7. února 2011 • 12:30

Kubicovi nikdo nepomohl! Zastavil jediný soupeř

Autor: Ondřej Roubínek
Vstoupit do diskuse
5
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

VIDEO - Jeden jediný soupeř zastavil u hrozivé bouračky pilota formule 1 Roberta Kubicy, kterému se málem stala osudná jeho vášeň pro rallye. Všichni ostatní kolem vraku, ve kterém byl těžce zraněný šestadvacetiletý polský jezdec, s klidem profrčeli.



Kubica v Rallye Ronde di Andora nezvládl na nerovné vozovce řízení své Škody Fabie S2000 a po několika nárazech skončil ve svodidlech, která pronikla až do jeho vozu a způsobila mu mnohočetné zlomeniny pravé ruky i nohy.

Pilot Renaultu má rozdrcené zápěstí a lékaři dokonce uvažovali o amputaci! Ruku se věhlasnému chirurgovi Igoru Rossellovi nakonec podařilo zachránit, ale nikdo neví, jak bude funkční. Rehabilitace může trvat až rok a stále tu je nebezpečí, že s ní Kubica nebude moci pořádně hýbat.

Kubicovi se podle agentury ANSA stal osudný kořen stromu, který v asfaltu vytvořil velkou nerovnost. Osmý muž loňského šampionátu F1 na ni se svou Fabií ve velké rychlosti nalétl, zřejmě škrtl o kamennou rohovou zeď kostelíku, otočil se o 1870 stupňů a nalétl do svodidel.

Minutu za Kubicou na uzoučké andorské silničky vyjel Mauro Moreno s navigátorem Corradem Bonatem, kteří měli ve svém Peugotu 207 umístěnou kameru. K místu nehody Italové dorazili ze soupeřů první.

Na záznamu je slyšet jejich šokované výkřiky, když k nim doběhne vystrašený Kubicův spolujezdec Jakub Gerber, který z bouračky zázračně vyvázl bez zranění. Urychleně odstavují auto a vybíhají těžce zraněnému Polákovi na pomoc.

Havárie Roberta Kubicy
Havárie Roberta Kubicy

Pohříchu - jako jediní! Všechna další auta zastaví před žlutou vlajkou, ale pak vedle vraku opět přišlápnou plyn a nerušeně pokračují v závodě. Maura Morena chování soupeřů šokovalo.

Roberta Kubicu převezli ve vážném stavu do nemocniceFoto /YouTube/

"Je mi z toho špatně a jsem znechucený. Některým řidičům bych dal co proto," cituje italského jezdce, který se třásl nervozitou, polský Fakt. "Roberta znám osobně, potom, co se mu stalo, jsem nemohl jen tak jet dál," vrtěl hlavou Moreno.

"Jezdíme rallye pro zábavu a jsme profesionálové, když je potřeba, musíme zastavit a pomoci," dodává Ital, který se jako jediný vydal Kubicovi na pomoc.

Šokující je i zjištěný, že minimálně půl hodiny trvalo, než na místo nehody dorazili záchranáři, kteří mohli Kubicu z vraku fabie vystříhat. A další hodinu pak trvalo, než se těžce zraněného pilota podařilo vrtulníkem dostat do nemocnice.

Podívejte se na celou Morenovu jízdu po uzoučkých a křivolakých silničkách:

Vstoupit do diskuse
5
Články odjinud


Články odjinud