17. února 2014 • 13:59

VELKÁ BITVA ZAČÍNÁ: Má Slovensko lepšího gólmana? Trumfne soupeř Jágra?

Autor: mto
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Od smutné fotky ke slovenskému snu: Česko je pragmatičtější, říká Smetana
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
VŠECHNA VIDEA ZDE

ANKETA | To bude bitva! Slovenský tým na soupisce s dvanácti borci z NHL, ten český rovnou se sedmnácti. Čahoun Zdeno Chára bude svádět bitvy s obdobně vysokým Martinem Hanzalem a pokusí se eliminovat nedávného spoluhráče ze zámoří Jaromíra Jágra. Kanonýři Česka zase budou hledat recept na Jána Laca, kterého v neděli během hry nepřekonalo ani našláplé Rusko. A do toho všeho ta obrovská rivalita! Osmifinále ZOH v Soči mezi Českou republikou a Slovenskem startuje v úterý v 18:00 SEČ.



Včera to byly přesně čtyři roky od doby, kdy se týmy Česka a Slovenska naposledy utkaly v bitvě pod olympijskými kruhy. Necelých sedmnáct tisíc diváků vidělo ve Vancouveru góly Patrika Eliáše , Jaromíra Jágra a Tomáše Plekance a výhru českého týmu 3:1. Dnes to tak snadné pravděpodobně nebude... A nejen proto, že střelec jedné z tehdejších branek Patrik Eliáš se na ledě kvůli zdraovtním potížím neobjeví.

Brankáři:

Česko:

Ondřej Pavelec se pořádně mračil, když musel vynechat úvodní zápas proti Švédsku. Ale jakmile se objevil ve hře byl výtečný! Proti Lotyšsku vytáhl několik akrobatických zákroků a týmu dodal klid. Za branku proti Švýcarsku nemohl. V případě potřeby zaskočí Salák , který uklidnil hru v úvodním utkání se Švédskem.

Slovensko:

Sedm gólů od Ameriky a tři góly od Slovinců znamenaly, že prověřená zámořská dvojice Jaroslav Halák - Peter Budaj se ocitla mimo hru. Proti Rusku naskočil Ján Laco, nejlepší brankář stříbrného MS z roku 2012. A nezdá se, že proti Česku by to mělo být jinak. Gólman Doněcku inkasoval od domácích techniků až během nájezdů a mohl by být slovenským trumfem do ztířejšího utkání.

Obrana:

Česko:

Podle jmen je česká defenzivní vazba perfektní, přesto se v ní během utkání vyskytují mezírky. A občas i pořádné mezery. V útočné činnosti je naprosto nepostradatelný Marek Židlický , standard drží i stárnoucí Kaberle . Defenzivně vyniká "střelecká clona" Zbyněk Michálek a nebojácný Ladislav Šmíd . Velmi dobrou premiéru zaznamenal v posledním utkání Radko Gudas a rozhodně nezklamal ani Michal Barinka . Toho dnes v sestavě nahradí spolehlivý Rozsíval. Poradí si se Slováky?

Slovensko:

Slovenská obrana to je pořád především Zdeno Chára . Na širokém ledě není tak dominantní jako v zámoří, kde s trochou nadsázky dosáhne díky svému obřímu rozpětí rukou z brankoviště skoro až do rohu kluziště, ale je respektovanou duší týmu. Navíc během posledního tažení za Stanley Cupem se v Bostonu spřátelil s Jaromírem Jágrem a hru českého mága se teď pokusí rozbořit.

Nicméně v případě přesilových her hrozí nebezpečí také od Andreje Sekery. Ten je letos v NHL nejproduktivnějším slovenským bekem (32 bodů, o 6 více než Chára ) a má dokonce o tři body více, než neproduktivnější český bek Židlický . Šikovně hrají i mladík Marinčin a René Vydarený. Jeho střela od modré může být smrtící. Obrana Slovenska ale rozhodně není nepřekonatelná.

Útok:

Česko

Velké množství individualit má k dispozici český tým. Nabízí se šikovní štírci jako Palát nebo Frolík , technici Hemský s Krejčím a Nedvědem , všestranné hvězdy Plekanec s Voráčkem, bijci Hanzal s Milanem Michálkem a nadevšechny ční Jaromír Jágr . Teď jen záleží, jak se český tým sehraje.

Útoky na dnešním tréninku byly stejné, jako v předchozím zápase se Švýcarskem, stále ale chybí důelžitý muž Patrik Eliáš , který dnes zatím netrénoval. V posledním utkání byl pro českou sestavu primárním problémem brankář Jonas Hiller, s Jánem Lacem by to mohlo být podobné. První vstřelený gól bude důležitý.

Slovensko

Protože Slováci museli doma nechat Mariána Gáboríka a kvůli zranění přišli o Tomáše Kopeckého, hrozit budou především dvě nebezpečné dvojičky. Michal Handzuš - Marián Hossa z Chicaga a Tomáš Tatar - Tomáš Jurčo z Detroitu. Soubor Vladimíra Vůjtka bude sázet především na šikovnost této čtyřky a urputnost zbytku týmu. Branko Radivojevič a Peter Ölvecký mají dostatek zkušeností a pozor na Bartoviče se Záborským, jejich specialitou je střílení branek.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud