19. února 2013 • 10:38

Paráda! Francouz Chicherit skočil jako první backflip s autem

Autor: ab
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

VIDEO | Francouzský jezdec rally jako první člověk na světě úspěšně skočil a přistál backflip s autem. Guerlain Chicherit završil snažení automobilky Mini před zraky diváků ve francouzském středisku Tignes.



Co k tomu bylo potřeba? Téměř osm metrů vysoká rampa, speciálně upravý vůz a tým techniků, který vše důkladně propočítal.

Pak už stačilo pouze rozjet se šedesátikilometrovou rychlostí přímo na rampu a letět. Letět pořádně vysoko. V nejvyšším bodě se vzneslo auto do výšky téměř 23 metrů! Potom už jen francouzský jezdec hladce přistál na přistávací rampu vybudovanou ze sněhu a radost mohla plně propuknout.

Událost, která se připravovala čtyři roky neproběhla úplně bez vyzkoušení. Chicherit si nejprve skok otestoval o den dříve - to ještě bez diváků. Ostrý pokus pak proběhl v pondělí ve vyhlášeném lyžařském středisku před zraky tisíců diváků.

"K rampě jsem přijel šedesátikilometrovou rychlostí a pak jsem musel přidat plný plyn, abych dosáhl té správné rotace," popisuje pokus jezdec, který má zkušenosti i se slavnou Rallye Dakar.

"Před skokem to bylo šílené, ale o dvacet sekund později už jsem byl zpět na svých kolech. Když děláte něco, co před vámi ještě nikdo nedokázal, stres je vždy obrovský, ale jediná možnost je, prostě to zkusit," pokračoval Chicherit.

V nejvyšším bodě se Chicherit dostal až do výšky 23 metrů!Foto Profimedia.cz

Kromě řízení rychlých aut je Francouz zároveň profesionální lyžař. Mezi lety 1999 a 2007 se stal čtyřikrát světovým šampionem ve freeridingu. Spojení auta a sněhu tak dává smysl.

Před Chicheritem se o podobný kousek pokusilo již několik jezdců, nikdo však nedokázal s vozem přistát tak hladce, jako francouzský jezdec.


Rozfázovaný let Francouze Chicherita
Rozfázovaný let Francouze Chicherita

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud