11. října 2008 • 14:30

Nebezpečná trať si vynutila odložení finále

Autor: ČTK
TOP VIDEA
Jarůšek nechtěl hattrick: Stálo by to peníze, smál se. Jágr mu hokejky nevrátil
Vaniak: Staněk se ti dostane do hlavy, Vindahl Čechy nepředčí. Na EURO...
VŠECHNA VIDEA ZDE

Jedenáctý a závěrečný závod mistrovství světa na ploché dráze se dnes ve fotbalové aréně v Gelsenkirchenu neuskuteční. FIM ho odložila kvůli obavám o bezpečnost jezdců na nekvalitní trati, jejíž přípravu ve Veltins Areně narušilo nepříznivé počasí.



Šampionát vyvrcholí až 18. října v polské Bydhošti.

Podle prohlášení FIM nebylo možné připravit bezpečnou trať kvůli chladnému počasí a velké vlhkosti dovezené hlíny. Materiál nestihl dostatečně proschnout a nevytvořil na okruhu na fotbalovém stadionu bundesligového Schalke pevný povrch. Už v pátek byl krátce po zahájení zrušen oficiální trénink, ani celonoční práce organizátorů ale nevedly ke zlepšení.

"Trať byla jako houba. A i když tam ještě kolem poledne stále vozili nový a nový materiál, už to nezachránili," popsal situaci v dějišti šéf pardubických plochodrážníků Evžen Erban.

"Všem se omlouváme, ale bezpečí jezdců je na prvním místě," řekl ředitel šampionátu Paul Bellamy. Všichni fanoušci, kteří si na dnešní závod v Německu koupili lístek, podle něj dostanou zpátky své peníze a navíc jim bude zdarma nabídnuta vstupenka na libovolnou Grand Prix v příští sezoně.

Jako náhradní termín byl vybrán stadion Polonie Bydhošť, kde se o titulu mistra světa bude rozhodovat 18. října. Na nejlepší cestě za obhajobou je před posledním závodem Nicki Pedersen, který má v čele šampionátu šestnáctibodový náskok před druhým Australanem Jasonem Crumpem. Ten jako jediný může připravit dánského jezdce o titul.

Lukáš Dryml, jediný Čech ve startovním poli seriálu se s největší pravděpodobností s elitní soutěží nejméně na jeden rok rozloučí. Patří mu zatím patnáctá příčka v průběžném pořadí a mezi osmičku jezdců, kteří se v Grand Prix udrží i příští rok, se nemůže probojovat.

Články odjinud


Články odjinud