8. dubna 2011 • 20:52

Tragická Rallye Šumava: Jezdec Skoupil zemřel!

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
14
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

AKTUALIZOVÁNO - Smrtelná nehoda poznamenala Rallye Šumava Klatovy. Na druhé rychlostní zkoušce havaroval automobilový jezdec Jiří Skoupil s vozem Citroën C2 S1600 a na následky nehody zemřel. Druhý díl českého šampionátu byl následně přerušen a celá rallye bude s největší pravděpodobností zrušena.



"Na rychlostní zkoušce číslo 2 došlo při zachování všech bezpečnostních opatření k havárii posádky č. 22 a ke zranění jezdce s následky neslučitelnými se životem. V důsledku této havárie byl zbytek 1. etapy zrušen," uvedlo ředitelství rallye v oficiální tiskové zprávě.

Podle dostupných informací Skoupilův vůz narazil do stromu na jezdcově straně. Spolujezdec Jiří Volf byl vrtulníkem převezen do plzeňské nemocnice, jeho stav je ale dobrý.

"Je v nemocnici na pozorování, jeho zranění jsou středně těžká. Jeho stav není vážný," řekl ředitel rallye Jiří Valenta. Žádné další informace o nehodě sdělit nechtěl, pouze zopakoval oficiální prohlášení.

"Řidiče jsme se pokoušeli resuscitovat, ale zemřel na místě. Spolujezdec byl s poraněním hlavy a hrudníku vrtulníkem přepraven do Fakultní nemocnice v Plzni," uvedla krajská mluvčí zdravotnické záchranné služby Lenka Ptáčková pro web denik.cz.

Na místě zasahoval i vrtulník
Na místě zasahoval i vrtulník
Smrtelná nehoda zdrtila členy týmu AT Motorsport, za který Skoupil závodil. "Jiří byl skvělý člověk a moc dobře se s ním spolupracovalo. Jsme z toho moc smutní. Nedá se to vyjádřit. Jiří s námi chtěl dál závodit a uvažovali jsme o tom, že by jel i více soutěží v zahraničí. Rodině vyjadřujeme nejhlubší soustrast a budeme se jim snažit pomoci," uvedl šéf týmu Antonín Tlusťák.

Před přerušením závodu odjely posádky tři rychlostní zkoušky. V čele byl Roman Kresta s vozem Škoda Fabia S2000 s náskokem šesti sekund před Václavem Pechem (Mitsubishi Lancer EVO IX). Třetí místo patřilo obhájci prvenství a úřadujícímu českému šampionovi Pavlu Valouškovi (Peugeot 207 S2000).

Podle Valenty je prakticky jisté, že 46. ročník rallye nebude v sobotu pokračovat. Oficiálně však bude rozhodnutí ředitelství oznámeno až později.

Přehled úmrtí českých automobilových závodníků při rallye za posledních deset let:

13. července 2002 - Během sprintrallye Agropa v Pačejově na Klatovsku zemřel po nárazu vozu do stromu spolujezdec jedné z posádek Martin Huml.
20. září 2003 - Při Rallye Světlá na Havlíčkobrodsku zemřeli oba členové posádky Ferdinand Křehlík a Eva Návojská, kteří nepřežili náraz do stromu ve vysoké rychlosti.

16. dubna 2005 - Při Rallye Pelhřimov zemřel jezdec Tomáš Vojtěch, který ztratil vědomí ve čtvrté rychlostní zkoušce a k životu ho nepřivedla ani rychlá lékařská pomoc. Příčinou jeho úmrtí bylo selhání srdce.

27. října 2006 - Při první rychlostní zkoušce regionální automobilové soutěže Rallye Střela na Plzeňsku narazil jezdec Martin Vodehnal bokem vozu do betonového sloupku a soklu předzahrádky u jednoho z domů a nehodu nepřežil.

25. srpna 2007 - Spolujezdec Luděk Kocman zemřel po převozu do nemocnice poté, co v třetí rychlostní zkoušce zlínské Barum rallye jeho vůz vyjel ve vysoké rychlosti ze silnice a bokem narazil do stromu.

21. června 2008 - V průběhu 13. rychlostní zkoušky na Horácké rallye Třebíč zahynuli oba členové posádky Miroslav Levora a Pavla Třebínová, jejichž vůz narazil po smyku do stromu.

30. května 2009 - Při automobilové soutěži Rallye Posázaví na Havlíčkobrodsku zemřel řidič Karel Švec, jehož auto narazilo do stromu při rychlostní zkoušce.

8. dubna 2011 - V druhé rychlostní zkoušce Rallye Šumava Klatovy havaroval jezdec Jiří Skoupil a na následky nehody zemřel.
Vstoupit do diskuse
14
Články odjinud


Články odjinud