14. října 2018 • 19:19

Smrt na Velkém Taxisu, odnesl to kůň. Byl jsem mimo, hlesl Bartoš

Autor: bda
Vstoupit do diskuse
2
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Nejtěžší překážka kurzu Velké pardubické, Velký Taxisův příkop, si opět vybrala smrtelnou daň. Stejně jako před čtyřmi roky u toho byl žokej Josef Bartoš. Tehdy na skoku, který koně absolvují pouze při Velké pardubické, skončil život Zulejky, tentokrát devítiletého Vicodyho ze stáje Lokotrans.



Vicody měl patřit k favoritům, nebo černým koním dostihu, neboť loni vyhrál prestižní Cenu Labe, ale jeho pouť skončila na nejsledovanější překážce.

„Bohužel udělal chybu, skočil skok strašně nízko a dopadl na hranu. Jeho skok neměl ideální křivku, jak by to mělo být. Do skoku bylo všechno naprosto v pořádku, ale potom už si nic nepamatuji, byl jsem chvíli mimo,“ vysvětlil nejúspěšnější český překážkový jezdec Josef Bartoš. „Nebylo to absencí odskokového břevna na překážce, Taxis se dá i dobře proskočit, ale prostě tentokrát udělal chybu.“

Po pádu před čtyřmi lety putoval Bartoš do nemocnice a panovaly obavy o jeho život, záhy se však rozplynuly. Tentokrát přišel od Taxisu po svých a teprve ve vážnici se dozvěděl o smutném konci svého parťáka. Tvář zkušeného barda v tu chvíli ještě více zesinala.

„To je vždycky nepříjemné,“ jen prohodil a stále si držel hlavu po pádu na čtvrté překážce v pořadí.

Poslední dobou jsou ročníky, kdy na Velkém Taxisově příkopu mnoho koní nepadá. Letos tam skončily naděje čtyř koní, kromě Vicodyho i tréninkových parťáků Ter Milla a Templáře, a také veterána Universe of Gracie.

Byla to smutná překážka pro trenéra Stanislava Popelku, šance obou jeho svěřenců Vicodyho i Universe of Gracie tam pohasly, přitom zkušený trenér zažíval povedené odpoledne, zásluhou Lombarginiho a Mahonyho slavil dvě vítězství.

Vítěz Velké pardubické Jan Faltejsek: O oslavách, Váňovi a cestě za pátým triumfem
Video se připravuje ...

Spokojený Marek Stromský: Sice jsme druzí, ale v tomhle závodě je to jako vítězství
Video se připravuje ...

Znovu pátý Josef Váňa ml.: V závěru jsem stále věřil a snažil jsem se, ale pořád jsme byli daleko
Video se připravuje ...

Váňa o Velké pardubické, Faltejskovi i výkonu syna: Chvíli vypadalo, že nebude nikde
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
2
Články odjinud


Články odjinud