23. července 2007 • 00:00

Alonso vyzrál na déšť i soupeře

Autor: Sport
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Velkou cenu Evropy vozů F1 vyhrál po dramatickém Fernando Alonso na mclarenu.



Velkou cenu Evropy vozů F1 vyhrál po dramatickém Fernando Alonso na mclarenu. Odsekl pár vět a pak řekl: "O kolizi s Felipem už se bavit nechci. Nenechám se zatáhnout do války slov." Fernando Alonso už si dává pozor. Na dálku se dřív hašteřil s Michaelem Schumacherem, letos se popichoval s Lewisem Hamiltonem. Dalšího "oblíbeného" soupeře ale nemá. "Na Massovi mi nic nevadí," prohlásil.


Nevadí vám ani ta kolize před koncem? "No, bylo to hodně těsné. Závodní linie už vyschla a abych se před něj dostal, musel jsem to zkusit přes místo, kde bylo víc vody. Asi dvakrát jsme do sebe nabourali a já jsem se mu omluvil. Po závodě jsem byl vystresovaný, protože do cíle nedojel málem ani jeden z nás - moc k tomu nechybělo. Odteď už si chci užívat vítězství a zapomenout na to, co se stalo. Jsou to automobilové závody, v nichž se prostě bojuje." Takže žádné špatné pocity už nemáte? "Už se o tom bavit nebudu. Omluvil jsem se a tečka. Přece jsem vyhrál! (vyskočí ze židle s rukou nahoru jako na stupních vítězů). Při slavnostním vyhlášení už mi to bylo jedno, co se stalo." Málem jste boural i s Giancarlem Fisichellou... "V boxech bylo hodně rušno, protože každý chtěl přezout pneumatiky. Rád bych se byl vrátil zpátky na trať, ale nechtěli mě pustit. Na chviličku se zdálo, že bych se mohl natlačit před jeden renault, tak jsem to zkusil. Bylo to těsně, ale vyšlo mi to." Jak důležité je tohle vítězství? "Možná o něco více než ta ostatní. Pro šampionát má velký význam - když v závodě skončíte druhý nebo třetí, tak nedotahujete prvního tak rychle. S vítězstvím to jde samozřejmě lépe. Mám radost taky z toho, že jsem o deset bodů uskočil Kimimu a deset stáhl na Lewise. Vždycky jsem však říkal, že je šampionát moc dlouhý a nikdo neví, co se stane v patnáctém závodě. Třeba se to za čtrnáct dní v Maďarsku úplně otočí a body získá Lewis a já ne. Jsem si jistý, že to bude těsný šampionát pro všechny čtyři z nás. Krok za krokem se snad ale k titulu dostanu." Vyhrál byste, kdyby nezapršelo? "Ferrari bylo rychlé, rychlejší než my a v suchém závodě by nás porazili. Ale může se toho stát tolik - mechanický problém najednou vyřadil Kimiho, zapršelo a najednou jsme první. V dalších sedmi závodech bych si na nikoho nevsadil, vyhrávat může kdokoliv a těžko se dá předpovídat, jak budou Grand Prix vypadat. Udělám všechno, jako vždycky - někdy mám dobré výsledky, někdy je to horší. Zase se budu příště snažit získat víc bodů než lídr šampionátu." Podle všeho máte rád déšť, že? "O tom nepochybujte. Vždycky když prší, tak mám radost a báječně si užiju. Na vodě jsem vždycky rychlejší. Ale déšť jsme nečekali, takže podle toho ani nebylo nastavené auto. Dneska nám to zkrátka pomohlo, a když bude příště mokro, tak určitě nebudu pochybovat o tom, jak to dopadne."
Je naštvaný? Jeho problém Je temperamentní a vždycky, když mluví o závodě, jako by ho prožíval znovu. A tak se Felipe Massa po GP Evropy mračil. Prohrál s Fernandem Alonsem, navíc do sebe nabourali. "Překvapilo mě, když řekl, že jsem do něj najel úmyslně. V životě bych to neudělal," řekl Brazilec, který je v šampionátu F1 třetí. Nikdy bych do soupeře nenaboural úmyslně. V Barceloně byl náš Podle něj šlo o naprosto běžný souboj. "Překvapilo mě, co říkal. špatně. Jestli měl Fernando nějaké špatné pocity, tak to je jeho souboj fér, i když tam vyletěl mimo trať, a tady taky nebylo nic problém. Mě to netíží," odtušil Massa na Španělovu kritiku. troverze. "Prostě se jenom závodí a ctím platná pravidla. To je Oba jezdci však odmítají, že by mezi sebou měli nějaké konjedno," dodal Massa. všechno. Spíš bych se měl zlobit já, že mě obvinil. Ale je mi to jedno," dodal Massa.

Témata: 
Články odjinud


Články odjinud