1. srpna 2008 • 04:59

Do Pekingu přes Istanbul

Autor: Blesk, lge
TOP VIDEA
Speciál ŽIVĚ s fanoušky: Žluté ohrožení? Priske teď už nikoho šetřit nebude
SESTŘIH: Vegas - Dallas 2:0. Hertl a spol. odvrátili vyřazení. Dva góly i top zákroky
VŠECHNA VIDEA ZDE

Jak vypadá cesta českých sportovců na olympiádu? Po odletu z Prahy si dají dvacet a probudí se – v Istanbulu! Ne, to není omyl, hry se konají opravdu v Pekingu.



Většina výpravy se ovšem uchýlila pod křídla Tureckých aerolinií. „Z devadesáti procent letí olympionici přes Istanbul,“ potvrdila manažerka Českého olympijského výboru Ivana Tomisová.

Atleti, veslaři, moderní pětibojaři... Ti všichni spatří z výšky klesajícího letounu perlu Orientu, starobylý Cařihrad.

Přes Turecko vedly i kroky gymnastů, judistů a střelců, kteří z Prahy odletěli včera. V jejich stopách se vydají triatlonisté – ti přes Istanbul zamíří na předolympijské soustředění do Koreje.

A stejný tranzit zvolili i plavci – než se usadí v Pekingu, čeká je ještě přípravný kemp do Hongkongu. „Výjimky tvoří jen málo sportovců, například tenisté, kteří se do dějiště her přesunou rovnou z turnajů v Moskvě a v Soulu,“ poodhalila plán odletů Tomisová.

Zatímco před čtyřmi lety do Atén cestovala větší část výpravy olympijským speciálem, tentokrát jde pouze o linkové lety.

„Měli jsme možnost pronajmout si armádní speciál, ale nakonec jsme od této možnosti upustili. Sportovci z různých odvětví měli odlišné představy, nešlo vyhovět všem,“ vysvětlil šéf české mise František Dvořák.

Cesta přes Istanbul trvá kolem šestnácti hodin, včetně zhruba pětihodinového čekání v tureckém velkoměstě.

Cena letenek? Běžná, hromadnou slevu olympijský výbor nedostal. Tedy mezi 25 a 40 tisíci korun na hlavu.

Dohromady tak cesta všech olympioniků do Pekingu vyjde na víc než 7 milionů korun. Celá výprava čítá 247 sportovců, trenérů a členů olympijského výboru.

Jako první se do Pekingu vydala už před týdnem plavkyně Klosová, jako poslední uzavře 19. srpna cestovní maraton atletka Schindlerová, kterou čeká závod v chůzi.

Články odjinud


Články odjinud