Jiří Uhlíř
21. dubna 2010 • 05:00

Alonso vs. Massa: Cloumají Ferrari hádky?

Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Španělský býk zatarasil cestu ráznému Brazilci a první hispánský spor ve Ferrari přišel na scénu. Monoposty Fernanda Alonsa a Felipeho Massy se střetly při nájezdu do boxové uličky během GP Číny. Oba piloti si pak vše museli vyříkat. Že by začátek sváru dvou bouřlivých temperamentů? Možná. Vedení italské stáje neklid zahladilo diplomatickým prohlášením.



Tohle byl velmi nevybíravý manévr. Jezdci na ferrari ujížděli z tratě pro nové pneumatiky. Ve správném nájezdu do boxů byl Felipe Massa, který měl dostat přednost. Jenže vnitřní stopou se do levotočivé zatáčky rval Fernando Alonso. Svého týmového kolegu pak vytlačil z tratě.

„Alonso je zarputilý býk, který si jde tvrdě za svým cílem. Tím incidentem jasně deklaroval, že chce být týmovou jedničkou a udělá všechno proto, aby tento status získal. Bylo to od něj velice tvrdé,“ komentoval moment Tomáš Enge, bývalý pilot F1. „Fernando má zabijácký instinkt šampiona, který většinou vytasí za mírového stavu. Uvidíme, jestli tím docílí reorganizaci priorit ve stáji,“ prohlásil pro Gazzetta dello Sport Pino Allievi, expert na formuli 1.

Fernando Alonso bral všechno nesmírně vážněFoto Jaroslav Legner SPORT


Když jejich souboj viděl Stefano Domenicali, šéf stáje Ferrari, ihned rozhodil naštvaně rukama. Massa si pak po závodě stěžoval hlavně brazilským médiím. Podle něho přišel díky této situaci o tři místa v závodě. „Alonso přejel roh, takže jsem nemohl nic dělat. Bylo to nebezpečné, mohli jsme mít nehodu. Samozřejmě s ním o tom budu mluvit,“ tvrdil po závodě brazilský pilot, který v GP Číny dojel devátý.

Alonso svůj manévr vysvětloval s klidem. „Kdyby to nebyl můj týmový kolega, tolik by se o tom nemluvilo. Z mého pohledu to byl normální manévr. Felipe byl při vjezdu trošku pomalejší a já měl výhodu, že jsem jel z vnitřní strany,“ vysvětloval Alonso.



Brazilec Massa patří k nejúspěšnějším jezdcům Ferrari. Je sice občas vztahovačný a drzý, v italském týmu ho však mají rádi. Vzájemný vztah se ještě posílil díky loňské havárii v Maďarsku, kde Massa málem přišel o oko.

Po půl roce se však Brazilec vrátil do odlišnějšího prostředí. Stáj se totiž zamilovala do Alonsa. A ten sem rozhodně nepřišel hrát druhou roli. To dokázal při vítězství v prvním závodě v Bahrajnu. „Alonso bude chtít, aby na něj Massa ke konci sezony jel a pomáhal mu. V posledních závodech jsem ale trošku z Felipeho zklamaný,“ tvrdil Enge.

Hrdý vítěz VC Brazílie - Felipe MassaFoto ČTK foto


I proto se mluví o příchodu Roberta Kubici do Ferrari místo Massy, kterému ke konci roku skončí smlouva. Nový kontrakt se zatím neprodloužil a řešit se bude někdy v červnu. Právě polský jezdec si s Alonsem rozumí, na závodech si často notují.

Některé italské deníky už začaly psát o incidentu v Číně jako o začátku války mezi Alonsem a Massou. To však vedení týmu razantně odmítá. „Některá média se evidentně snaží vyvolat zlou krev mezi oběma jezdci. Oba se po závodě vyjádřili jasně, podle nich tato epizoda nemění nic na jejich vztahu. Felipe a Fernando cestují zpět do Evropy stejným letem, společně s techniky Ferrari,“ stálo v týmovém prohlášení.



První nesoulad mezi Fernandem Alonsem a Felipem Massou se však objevil ještě na počátku jejich partnerství ve Ferrari. Po podepsání Alonsa v italském týmu Massa brazilským novinářům prozradil, že podle něho španělský pilot dobře věděl o Singapurské aféře v Renaultu a plánech Flavia Briatoreho. Oba piloti se pak v GP Brazílie nakonec sešli a diplomaticky si na přání Ferrari podali ruce.

Alonso vs. Massa

Fernando Alonso

GP Číny: 4.
Celkově v MS 2010: 3. (49 bodů)

Felipe Massa
GP Číny: 9.
Celkově v MS 2010: 6. (41 bodů)

Fernando Alonso bral všechno nesmírně vážně
Fernando Alonso bral všechno nesmírně vážně


Vstoupit do diskuse
1
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud