23. srpna 2009 • 17:29

Vyhrát doma je úžasné, radoval se Kopecký

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Co má Třinec a nemá Sparta? V čem selhali lídři poražených?
Střeďáci na EURO: Koho k Součkovi? Dilema s parťáky i rozestavením
VŠECHNA VIDEA ZDE

Jan Kopecký se dnes stal devátým českým jezdcem v historii, který vyhrál zlínskou Barum rally. Člen továrního týmu Škoda Motorsport suverénně ovládl náročnou soutěž, zařazenou hned do tří šampionátů, a poprvé v kariéře si připsal triumf v seriálu Intercontinental rally challenge.



"Barumka je milníkem pro každého českého rallyového jezdce a ani já nejsem výjimkou. Bylo to náročné, ale skvělé. Pocity jsou o to lepší, že se nám povedlo vyhrát za volantem škodovky," řekl Kopecký spolupracovníkovi ČTK. Ve Zlíně byl nejrychlejší už v roce 2004, tehdy však startoval s vozem kategorie WRC mimo oficiální pořadí, a jeho jméno tak až do dnešního dne mezi vítězi chybělo.

Zlínskou Barum rally vyhrál Kopecký s fabií >>>

Kopecký se se spolujezdcem Petrem Starým dostal do čela v sobotu ráno a první místo již neopustil. Druhého Krise Meeka nakonec porazil o minutu. "První etapu jsme jeli od začátku naplno a vůbec se neohlíželi na to, co jedou ostatní. Časy a rozestupy jsme začali kontrolovat až v poslední den soutěže, kdy už bylo možné přizpůsobit tempo našemu náskoku," uvedl Kopecký.

I díky velkému náskoku, který navíc v průběhu druhé etapy ještě umocnilo odstoupení hlavního soka Freddyho Loixe z Belgie, si mohl dovolit lehce zpomalit. "Tempo se dá zvolnit, ale nesmíte tomu příliš podlehnout. Snažím se jezdit více po asfaltu, méně řezat zatáčky, neprojíždět trávou, abych neriskoval defekt. A v rychlých zatáčkách pak člověk mírně ubírá plyn," popsal Kopecký svou dnešní strategii.

Velkou zásluhu na jeho triumfu mělo skvěle fungující auto Škoda Fabia S2000. "Od začátku rally jsme neměli sebemenší problém a fungovalo špičkově," pochvaloval si. Maximálně si mohl vychutnat i podporu fanoušků, kterých se na Zlínsko sjelo několik desítek tisíc. "Divákům patří obrovský dík za to, jak nás povzbuzovali na trati. Ale přišli za námi i do servisní zóny. Na naší výhře mají určitě také svůj podíl," řekl Kopecký.

Český jezdec se v letošním roce věnuje hlavně startům v šampionátu IRC, svůj přesný program se však od vedení týmu dozvídá průběžně. Momentálně je prý jisté pouze to, že v polovině října se představí v okolí Mladé Boleslavi na Bohemia rallye. "Zda pojedeme koncem září podnik IRC Rally San Remo, rozhodne tým," dodal Kopecký, jenž je v průběžném pořadí seriálu IRC druhý.

Vstoupit do diskuse
1
Články odjinud


Články odjinud