19. února 2014 • 10:46

Skikrosař Tomáš Kraus vytáhne na skikros helmu s lebkou pro štěstí

Autor: nit
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
Zima dohnal(a) Slavii, Trpišovského díl viny. Sparta má víc herní nadstavby
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMO ZE SOČI | Ve Vancouveru mu útok na medaili nevyšel, ve čtvrtek ale dostane skikrosař Tomáš Kraus ještě jednu šanci. Místo stresující pozice favorita do něho jde jako černý kůň, je uvolněný a usměvavý. A do závodu vtrhne s poutavou přilbou, kterou mu vytvořil nezávislý umělec Michal Škapa.



Všechno, co má rád, si nechal Tomáš Kraus namalovat na svoji přilbu pro olympijský závod v Extreme Parku v Roza Chutor.

„Je to věc pro štěstí. Mám tady letadlo, se kterým rád lítám, golfový míček, windsurfové prkno, helikoptéru z Aljašky a ještě několik zábavných věcí,“ líčí Kraus dílo, které vytvořil výtvarník Michal Škapa.

„Dělá hrozně pěkný lebky, ty mě baví, tak je tam taky dvakrát mám,“ usmívá se Kraus. „Jeho značka je sprej, ta tam taky patří. Já jsem mu dal několik fotek, co by tam mělo být a on to udělal tak dobře, že už jsem do toho nezasahoval. Když se mě ptali, co si vezu pro štěstí, nevěděl jsem. Teď už vím.“

Kraus vytáhne na skikros helmu s lebkou pro štěstí Kraus vytáhne na skikros helmu s lebkou pro štěstíFoto sport

Devětatřicetiletý Kraus má za sebou éru, kdy jasně vládl celému světu. Skikros se však dostal do olympijského programu až před čtyřmi lety ve Vancouveru, kde po nadějných výkonech v předchozích jízdách vypadl ve čtvrtfinále. Poté zvažoval i konec kariéry. Pak ale našel motivaci a v Soči je dobře naladěn, chce se porvat o medaili.

„Všechno v pohodě. Popovídáme si s Pavlem Kolářem, on mi řekne, že je to dobrý, že na to mám. To  je nejdůležitější...“ říká Kraus s úsměvem. „Je to dobrý. Kdo si sem nejede pro medaili, tak by tu neměl být. Ať se stane, co se stane, těším se na závod.“

Kraus si před několika dny při pádu v tréninku způsobil modřinu na boku, do závodu ale půjde stoprocentně připraven.

„Před jedním skokem veprostřed bylo třeba brzdit, zasekla se mi tam lyže a šel jsem přímo na led. Udělalo se mi trochu jelito, ale teď o tom nevím. Bolí to, jen když se převalím v noci na bok, což nedělám,“ líčí Kraus.

Skikrosař Kraus odletěl do Soči: Jsem černý kůň a jsem rád
Video se připravuje ...

Pro závod bude mít dvojnásobný mistr světa a čtyřnásobný šampion Světového poháru nadstandardní zabezpečení. U trati budou kromě Krausova trenéra Vladimíra Augusty pomáhat i členové snowboardového týmu, trenéři Marek Jelínek s Jakubem Flejšarem. Kanadský servisman Jean Philippe Trottier zase bude k ruce servismanovi Jaroslavu Lučanovi.

„Můj servisman pomáhal mazat snowboardistům, oni teď pomáhají nám. Pozadu bychom neměli být,“ pochvaluje si Kraus. „Myslím, že o nás bude postaráno. Je to nádhera, že se to takhle, i díky klukům od snowboardingu, povedlo. Dokážeme si pomoct.“

Během závodu se můžou Krausovi hodit i postřehy olympijské šampionky Evy Samkové , která už v úterý hlídala trať pro mužský závod ve snowboardcrossu.

„Evka tu byla dopoledne. Možná kouká na trénink a vychytá nějakou maličkost,“ líčí Kraus. „Spíš to ale probírám s našimi trenéry a s Jelenem (Markem Jelínkem). Všechny tyhle věci jsem dostal pod kůži, vím o nich. Trať je dost těžká. Bude hodně rozhodovat start a pak, kdo to napálí přímo v nejnižším postoji na cílový skok, když se nic nestane.“

Kraus se ještě rozhoduje, jestli si při závodě nechá na přilbu připevnit čipovou kameru. Samková to během své soutěže udělala i proto, aby dala soupeřkám najevo, že si věří, a nebojí se případné ztráty několika setin kvůli aerodynamice.

„Vyzkoušel jsem si to, ještě se rozhodnu. Evka s tím jela, líbilo se mi to,“ říká Kraus.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud