5. prosince 2008 • 15:52

Boj týmů o titul a Rossi ve focusu

Autor: jrš
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Sychravo, deštivo a na vršcích hor sníh a led. Takové podmínky straší jezdce v Britské rallye, posledním klání seriálu mistrovství světa v automobilových soutěžích. Ve Walesu začíná dnes.



Kvůli zledovatělému povrchu šotolinových cest ve vyšších nadmořských výškách pořadatelé uvažovali o zrušení několika rychlostních zkoušek.

Poslední soutěž roku nabídne hlavně souboj o titul mezi týmy Citroënu a Fordu. Největším lákadlem ovšem bude účast hvězdy silničních motocyklových závodů Itala Valentina Rossiho.

Mistr světa mezi jezdci je už znám od minulé rallye v Japonsku, stal se jím rekordně popáté Francouz Sébastien Loeb. K titulu by rád přidal i prvenství mezi týmy a jeho stáj Citroën k němu má blíž než druhý Ford, který v pořadí ztrácí 11 bodů.

„Jsou na tom lépe,“ přiznal pilot fordu Mikko Hirvonen. „Jestliže je chceme předstihnout, musíme dojet s Jari-Mattim na prvním a druhém místě.“ A kolega Latvala dodal, že v to věří. „Jenže ani to nemusí stačit. Když budou Loeb se Sordem třetí a čtvrtý, tak zůstaneme za nimi.“

Na dnešní start v Cardiff u se těší i osminásobný motocyklový mistr světa Rossi, pojede ve voze Ford Focus WRC. Britskou rallye už jednou jel a v krátké době usedne do dalšího speciálu poté, co si vyzkoušel v Mugellu monopost formule 1 italské stáje Ferrari.

Ve Walesu na šotolině, kde trasa vede hlubokými lesy, se objeví v šampionátu PWRC Martin Prokop s produkčním mitsubishi a Jaroslav Tarabus za volantem S2000 Fiat Grande Punto.

Devatenáct rychlostních zkoušek měří 349 km.

Průběžné pořadí MS (po 14 z 15 soutěží): 1. Loeb (Fr./Citroën C4) 112, 2. Hirvonen (Fin./ Ford Focus) 102, 3. Sordo (Šp./Citroën C4) 59, 4. Latvala (Fin./Ford Focus) 50, 5. Atkinson (Austr./ Subaru Impreza) 50, 6. P. Solberg (Nor.//Subaru Impreza) 41.

Pořadí týmů:
1. Citroën Total WRT 175, 2. BP-Ford WRT 164, 3. Subaru WRT 93, 4. Stobart M-Sport Ford RT 64, 5. Suzuki WRT 28, 6. Munchi‘s Ford RT 22.

Šampionát PWRC:
1. Hänninen (Fin./Mitsubishi Lancer) 36, 2. Aigner (Rak./Mitsubishi Lancer) 30, 3. Ketomaa (Fin./Subaru Impreza) 23,... 5. PROKOP (Mitsubishi Lancer) 17.

Články odjinud


Články odjinud