. Webber si sice vyjel v sobotním dešti podruhé v kariéře pole position, ale hned po startu ho předjel Vettel, který vyrážel z třetí pozice. Německý talent se tentokrát mohl na svůj monopost spolehnout celých 56 kol a vybojoval šesté vítězství v kariéře.

"Je to pro nás vynikající výsledek, zvlášť pro mě po těch dvou závodech, které nám nevyšly podle očekávání," radoval se Vettel. Red Bull si zopakoval "double" z loňské závěrečné Grand Prix v Abú Zabí. "Kolikrát jsem si říkal, že by mohlo zapršet, protože bylo strašné horko. Ale naštěstí vydrželo sucho a nám to dnes jelo úžasně," uvedl Němec.

O jedenáct let starší Webber za ním zaostal o necelých pět sekund, ale mohl být rovněž spokojen, neboť v předchozích dvou závodech byl navzdory rychlému vozu až osmý a devátý. "První a druhé místo, to je senzace. Všem jsme ujeli, což je paráda. Po těch nelehkých závodech je to příjemný comeback. Rád bych byl ještě o jeden stupínek výš, ale byl to podařený víkend," řekl Webber. Třetí vítězství v kariéře mu uniklo možná i vinou drobného zaváhání na startu, kdy se mu protočila kola.

Vettel s pohárem pro vítězeFoto ČTK


Australský jezdec potvrdil pověst smolaře. Po sobotní kvalifikaci se cestou z tiskové konference sklouzl po zábradlí, rozjel se příliš rychle a při nárazu do zdi si roztrhl ruku. V porovnání s těžkou zlomeninou nohy, kterou si způsobil v přípravě na minulou sezonu, šlo však o zanedbatelný šrám.

Vettel se díky prvenství dotáhl na dosavadního lídra šampionátu Španěla Fernanda Alonsa. Vítěz úvodního podniku v Bahrajnu vypadl z boje tři kola před koncem, když se začalo kouřit z motoru jeho ferrari. Oba mají 37 bodů. V celkové klasifikaci je předstihl druhý pilot Ferrari Brazilec Felipe Massa, i když poprvé v sezoně chyběl na stupních vítězů. Tentokrát dojel sedmý a vede s 39 body.

Po nezvládnuté kvalifikaci se tentokrát neprosadili mezi nejlepší jezdci McLarenu. Vítěz z Melbourne a úřadující šampion Jenson Button startoval ze 17. pozice a další Brit Lewis Hamilton dokonce jako dvacátý. I když se Hamilton během čtyř kol posunul do bodované desítky, na lepší než šesté místo v cíli za překvapivě pátým Němcem Adrianem Sutilem z týmu Force India to nestačilo. Button skončil osmý.

"Víc jsem nemohl chtít," uznal Hamilton. "Jelo se opravdu rychle a povedlo se mi vydržet dlouho na trati, takže jsem málem dojel Vettela, než zajel do boxů. Celkově jsem spokojený, tým si to zasloužil a dotáhli jsme se v Poháru konstruktérů," řekl předloňský mistr světa. Jeho stáj snížila náskok Ferrari v čele týmové soutěže na deset bodů.

Šampionát bude pokračovat za dva týdny v Šanghaji.

Velká cena Malajsie v Sepangu, třetí závod MS vozů formule 1:
1. Vettel (Něm./Red Bull) 1:33:48,412, 2. Webber (Austr./Red Bull) -4,849, 3. Rosberg (Něm./Mercedes) -13,504, 4. Kubica (Pol./Renault) -18,589, 5. Sutil (Něm./Force India) -21,059, 6. Hamilton (Brit./McLaren) -23,471, 7. Massa (Braz./Ferrari) -27,068, 8. Button (Brit./McLaren) -37,918, 9. Alguersuari (Šp./Toro Rosso) -1:10,602, 10. Hülkenberg (Něm./Williams) -1:13,399.

Průběžné pořadí MS (po 3 z 19 závodů): 1. Massa 39 b., 2. Alonso (Šp./Ferrari) 37, 3. Vettel 37, 4. Button 35, 5. Rosberg 35, 6. Hamilton 31, 7. Kubica 30, 8. Webber 24, 9. Sutil 10, 10. M. Schumacher (Něm./Mercedes) 9.
Pohár konstruktérů: 1. Ferrari 76, 2. McLaren 66, 3. Red Bull 61, 4. Mercedes 44, 5. Renault 30, 6. Force India 18, 7. Williams 6, 8. Toro Rosso 2.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud