30. července 2012 • 19:05

Bídnou bilanci zachraňuje Kvitová: Štěpánek, Cetkovská i Šafařová končí

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

AKTUALIZOVÁNO | Nejlepší česká tenistka Petra Kvitová vybojovala postup do třetího kola olympijského turnaje. Loňská wimbledonská šampionka se podobně jako v prvním kole trápila, Číňanku Pcheng Šuaj porazila 7:5, 2:6 a 6:1. Kvitová zůstala poslední českou zástupkyní ve dvouhrách, Radek Štěpánek, Petra Cetkovská i Lucie Šafářová se dnes s turnajem rozloučili.



Štěpánek nezvládl dohrávku v neděli rozehraného zápasu 1. kola s Rusem Nikolajem Davyděnkem a prohrál hladce 4:6, 3:6. V úvodním kole vypadla i Cetkovská, která kvůli podvrtnutému kotníku skrečovala duel se sedmou nasazenou Němkou Angelique Kerberovou za stavu 1:6 a 0:3. Šafářovou porazila 7:6 a 6:4 osmnáctiletá domácí tenistka Laura Robsonová.

 Úspěšně zahájily deblovou soutěž Andrea Hlaváčková s Lucií Hradeckou. Letošní finalistky Wimbledonu a loňské vítězky Roland Garros porazily Maďarky Babosovou, Szávayovou 6:1, 6:7, 6:2 a postoupily do osmifinále.

 Kvitová znovu nezachytila úvod zápasu a prohrávala 1:4. Vývoj prvního setu podobně jako v prvním kole s Ukrajinkou Katerynou Bondarenkovou otočila a vyhrála 7:5.

"Nebylo to vůbec lehký, hrála takové placky, letělo to rychle, ale první set jsem ještě vybojovala," řekla Kvitová. Ve druhé sadě ji však devětadvacátá hráčka světa trápila především na returnu. Kvitová se nedokázala prosadit ani po svém prvním podání, dvakrát ztratila servis a prohrála hladce 2:6.

Rozhodující okamžik zápasu přišel v úvodu třetího setu, kdy česká medailová naděje v prvním gamu využila pátý brejkbol a získala servis soupeřky. "Buď při těch brejkbolech zahrála dobře, nebo já zkazila. Už jsem si říkala, že na to nemám nervy, ale dopadlo to, což bylo hrozně důležitý," řekla Kvitová.

Rozhodující okamžik zápasu přišel v úvodu třetího setu, kdy česká medailová naděje v prvním gamu využila pátý brejkbol a získala servis soupeřky. Rázem zpřesnila hru a Číňanka marně hledala účinnou zbraň. Za stavu 5:0 sice Pcheng Šuaj odvrátila hrozícího "kanára", ale Kvitová vzápětí zápas ukončila. O postup do čtvrtfinále se utká s Bulharkou Cvetanou Pironkovovou, nebo Italkou Flavií Pennetaovou.

Štěpánek znovu končí v prvním kole

Štěpánek stejně jako na své první olympiádě v Pekingu vypadl ve dvouhře hned v úvodním kole. K zápasu s Davyděnkem nastoupil v neděli s téměř tříhodinovým zpožděním. V třetí hře úvodní sady ztratil podání a následně nevyužil tři brejkboly. Nebe se ale postupně zatáhlo a za stavu 3:4 v prvním setu byl zápas přerušen.

"Kdybych využil šance na brejk, mohl jsem ještě bojovat o první set. Davyděnko pak v dohrávce hrál, jako kdyby byl znovu pátý na světě," řekl novinářům Štěpánek.

"Snažil jsem se dělat všechno možné, pokoušel jsem se hrát odzadu i od sítě, měnit rytmus hry, ale na všechno měl odpověď."

Na dvorec se hráči znovu vrátili až po dalších třech a půl hodinách, ale stihli odehrát jen pár gamů. Štěpánek nevyužil další brejkbol a první sadu prohrál 4:6. Za stavu 1:0 v druhém setu rozhodčí kvůli kluzké trávě opět zápas přerušil a pořadatelé odložili dohrávku až na další den.

Rodák z Karviné ani dnes nenašel na zkušeného Rusa protizbraň. V pátém gamu znovu prohrál servis a Davyděnko s přehledem dokráčel k vítězství. Štěpánek si může spravit chuť ve čtyřhře s Tomášem Berdychem, úvodní kolo je čeká vpodvečer.

Cetkovskou trápilo zranění, zápas vzdala

Cetkovská dohromady v Londýně uhrála jen šest gamů. V úvodním kole čtyřhry s Lucií Šafářovou nestačily na druhý nasazený pár Sara Erraniová, Roberta Vinciová z Itálie a prohrály 2:6, 3:6.

