22. srpna 2008 • 15:23

Maggiová získala zlato o jeden centimetr

Autor: ČTK
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

O jediný centimetr vyhrála olympijskou soutěž dálkařek Brazilka Maurren Higa Maggiová. Vítězný pokus předvedla hned v první sérii, v níž skočila 704 centimetrů.



Posledním skokem na ni zaútočila obhájkyně zlata z Atén Ruska Taťjana Lebeděvová, ale musela se spokojit s druhým místem.

Loni na mistrovství světa v Ósace vybojovala Lebeděvová výkonem 703 cm titul, dnes jí stačil jen na stříbrnou medaili, kterou v Pekingu získala i v trojskoku. "Proč! Proč! Proč!" křičela ruská favoritka. "Takovýhle výsledek jsem si nepředstavovala, ale i tak je sport krásný. Na olympiádě jde i o štěstí a dneska spotřebovala všechno Maggiová," řekla Lebeděvová.

Brazilka má za sebou dvouletý trest za doping, který dostala v roce 2003 za užití anabolik. Národní federace ji sice omilostnila, ale v Aténách stejně chyběla, protože mezitím otěhotněla.

"Dopovala jsem, byla to špatná zkušenost. Věděla jsem, že mám stále nějaký dluh, a chtěla se vrátit," uvedla matka dcery Sophie, kterou má s bývalým jezdcem formule 1 Antoniem Pizzoniou.

Bronz vybojovala Nigerijka Blessing Okagbareová, která se do finále dostala až dodatečně místo Ukrajinky Ljudmily Blonské, jež byla po druhém místě v sedmiboji usvědčena z dopingu.

"Tohle je největší zázrak mého života! Bůh dělá spoustu zázraků, ale tohle je ten největší," jásala nigerijská atletka. "Byla jsem strašně zklamaná, když jsem se nedostala do finále. V kvalifikaci mi to nešlo, něco bylo špatně. A včera, když mi volali, že budu skákat ve finále, jsem věděla, že je to boží zásah," řekla Okagbareová.

Devátá skončila nejlepší vícebojařka posledních let Švédka Carolina Klüftová, která se letos kvůli získání nové motivace rozhodla pro dálku a trojskok. Přestože patřila do širšího okruhu kandidátek na medaili, skočila jen 649 cm a nepostoupila ani do užšího finále. "Dneska mi to nešlo, nevycházel mi rozběh. Byla jsem pomalá," posteskla si.

Etiopská vytrvalkyně Tiruneš Dibabaová vyhrála takticky vedený závod na 5000 metrů a připsala si historický double. Před týdnem triumfovala i na dvojnásobné trati a stala se první běžkyní, která ovládla tyto disciplíny na jedné olympiádě. Na mistrovství světa se jí to podařilo už před třemi roky v Helsinkách.

Druhá doběhla etiopská rodačka v tureckém dresu Elvan Abeylegesseová a třetí skončila obhájkyně vítězství a mistryně světa Meseret Defarová, rovněž z Etiopie.

Výsledky:
Ženy:
5000 m: 1. T. Dibabaová (Et.) 15:41,40, 2. Abeylegesseová (Tur.) 15:42,74, 3. Defarová (Et.) 15:44,12, 4. Kibetová 15:44,96, 5. Cheruiyotová (obě Keňa) 15:46,32, 6. Šobuchovová (Rus.) 15:46,62, 7. Bekeleová (Tur.) 15:48,48, 8. Melkamuová (Et.) 15:49,03.
Dálka: 1. Maggiová (Braz.) 704, 2. Lebeděvová (Rus.) 703, 3. Okagbareová (Nig.) 691, 4. Hammondová (Jam.) 679, 5. Reeseová (USA) 676, 6. Udmurtovová (Rus.) 670, 7. Johnsonová (Brit.) 664, 8. Upshawová (USA) 658, ...v kvalifikaci 20. Ščerbová (ČR) 646.

Články odjinud


Články odjinud