16. února 2018 • 13:15

Fantastická Sáblíková bere STŘÍBRO! V počtu medailí překonala Zátopka

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Martina Sáblíková to dokázala! Na olympiádě v Pchjongčchangu skončila v závodě na 5000 metrů na druhém místě a napodobila Michaela Krčmáře stříbrnou medailí. Česká rychlobruslařka sice na oblíbené trati nedokázala dotáhnout zlatý hattrick a napodobit triumfy ze Soči a Vancouveru, ale v počtu medailí překonala legendárního Emila Zátopka. Na kontě má už šest medailí ze čtyř olympiád - tři zlata, dvě stříbra a bronz. Nejrychlejší byla tentokrát Esmee Visserová z Nizozemska.



Sáblíková získala pro českou výpravu v Koreji čtvrtou medaili a svou vlastní sbírku tří zlatých, jedné stříbrné a jedné bronzové medaile rozšířila o druhé stříbro. Nizozemky na oválu v Kangnungu vyhrály všechny disciplíny.

Dvaadvacetiletá studentka farmacie Visserová je vycházející rychlobruslařskou hvězdou. Její první medailí bylo zlato na letošním mistrovství Evropy v ruské Kolomně. Na trojce, kde Nizozemky kompletně ovládly stupně vítězů, se ani nevešla do nabité nominace.

Na nejdelší trati si však všechno vynahradila. Časem 6:50,23 o více než dvě sekundy překonala rekord dráhy, který loni vytvořila Sáblíková při svém už devátém vítězství na mistrovství světa na této trati.

8. den na ZOH: český superden, povolávák pro střelce a vlajkonoš hrdina
Video se připravuje ...

Třicetiletá Sáblíková, která na 5000 metrů triumfovala ve Vancouveru i v Soči, nastupovala stejně jako na trojce až v poslední dvojici. Věděla tak, jaký bude potřebovat čas. V polovině trati byla jen desetinu za Visserovou, ale pak za ní přece jen začala zaostávat.

Sil měla dost, poslední kolo měla ze všech nejlepší. Nakonec byla o půl sekundy rychlejší než při svém loňském suverénním vítězství na této dráze, což se v sezoně, provázené zdravotními problémy, zdálo být nemožné. Čas byl o více než osm sekund lepší než při její jediné pětce v této sezoně ve Stavangeru. V cíli ji od zlata dělilo 1,62 sekundy.

Všechny další soupeřky jasně porazila, včetně Rusky Natalji Voroninové, která se za ní ve dvojici vyvezla k překvapivému bronzu. Německá veteránka Claudia Pechsteinová, která příští týden oslaví 46. narozeniny, v boji o šesté olympijské zlato viditelně přepálila začátek. V polovině trati držela krok s Visserovou, ale pak se propadla až na osmé místo s více než patnáctisekundovou ztrátou.

Tři nejlepší závodnice na pětce - Martina Sáblíková, Esmee Visserová a Natalia Voroninová
Tři nejlepší závodnice na pětce - Martina Sáblíková, Esmee Visserová a Natalia Voroninová

Rychlobruslení (Kangnung):

Ženy - 5000 m:

1. Visserová (Niz.) 6:50,23, 2. Sáblíková (ČR) 6:51,85, 3. Voroninová (OSR) 6:53,98, 4. Van der Weijdenová (Niz.) 6:54,17, 5. Blondinová 6:59,38, 6. Weidemannová (obě Kan.) 6:59,88, 7. Zujevová (Běl.) 7:04,41, 8. Pechsteinová (Něm.) 7:05,43, 9. Ošigiriová (Jap.) 7:07,71, 10. Peetersová (Belg.) 7:10,26.

Nejúspěšnější čeští sportovci v počtu medailí na olympiádě:


Věra Čáslavská
(gymnastika) - 11 medailí (7-4-0)
Martina Sáblíková (rychlobruslení) - 6 medailí (3-2-1)
Kateřina Neumannová (běh na lyžích) - 6 medailí (1-4-1)
Emil Zátopek (atletika) - 5 medailí (4-1-0)
Jan Železný (atletika) - 4 medaile (3-1-0)
Jan Brzák (rychlostní kanoistika) - 3 medaile (2-1-0)
Barbora Špotáková (atletika) - 3 medaile (2-0-1)
Ondřej Moravec (biatlon) - 3 medaile (0-2-1)
Ondřej Synek (veslování) - 3 medaile (0-2-1)
Lukáš Bauer (běh na lyžích) - 3 medaile (0-1-2)
Květa Jeriová (běh na lyžích) - 3 medaile (0-1-2)

PRŮBĚH ZÁVODU RYCHLOBRUSLAŘEK NA 5000 METRŮ ZDE>>>

Olympiáda 2018: kompletní informace najdete zde >>

Olympiáda v Pchjongčchangu: ZOH 2018 na iSport.cz

 
Program a výsledky ONLINE přenosy Češi na olympiádě Medailové pořadí
Zimní olympijské hry v Pchjongčchanguse konají od 9. do 25. února 2018. Celkem se na OH 2018 v Jižní Koreji rozdá 102 sad medailí.

Hokej na ZOH 2018

 
Program zápasů Česká nominace Tabulky a výsledky Stadiony na OH
Systém turnaje: Do čtvrtfinále postoupí přímo vítězové skupin a nejlepší tým z 2. místa. Zbylých 8 mužstev si zahraje o další čtyři místa.
Český program: Česko - USA 3:2sn
Česko - Rusko 0:3
Česko - Kanada 4:6

Eva Samková, Ester Ledecká, Barbora Havlíčková, Veronika Vítková, Ondřej Moravec, Martin Erat, Michal Krčmář, Šárka Pančochová, Martina Sáblíková, Karolína Erbanová, Pavel Francouz

 

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud