7. února 2011 • 13:23

Lékaři probudili Kubicu z umělého spánku

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Pilot formule 1 Robert Kubica je po nedělní děsivé nehodě při rallye a sedmihodinové operaci při vědomí. Lékaři jej dnes před polednem probudili z umělého spánku, šestadvacetiletý Polák reaguje na okolí a cítí bolest v operované ruce i noze, což je podle chirurgů dobré znamení.



"Mluvil jsem s ním, je při vědomí, je si vědom svého stavu a poznává lidi, s kterými komunikuje," řekl na tiskové konferenci Kubicův manažer Daniele Morelli.

"Jak se má Jakub? To byla jeho první slova, když se probral," dodal manažer s tím, že Kubica myslel svého navigátora ve voze Jakuba Gerbera. Ten z vážné nehody vyvázl bez zranění.

Záchranáři převážejí zraněného Roberta Kubicu do nemocniceFoto Reuters


Zato Kubicovi šlo o život. Při rallye Ronde di Andora v Itálii za volantem Škody Fabie S2000 dostali čtyři kilometry po startu smyk, skončili ve svodidlech a železná zábrana pronikla motorem do auta.

Kubicovi na mnoha místech polámala pravou ruku i nohu, obojí se italským lékařům v nemocnici ve městě Pietra Ligure u Janova podařilo zachránit.

"Ztratil pět až šest litrů krve a nejdůležitějším úkolem bylo, aby se zabránilo dalším ztrátám," popisoval Morelli. Do nemocnice se totiž pilot dostal až po dvou hodinách, hrozbu amputace lékaři odvraceli při sedmihodinovém zákroku.

VIDEO: Děsivé chvíle pro polského pilota.

Záběry z místa nehody Roberta Kubicy
Video se připravuje ...


Nejprve operovali ruku, pak nohu."Předloktí měl na dvou místech přeseknuté, kosti, šlachy i cévy byly závažně poškozeny. Udělali jsme vše pro to, abychom funkce obnovili," popsal šéf operačního týmu Igor Rossello.

"Potřebujeme nejméně šest dnů, abychom zjistili, jestli krev cirkuluje v končetinách tak, jak má. Každopádně ruka je teplá, takže operace proběhla dobře," doplnil.

Podle něj bude trvat přibližně rok, než bude mít polský jezdec nad pravou rukou znovu plnou kontrolu. Nad jeho další závodní kariérou tak visí velký otazník, tuto sezonu formule 1 s největší pravděpodobností může odepsat celou. Pilot stáje Lotus Renault měl přitom patřit k favoritům na titul mistra světa.

Kubica po probuzení mohl také hýbat prsty, nicméně jej zřejmě čekají ještě další operace. Spravit totiž lékaři musejí ještě zlomeniny v lokti a rameni.

"Zatím to nebylo rozhodnuto definitivně, každopádně v nejbližších dnech ho operovat znovu nebudou," uvedli představitelé týmu Lotus Renault s tím, že pilot po probrání dostal další sedativa, aby spal nejméně příštích 24 hodin.

Vedení stáje zatím odmítá úvahy o tom, kdo Kubicu v kokpitu pro závody nahradí. Šampionát začne 13. března v Bahrajnu, třetím pilotem je Bruno Senna.

"Musíme vymyslet krizový plán, ale nejprve počkáme na informace, jak dlouho Kubicova léčba potrvá. Kdyby to bylo jen krátkodobější, pak nasadíme naše rezervní jezdce. V opačném případě bychom museli zvážit další možnosti," uvedl šéf týmu Eric Boullier.

Podle posledních spekulací najel Kubica na úzké silnici vedoucí serpentinami a malými italskými městečky za zatáčkou na pařez, narazil do zdi kostelíku a s fabií byl mrštěn o desítky metrů dál do svodidel. Záchranná akce se protáhla na dvě hodiny, než ho vrtulník dopravil do nemocnice.


Záchranáři převážejí zraněného Roberta Kubicu do nemocnice
Záchranáři převážejí zraněného Roberta Kubicu do nemocnice

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud