15. července 2008 • 17:26

Drogový expert Douda: Je to zločin

Autor: Martin Kovalčík
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Lukosřelec Andreas byl vyřazen z nominace pro Peking, protože mu v krvi byla nalezena marihuana. „Je to zločin,“ říká MUDr. Ivan Douda z organizace Drop In.



Co si myslíte o tom, že je sportovec vyřazen z nominace na Hry kvůli kouření marihuany?
S tím nemohu absolutně souhlasit. Podle mě je to zločin. Jedná se o další důsledek hysterie společnosti, která stále marihuanu démonizuje.

Marihuana je však droga…
To kafe nebo čokoláda taky. A co tabák? A alkohol? Proč je perzekuován někdo, kdo si dá tři měsíce před závody jednoho jointa a ten, kdo vypije deset piv pár dní před startem je v pořádku? Problém THC totiž je, že se z krve dá zjistit poměrně dlouho po užití.

Může podle vás kouření marihuany pomoci lukostřelci k lepšímu výkonu?
Rozhodně ne. Zvláště, když ji užije týdny před závodem. A myslím že by mu to neprospělo, ani kdyby si cigaretu marihuany zapálil těsně před závodem. Právě naopak, sportovec se potřebuje plně soustředit, což je pod vlivem marihuany celkem složité.

O vyloučení lukostřelce Andrease se více dozvíte zde...

Zastánci trestu by vám zřejmě oponovali v tom, že sportovec má být vzorem a tudíž by se měl od drog držet zpět…
To já vůbec nepopírám. Ale problémem je, že nikdo konkrétně nerozlišuje, co je v pořádku a co ještě ne. Vše se řídí jakousi náladou ve společnosti. Je kouření marihuany správné? Ne. Ale ani tak není správné pití alkoholu a kouření cigaret.

Co byste dělal vy na místě takto potrestaného sportovce?
Možná bych uvažoval o žalobě. Zajímal se vůbec někdo, jestli třeba potrestaný závodník neužíval marihuanu z léčebných důvodů? Nedokážu si představit, že bych vynaložil obrovské úsilí a finance na to, abych se dostal na olympiádu a pak by mi někdo zabránil tam jet, protože jsem před časem dělal něco, co velká část mých vrstevníků.

Články odjinud


Články odjinud