6. února 2011 • 22:55

Kubica boural s fabií, ruku mu zachránili

Autor: ČTK, spo
Vstoupit do diskuse
9
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

VIDEO, AKTUALIZOVÁNO - Svět formule 1 se v neděli otřásal strachem o život pilota stáje Lotus Renault Roberta Kubicy, který při svém startu v rallye v Itálii vážně havaroval. První polský pilot v kokpitu F1 je naštěstí už mimo ohrožení života a lékaři mu při sedmihodinové operaci zachránili od amputace pravou ruku. Kubica havaroval s vozem Škoda Fabia S2000.



K zákroku byl přizván specialista na chirurgii rukou Igor Rossello. Pro televizi Sky Italia po sedmi a čtvrt hodinách na sále potvrdil, že Kubicovi skutečně hrozila amputace.

A i když se ruku pilotovi týmu Lotus Renault povedlo zachránit, podle Rosella bude trvat rok, než nad ní bude mít plnou kontrolu. Kubica tak nanejvýš pravděpodobně přijde o celou letošní sezonu.

"Byla to hodně náročná procedura a existovalo riziko, že přijde o ruku. Pracovali jsme na tom, abychom mu narovnali kosti a pospojovali žíly, šlachy a svaly," řekl Rossello.

"Budeme potřebovat ještě několik dnů, abychom plně poznali povahu zranění. Ale měl by se zotavit docela rychle a mít plnou kontrolu nad rukou do roka," dodal specialista, jenž tak prakticky vyloučil letošní Kubicovo představení v kokpitu F1.

Po nehodě, která se stala zhruba čtyři a půl kilometru po startu rallye, byl jezdec stáje Lotus Renault při vědomí. Zatímco jeho spolujezdec vylezl z auta sám a bez zranění, Kubicu museli z vraku auta vyprostit.

Vrtulník ho dopravil do nemocnice v Pietra Ligure nedaleko Janova, kde ho v průběhu dne podle zpráv médií krátce navštívil jeho kolega z F1 Fernando Alonso.

"Samozřejmě je to vážná situace, jako vždy v prvních hodinách u takových zranění. Může tam být i silné krvácení," řekl Carrozzino stanici Sky Italia.

Zprávy médií o hrozící amputaci nechtěl Carrozzino komentovat s tím, že všechny diagnózy budou teprve vyneseny. "Amputace není věc, o které se rozhoduje tak rychle. Nemůžu to potvrdit, ani vyvrátit," řekl lékař.

Nabouraná Škoda Fabia Roberta KubicyFoto /YouTube/

Šestadvacetiletý Kubica ještě v týdnu absolvoval první předsezonní testy ve Valencii a poté vyrazil do Itálie za svou další vášní - rallye.

Premiéra za volantem speciálu Škoda Fabia S2000 v Rallye Ronde di Andora však skončila nešťastně. Soutěž, v níž startovalo 115 posádek, byla po jeho nehodě přerušena.

Vážná zranění tak Kubicu s velkou pravděpodobností připraví o celou sezonu formule 1, která odstartuje 13. března Velkou cenou Bahrajnu.

Záchranáři převážejí zraněného Roberta Kubicu do nemocnice
Záchranáři převážejí zraněného Roberta Kubicu do nemocnice

Osmého muže loňského ročníku by mohl v kokpitu nahradit Brazilec Bruno Senna nebo Francouz Romain Grosjean, kteří jsou v týmu Lotus Renault prvními náhradníky.

Stáj, za kterou závodí také Rus Vitalij Petrov, má v záloze ještě další tři testovací jezdce, mezi nimiž figuruje i Čech Jan Charouz.

Kubica startoval už loni pro zábavu v několika automobilových soutěžích s vozem Renault Clio.

Letos si chtěl vyzkoušet už lednovou Rallye Monte Carlo, úvodní podnik seriálu Intercontinental Rallye Challenge, ale nedostal od své stáje svolení řídit vůz jiné značky. Dohodl se až na startu v regionální soutěži s fabií, připravovanou italským týmem DP Autosport.

VIDEO z místa nehody:

Záběry z místa nehody Roberta Kubicy
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
9
Články odjinud


Články odjinud