21. března 2011 • 18:59

Mezi piloty formule 1 vydělává nejvíc Alonso

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
SESTŘIH: Everton - Liverpool 2:0. Překvapení v Merseyside derby, Reds se vzdaluje titul
VŠECHNA VIDEA ZDE

Exmistr světa Fernando Alonso s převahou vévodí žebříčku pilotů formule 1 podle odhadovaných příjmů v nadcházející sezoně. Na konto španělského jezdce stáje Ferrari přibude podle agentury SID 20 milionů eur v podobě mzdy od italské stáje, dalších osm milionů vydělá Alonso na reklamě.



Za světovým šampionem z let 2005 a 2006 následuje s odstupem plných 10 milionů eur sedminásobný mistr světa Michael Schumacher, který má před sebou druhou sezonu v kokpitu týmu Mercedes. K platu ve výši 12 milionů eur přibude německému jezdci dalších šest milionů z reklamy.

Pomyslné stupně vítězů mezi boháči v dvaadvacetičlenném startovním poli doplňují s patnáctimilionovým příjmem úřadující šampion Sebastian Vettel z Red Bullu a další exmistr světa Lewis Hamilton z McLarenu.

Vettelovy příjmy z reklamy jsou přitom o milion nižší než Britovy, v německém jezdci ale spatřují média v jeho zemi obrovský potenciál do budoucna, který by z něj jednou mohl udělat druhého Schumachera. Tomu v jeho nejlepších letech přibývalo na kontě až 25 milionů eur ročně jenom z reklamy.



Třiadvacetiletý Vettel nemá manažera a lákavé nabídky z reklamní branže sám až na výjimky odmítá. Zatím zůstává věrný svým ideálům, peníze prý pro něj nejsou ta největší motivace. "V momentě, kdy začnou být tvojí motivací a cílem peníze, nemůžeš už nikdy být tak dobrý jako někdo, kdo svůj sport dělá s plnou vášní a vnitřní vůlí," řekl v minulosti Vettel.

Do Top Ten finančního žebříčku se dostali i Rus Vitalij Petrov z Renaultu a Venezuelan Pastor Maldonado z Williamsu, jejichž příjmy od sponzorů převyšují roční plat.

Odhadované příjmy jezdců formule jedna v sezoně 2011 podle agentury SID (v milionech eur, v závorce plat a příjmy z reklam):


1. Fernando Alonso (Šp./Ferrari) 28 (20+8),
2. Michael Schumacher (Něm./Mercedes) 18 (12+6),
3. Sebastian Vettel (Něm./Red Bull) 15 (11+4) a Lewis Hamilton (Brit./McLaren) 15 (10+5),
5. Felipe Massa (Braz./Ferrari) 14 (10+4),
6. Jenson Button (Brit./McLaren) 12 (8+4),
7. Nico Rosberg (Něm./Mercedes) 10 (8+2),
8. Mark Webber (Austr./Red Bull) 8 (6+2),
9. Rubens Barrichello (Braz./Williams) 6 (5+1),
10. Vitalij Petrov (Rus./Renault) 5 (1+4) a Pastor Maldonado (Ven./Williams) 5 (2+3).

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud