18. srpna 2008 • 06:15

V triatlonu kralovala Australanka Snowsillová

Autor: ČTK
TOP VIDEA
V čem se Pardubice zlepšily? Pánik - bez komentáře. Marinčin by chyběl hodně
PRVNÍ DOJEM: Vsetín by si měl pomoct přesilovkami. Naskočí do baráže Jágr?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Emma Snowsillová se dnes v Pekingu postarala o zisk prvního zlata v triatlonu pro Austrálii. Z českých reprezentantek dokončila závod pouze Vendula Frintová na 23. pozici.



Trojnásobná mistryně světa Snowsillová porazila po 1,5 km plavání, 40 km jízdy na kole a desetikilometrovém běhu o více než minutu hlavní favoritku Vanessu Fernandesovou z Portugalska. Bronz získala další Australanka Emma Moffattová.

Česká reprezentantka Vendula Frintová obsadila při své premiéře pod pěti kruhy 23. pozici s odstupem 4:59 minuty za Snowsillovou a vylepšila tak nejlepší výsledek českých triatlonistek v historii her.

Šestadvacátá žena z Atén Lenka Zemanová závod nedokončila po pádu na kole a byla převezena na vyšetření s podezřením na zlomeninu pravé ruky. To se však nepotvrdilo. Zemanová má ruku naraženou a dostala na dva týdny dlahu.

Pro Zemanovou se přitom z českého pohledu závod dlouho vyvíjel lépe. V plavecké části ztratila na čelo jen deset vteřin, na kole se poté držela v druhé skupině a bojovala tak o dvacáté místo.

Při vjezdu do posledního kola střední části závodu se ale přimotala do hromadného pádu a olympijské klání pro ni skončilo.

"Nějak jsme se neporovnaly v zatáčce a ani nevím, kdo lehl první. Tři závodnice spadly přede mnou, já jsem hledala místečko, jak se mezi nimi protáhnout, ale nepodařilo se. Byla jsem ve špatnou dobu na špatném místě," řekla Zemanová pro ČTK a Český rozhlas. Vzápětí potvrdila, že pekingské vystoupení bylo její poslední v aktivní kariéře.

Její krajanka Frintová se padajícím soupeřkám stihla vyhnout a i přes špatný začátek, kdy z vody vylezla až jako 43. s více než minutovým odstupem, se posunula do třetí desítky konečného pořadí. "Vzhledem k tomu, jak se závod vyvíjel, tak jsem udělala maximum a mohu být spokojená," řekla Frintová.

Litovala jen, že se jí nevydařila běžecká část, obvykle její nejsilnější disciplína. "V tomto počasí a na této trati to bylo opravdu těžké," podotkla.

Za její "vodní" ztrátu prý mohl hlavně drsný boj. "Sice nejsem zrovna dobrá plavkyně, ale byla jsem na tom opravdu dobře. Až jsem byla překvapená. Na první bójce jsem byla s holkama, které vylézaly v prvním balíku. Ne všechny závodnice se ale chovají zrovna férově a dvakrát se mi stalo, že mě někdo zatáhl za plavky rukou, což mě stálo hodně sil," uvedla Frintová.

Sedmadvacetiletá Snowsillová se po vyrovnané cyklistické části odpoutala od zhruba dvacetičlenné vedoucí skupiny hned v úvodu desetikilometrové běžecké trati, jež vedla poblíž hrobek slavné dynastie Ming.

Několik desítek metrů před cílem si mohla dovolit zvolnit a slavit s australskou vlajkou. Nedopadla tedy jako její krajanka Loretta Harropová před čtyřmi lety, kterou krátce před páskou předstihla Rakušanka Kate Allenová. Obhájkyně zlata letos zaostala už při plavání a skončila čtrnáctá.

Ačkoli Snowsillová získala v roce 2003 svůj první titul mistryně světa, nevešla se rok nato do australské nominace pro hry v Aténách. "I když to pro mě není nějaká hořká vzpomínka, měla jsem díky tomu pro Peking zvýšenou motivaci," uvedla vítězka.

Se ziskem stříbra byla spokojená mistryně světa z minulého roku Fernandesová, která si tak vynahradila zklamání z letošního MS, na němž skončila až na konci první desítky.

"Tahle medaile je stříbrná, ale je to jako zlato. Je dobré pro Portugalsko i pro Evropu, že má nějakou závodnici na stupních vítězů," řekla vítězka dvaceti závodů Světového poháru.

V úterý je na programu závod mužů.

Výsledky - ženy:
1. Snowsillová (Austr.) 1:58:27,66, 2. Fernandesová (Portug.) -1:06,97, 3. Moffattová (Austr.) -1:28,18, 4. Bennettová (USA) -1:53,88, 5. Ideová (Jap.) -1:56,11, 6. Spirigová -2:02,82, 7. Ryfová (obě Švýc.) -2:12,54, 8. Hewittová (N. Zél.) -2:18,33, ...23. Frintová -4:59,83, Zemanová (obě ČR) nedokončila.

Články odjinud


Články odjinud