28. června 2010 • 17:53

Stav Josefa Krále je po nehodě stabilizovaný

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
Zima dohnal(a) Slavii, Trpišovského díl viny. Sparta má víc herní nadstavby
VŠECHNA VIDEA ZDE

Český automobilový jezdec Josef Král po nedělní vážné nehodě v druhém závodě Velké ceny Evropy vozů GP2 nadále leží na jednotce intenzivní péče nemocnice ve Valencii. Jeho stav je však stabilizovaný a podle prognóz lékařů by ještě dnes mohl být přeložen na běžný pokoj.



Dvacetiletý pilot, jenž hrůzostrašně vypadající karambol přežil bez vážnějšího zranění a neutrpěl žádnou zlomeninu, se stále vzpamatovává z posttraumatického šoku.

"Přes noc se neobjevily žádné komplikace a Josefův stav zůstává stabilizovaný. Lékaři jsou pozitivní a optimističtí. Věříme, že dnes večer jej přemístí z jednotky intenzivní péče," řekl ČTK týmový manažer Petr Najman. Podle něj se nyní řeší varianty, jak a kdy Krále převézt do Česka.Rodák z Hradce Králové je v dobré psychické pohodě, ale bolí ho každý pohyb.

"Pořád leží a nemůže se skoro hýbat," řekl Najman. Společně s Králem jsou v nemocnici rodiče, kteří však mají na jednotku intenzivní péče omezený přístup.Kdy se Králův zdravotní stav zlepší natolik, aby mohl lékařskou péči opustit, není jasné. Sám závodník však již v neděli večer začal mluvit o dalším klání GP2, které se ve Velké Británii pojede za dva týdny.



"Těžko ale odhadovat, jak na tom kdy bude. Všichni bychom ho rádi viděli v autě, ale prioritní bude zdravotní stav. A teď ho bolí jakýkoliv pohyb," podotkl manažer.Britský tým Super Nova, za který Král jezdí, již začal řešit stavbu nové formule pro českého pilota.

"Dodavatel šasi pro šampionát GP2, společnost Dallara, již provedla inspekci Josefova auta a potvrdila, že se nedá pro další jízdy použít," uvedl Najman. Mezinárodní automobilová federace si ponechala Královu přilbu a jeho záchytný systém hlavy HANS k analýzám.

Král v neděli havaroval už v druhém kole závodu, který začal jinou nehodou hned po startu. Český pilot na konci rovinky najel do vozu Venezuelana Rodolfa Gonzáleze, který náhle zpomalil. Králův monopost se vznesl do vzduchu a po dopadu na zem nekontrolovatelně pokračoval do ochranné hráze z pneumatik. Podle dostupných dat jel v momentě nehody rychlostí 280 kilometrů za hodinu.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud