21. července 2008 • 21:40

Útoky, smog, totalita...

Autor: Blesk
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Chtějí mít největší, nejbohatší a nejpompéznější hry v olympijské historii. Dost možná se ale vyplní jiná prognóza: o hrách nejnesvobodnějších.

 



Komunistická Čína se před startem pekingské olympiády potýká s mnoha problémy. Navíc jí přidělali vrásky sabotéři: včera odpálili nálože v autobusech v jihočínském Kchun-mingu a po explozích zahynuli tři lidé.

TEROR
Tři mrtví a čtrnáct zraněných, to je smutná bilance dvou explozí ve městě Kchun-ming. Čínská policie výbuchy potvrdila a dodala, že šlo o sabotáž, žádné podrobnosti ale neuvedla. Úřady se obávají, aby se terčem útoku teroristů nestala i samotná olympiáda.

SMOG
Obrázky vzduchu, přes který není vidět, pravidelně oblétávají svět. „Je dobře, že se o tom hodně mluví. Snad s tím ještě něco udělají,“ věří česká oštěpařka Barbora Špotáková. Vláda chce během OH omezit automobilovou dopravu a zavřít některé továrny.

NESVOBODA
V Číně vládnou komunisté – jak to v takovém případě vypadá s lidskými právy, je jasné. V zemi jsou političtí vězňové a pronásledovaná hnutí. Úřady navzdory slibům chystají různé obstrukce a restrikce pro novináře.

TIBET
Free Tibet! Tohle zvolání i transparenty zná celý západní svět. A na čínskou okupaci Tibetu, centra lamaistického buddhismu, je obzvlášt citlivý. Peking i přesto pokračuje v počínšťování nejvýše položeného regionu na světě.

Články odjinud


Články odjinud