28. července 2008 • 13:41

Crump nebude na Markétě chybět

Autor: ČTK
TOP VIDEA
Kdo je favoritem finále hokejové extraligy a jaké faktory mohou rozhodnout?
Zdrcený Trpišovský, Hranáč je teď NEJ stoper ligy. Co Svědík a plzeňská stopa?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Australan Jason Crump, druhý závodník průběžného pořadí plochodrážního seriálu Grand Prix a jeden z největších favoritů pražského závodu, nebude na Markétě chybět.



Nad startem vítěze posledního dílu seriálu ve velšském Cardiffu visel kvůli zranění zápěstí a zlomenému prstu otazník, ten je však již definitivně zažehnán.

Právě Crump se díky posledním výsledkům vrátil do boje o celkové prvenství a na vedoucího Nickiho Pedersena z Dánska ztrácí už jen 10 bodů.

Třetí je o dalších šest bodů zpět ostřílený Američan Greg Hancock, který jako jediný odjel všech 105 předchozích závodů GP.

Z této trojice se v Praze nejvíce daří Crumpovi, jenž v české metropoli zaznamenal v letech 2002 až 2004 vítězný hattrick. Pedersen však obhajuje loňské prvenství a nejvýše na stupních vítězů stál jednou už i Hancock (1997).

České barvy budou zastupovat Lukáš Dryml, s divokou kartou Luboš Tomíček a také oba náhradníci Adrian Rymel a Filip Šitera.

Dryml s Tomíčkem vše podřizují úspěchu v domácím prostředí. Celkově patnáctý Dryml měl dnes startovat v ligových utkáních v Anglii a v úterý ve Švédsku, ale v neděli večer překopal program, když se dozvěděl, že ode dneška je možné na Markétě trénovat, a zůstal doma.

Tomíček se na Markétu moc těší. "Vyrůstal jsme na ní, tak myslím, že ji dobře znám," řekl na dnešní tiskové konferenci v Praze. Není však sám.

"Na pražskou dráhu se těší hodně závodníků, protože se na ní jezdí dlouhé roky a není to dráha postavená pouze na jeden závod, jak to někde také občas bývá," dodal Tomíček.

Pokračovatel slavného plochodrážního rodu bude startovat ve své páté GP v životě. "Jsem za tu šanci vděčný a věřím, že zkušenosti z těch předchozích startů dokážu prodat," přál si Tomíček. Do začátku závodu bude mít hodně napilno. "Dnes budu zkoušet nějaké motory na sobotu, večer je trénink, ve středu a čtvrtek startuji v britské lize a v pátek se vracím na trénink zase sem."
Tomíček byl nalosován hned do první rozjížďky, ale na startu bude stát až ve čtvrté dráze na vnějšku oválu.

"Je výhodou, že ze mě rychle spadne nervozita, ale na druhou stranu jedu ze čtyřky, kde ještě nebude na začátku žádný materiál," předpokládal Tomíček.

Podle jeho odhadů může překvapit také Švéd Andreas Jonsson. "Jezdí se mnou v anglickém týmu (Lakeside) a má formu. Loni měl dobře rozjetý závod, ale zastavil ho pád. V 31 dnech odjel 26 závodů a všude získal alespoň 10 bodů," uvedl Tomíček.

Sám by si přál dojet mezi nejlepší desítkou. "Bývám v odhadech spíš skromnější, takže bych byl spokojený s umístěním do desátého místa, na což bude potřeba minimálně alespoň tak šest nebo sedm bodů, ale záleží na vývoji závodu. V takové konkurenci má však každý bod cenu zlata a musí se o něj tvrdě bojovat," uvedl Tomíček.

Ani semifinále však nemusí být nedosažitelné. "Oba naši jezdci mají na to, aby skončili do osmého místa, a já věřím, že alespoň jednomu z nich se to povede," prohlásil ředitel závodu Petr Ondrašík.

Závodníky a diváky přivítá znovu o něco vylepšené prostředí břevnovského stadionu Markéta, kde kromě jiného přibylo nové osvětlení, bezpečnostní signalizace, vylepšení povrchu dráhy včetně rekonstrukce jejího odvodnění a k dispozici bude i moderní velkoplošná obrazovka.

Samotnému závodu bude předcházet krátká autogramiáda tří celkově nejlepších a také všech českých jezdců u hlavního vchodu (17:00), následovat bude koncert Ivana Mládka a tradiční slavností nástup s představením jezdců. Po vyhlášení vítězů nebude chybět závěrečný ohňostroj.

Startovní listina pražské GP:
1. Nicki Pedersen (Dán.), 2. Leigh Adams (Austr.), 3. Jason Crump (Austr.), 4. Tomasz Gollob (Pol.), 5. Hans Andersen (Dán.), 6. Greg Hancock (USA), 7. Rune Holta (Pol.), 8. Scott Nichols (Brit.), 9. Chris Harris (Brit.), 10. Andreas Jonsson (Švéd.), 11. Bjarne Pedersen (Dán.), 12. Niels Iversen (Dán.), 13. Lukáš Dryml (ČR), 14. Krysztof Kasprzak (Pol.), 15. Fredrik Lindgren (Švéd.), 16. Luboš Tomíček (ČR), 17. Adrian Rymel (ČR, první náhradník), 18. Filip Šitera (ČR, druhý náhradník).

Průběžné pořadí (po 5 z 11 zápasů):
1. N. Pedersen (Dán.) 80 bodů, 2. Crump (Austr.) 70, 3. Hancock (USA) 64, 4. Gollob (Pol.) 62, 5. Adams (Austr.) 49, ...15. L. Dryml (ČR) 16, 18. Tomíček (ČR) 8.

Články odjinud


Články odjinud