"Dá se to hodit za hlavu, los jsem neměla zrovna ideální. Jsem ráda, že jsem tady mohla být s týmem. To je důležitější, být částí toho společenství. Chtěla jsem na olympiádu, byli jsme na zahájení. Užili jsme si ho, bylo fantastické," řekla Cetkovská po své olympijské premiéře. Doufá, že zranění nebude nijak vážné.

Šafářová padla s britským talentem

Šafářová se stejně jako v deblu rozloučila hned v úvodním kole. V utkání s talentovanou domácí hráčkou jí utekl začátek, rychle prohrávala 1:5. Manko sice stáhla a vynutila si zkrácenou hru, ale prohrála ji 4:7.

Průběh druhé sady byl vyrovnanější a Šafářová dokonce za stavu 4:3 vedla 40:0 při podání soupeřky. "Ona dobře zaservírovala a nebyla šance to proměnit," řekla, proč ani jeden brejkbol nevyužila.

Vzápětí sama ztratila servis. Při podání Robsonové se dostala k dalším brejkbolům, ale skvěle servírující Britka je odvrátila. Esem si vynutila mečbol a pokažený return Šafářové ukončil zápas.

"Ona výborně servírovala, umí tady hrát a Britky na trávě hrají dobře. Hrála rychle, hrála na dva údery a já na trávě nejsem schopna se dostat do hry a variovat to, abych jí to třeba mohla rozhodit," řekla Šafářová.

Na trávě se jí prý nehraje dobře. "Ale tohle mě mrzí. Neměla jsem žebříčkově dobrou hráčku, ale dobře podávala, hrála, co měla, a mně se na tom těžko hledají protizbraně," doplnila.

Olympijský turnaj v tenise ve Wimbledonu:

Muži: Dvouhra - 1. kolo:
Gasquet (16-Fr.) - Haase (Niz.) 6:3, 6:3,
Raonic (Kan.) - Ito (Jap.) 6:3, 6:4,
Davyděnko (Rus.) - Štěpánek (ČR) 6:4, 6:3,
Mónaco (9-Arg.) - Goffin (Belg.) 6:4, 6:1,
Čilič (13-Chorv.) - Melzer (Rak.) 7:6 (7:5), 6:2,
Roddick (USA) - Kližan (SR) 7:5, 6:4,
Hewitt (Austr.) - Stachovskij (Ukr.) 6:3, 4:6, 6:3,
F. Lopéz (Šp.) - Tursunov (Rus.) 6:7 (5:7), 6:2, 9:7,
Baghdatis (Kypr) - Soeda (Jap.) 6:7 (6:8), 7:6 (7:5), 6:2,
Kavčič (Slovin.) - Vardhan (Indie) 6:3, 6:2,
Federer (1-Švýc.) - Benneteau (Fr.) 6:2, 6:2,
Almagro (11-Šp.) - Bogomolov (Rus.) 6:2, 6:2.

Ženy:

Dvouhra - 1. kolo:

Kerberová (7-Něm.) - Cetkovská (ČR) 6:1, 3:0 skreč,
Wozniaková (Kan.) - Erakovicová (N. Zél.) 6:2, 6:1,
Martínezová (Šp.) - Hercogová (Slovin.) 6:2, 6:4,
Azarenková (1-Běl.) - Beguová (Rum.) 6:1, 3:6, 6:1,
Kirilenková (14-Rus.) - Duqueová (Kol.) 6:0, 1:1 skreč,
Petrovová (16-Rus.) - Čeng Ťie (Čína) 6:4, 7:6 (9:7),
Lepchenková (USA) - Cepedeová (Parag.) 7:5, 6:7 (6:8), 6:2.
Robsonová (Brit.) - Šafářová (ČR) 7:6 (7:4), 6:4,
V. Williamsová (USA) - Erraniová (9-It.) 6:1, 6:3,
Watsonová (Brit.) - Solerová (Šp.) 6:2, 6:2,
Lisická (Něm.) - Džabeurová (Tun.) 4:6, 6:0, 7:5.

2. kolo:
S. Williamsová (4-USA) - U. Radwaňská (Pol.) 6:2, 6:3,
Zvonarevová (13-Rus.)- Schiavoneová (It.) 6:3, 6:3,
Hantuchová (SR) - Cornetová (Fr.) 6:3, 6:0.

Konec. Davyděnko byl nad Štěpánkovy síly
Konec. Davyděnko byl nad Štěpánkovy síly

Vstoupit do diskuse
1
Články odjinud


Články odjinud