17. května 2010 • 13:34

Schumacher penalizován, skončil bez bodu

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Zpočátku to vypadalo na geniální manévr, FIA měla jiný názor. Michael Schumacher předjel Fernanda Alonsa těsně po odjetí safety caru v posledních zatáčkách GP Monaka. Odvážný tah nejdříve pilotovi Mercedesu prošel. Byl klasifikován na šesté příčce. Po dvouhodinovém jednání komisařů nakonec dostal Němec dvacetivteřinovou penalizaci a propadl se na dvanácté místo.



Během závodního víkendu v Monte Carlu si našel čas na šachovou partii. Michael Schumacher si deskovou hru zahrál se svým kondičním trenérem. Svět černých a bílých figurek nejspíše přenesl i na závodní okruh.

Před koncem závodu vyjel na trať safety car. V tu dobu se nesmí předjíždět. Vláček monopostů za automobilem se měl dovézt do cíle v nezměněném pořadí. Jenže na monackém okruhu musí vyjet safety car z tratě o dvě zatáčky dříve. A toho využil dravec Schumacher, který byl v tu chvíli za Fernandem Alonsem.

Němec předjel pilota na ferrari v nesmyslném úseku -v ostré zatáčce Rascasse. Šokovaný Alonso se dostal do smyku, sedminásobný mistr světa se protlačil před něj. Agresivně promyšleným tahem si vyjel šesté místo.

Schumacherův kousek se vůbec nelíbil Alonsovi. „Můj tým dal jasně najevo, že předjíždění v tu dobu není povolené. Vždyť na trati byl safety car. Měli by ho potrestat,“ byl si jistý. Německý pilot však namítal: „Jsem přesvědčený, že jsem čistý. Dostali jsme jasnou zprávu: "Track Clear". A tým mě na to upozornil,“ věřil si Schumacher. „Už kolo předtím jsem se na manévr připravoval, zahříval jsem si pneumatiky.“

Komisaři začali předjetí vyšetřovat, v tiskovém středisku nikdo nic nevěděl. Čekalo se dlouho, skoro dvě a půl hodiny. Safety car opouštěl trať, mohl tedy Schumacher předjíždět? Nebo ne? „Z mého pohledu to byl skutečně cool manévr, absolutně super,“ konstatoval Rosberg. Sportovní komisaři měli jiní názor: Schumacher byl potrestán dvacetivteřinovou penalizací. Místo šesté příčky skončil na dvanácté.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud