František Prachař
13. července 2012 • 18:58

Seriál Sportu: Moderního pětibojaře Svobodu školí i citlivý kůň

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

VIDEO | Nešťastník, který na olympiádě v Pekingu spadl z valacha Chun-chuna a přišel o medaili. Tímto mužem už moderní pětibojař David Svoboda není. Dnes, před Hrami v Londýně, si dvojnásobný vicemistr světa nad parkúrovými překážkami věří. I proto, že armádní Dukla koupila čtyři koně, s nimiž získal jistotu. Navíc je sportovcem, co se učí z vlastních chyb a spoléhá na svou největší zbraň: Všestrannost.



Pobídne hnědáka Camira a s přehledem se s ním přenese přes dvě překážky vysoké 140 centimetrů. Na Hrách v Londýně ho přitom čekají skoky o výšce 120 cm. „Je vidět, že získal cit a umí koně pochopit. Už dávno není jezdec, který by zvířeti na zádech vadil,“ chválí moderního pětibojaře Davida Svobodu parkúrový trenér Robert Kopecký, jenž se na jízdárně v Poděbradech stará o reprezentaci v tradičním sportu.

„Kůň sice není kulatý, ale stát se může cokoliv. To přece my sportovci říct musíme,“ parafrázuje hlášku fotbalistů česká jednička. Lidé mu totiž pořád někdy připomínají, jak na poslední olympiádě v Pekingu útočil na zlatou medaili, o niž ho připravil kolaps s valachem Chun-chunem. Bojácného koně nezvládl, spadl z něj a ambice byly fuč. Navíc byl rád, že se mu nic nestalo.

Slabinu však Svoboda proměnil v silnou zbraň. I díky tomu, že po krachu koupila Dukla Praha pětibojařům čtyři koně za několik set tisíc korun. Každý má jiný charakter – silný, citlivý, živý, neposlušný. Vše se záměrem, aby si závodníci zvykli na rozdílné přístupy a neměli stres z toho, jaký typ si na soutěži vylosují.

David Svoboda na olympiádě chystá útok na medaili
Video se připravuje ...

Dvojnásobnému vicemistrovi světa z let 2008 a 2009 podmínky svědčí. Do Poděbrad jezdí dvakrát týdně. K tomu často o víkendech absolvuje závody se specialisty, kde se už několikrát umístil na pódiu. „Moc mi ale pořád nejde hřebelcování. Nebo teda jde, ale já ho spíš flákám. Holky ze stájí mi vždycky vynadají, že to pěkně šulím,“ říká věčně dobře naladěný Svoboda.

Do Londýna pojede opět s myšlenkami na medaili, i když ho na ni pasuje málokdo. V současnosti patří stabilně do elitní desítky, ale mezi lídry na závodech v poslední době chyběl. I kvůli loňské osobní krizi a úvahám o konci kariéry, kterou vyřešila až tréninková stáž v USA.

Více o olympijské přípravě moderního pětibojaře Davida Svobody + rozhovor čtěte v sobotním vydání deníku Sport.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud