14. října 2018 • 16:52

Šampionem Velké pardubické je Tzigane Du Berlais! Váňa mladší pátý

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
V čem se Pardubice zlepšily? Pánik - bez komentáře. Marinčin by chyběl hodně
PRVNÍ DOJEM: Vsetín by si měl pomoct přesilovkami. Naskočí do baráže Jágr?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Velkou pardubickou steeplechase vyhrál při své premiéře sedmiletý hnědák Tzigane Du Berlais v sedle s Janem Faltejskem, který ve slavném dostihu zvítězil už popáté. Třikrát za sebou triumfoval s klisnou Orphee des Blins, předloni dovedl na prvním místě do cíle valacha Charme Looka. ONLINE přenos z hlavního závodu Velké pardubické jsme sledovali ZDE >>



O prvenství bojovalo v cílové rovině ještě šest koní, ale vnějškem útočící Tzigane Du Berlais nakonec zvítězil jistě o tři délky. "Vyhrávám tady, protože dostávám dobré koně, a tohle je hodně dobrý kůň," řekl Faltejsek České televizi v cíli.

Pátým triumfem se Faltejsek v historickém pořadí odpoutal od Václava Chaloupky a Němce Petera Gehma a přiblížil se rekordmanovi Josefu Váňovi, který dostih opanoval osmkrát.

Dvacetihlavé startovní pole 128. ročníku prořídlo po Velkém Taxisově příkopu o čtyři koně, Tzigane Du Berlais podle Faltejska zvládl obávaný skok bez chyby. "Trochu jsem měl strach z půdy, ale on pak dobře zasprintoval," pochválil vítězného hnědáka pětatřicetiletý žokej, který v Pardubicích poprvé triumfoval v roce 2012.

"Co k tomu říct, Faltejsek je bůh! Faltejsek to vyhrál, není se o čem bavit. Moje zásluha to není. Majitel koupil koně a Honza ho zajel," prohlásil Pavel Tůma, trenér Tzigane Du Berlais, valacha s francouzským rodokmenem.

Šťastný Jan Faltejsek v cíliFoto Michal Beránek (Sport)

Za zástupcem stáje Dr. Charvát majitele Jiřího Charváta, šéfa českého Jockey Clubu, skončili na dalších místech Hegnus, Stretton, Zarif a pátý doběhl obhájce loňského triumfu No Time To Lose v sedle s Josefem Váňou mladším. Vítěz z roku 2015 Ribelino byl jedenáctý, poslední z koní, kteří dostih dokončili.

Hlavního favorita No Time To Lose nemohl jet po zlomenině ruky loňský vítěz Jan Kratochvíl a náhradník Váňa na svého otce a osminásobného vítěze Pardubické Josefa Váňu staršího ani letos nenavázal. Počtvrté v kariéře dojel Váňa mladší pátý. "Někdo by za to byl asi vděčný. Být pátý je krásné, ale už by třeba bylo na čase se posunout. Ale asi mi to není souzené," řekl Váňa.

V dostihu se podobně jako loni Kratochvíl s No Time To Lose pohyboval schovaný v poli, ale tentokrát kůň ve finiši nedominoval. "Měl jsem skvělý dostih, i pozičně mi to vycházelo, ale problém byla půda. Po tvrdém nechce cválat," řekl Váňa mladší.

Kousek od vítězství byl žokej Marek Stromský s druhým Hegnusem. "Zase se výhra nekoná. Pardubická je o štěstí, ale mám pořád pro co žít. Užívám si to, chtěl jsem vyhrát, ale druhé místo je krásné," řekl Stromský, který v minulosti dvakrát projel cílem Velké pardubické jako první, ale posléze byl vždy diskvalifikován.

Překážkový dostih Velká pardubická steeplechase (6900 m, šestiletí a starší koně, dotace 5,000.000 Kč):

1. Tzigane Du Berlais (ž. Faltejsek, tr. Tůma, stáj Dr. Charvát), 2. Hegnus (ž. Stromský), 3. Stretton (ž. Garner), 4. Zarif (ž. Romano), 5. No Time To Lose (ž. Váňa ml.), 6. Ange Guardian (ž. Kousek). Výrok: jistě 3 - hlava - 2 1/2 - 2 1/4 - 4. Čas: 9:05,56.

Další dostihy:

I. Apple's Kamikaze (ž. Myška) - New Finch - String,
II. Poinsettia (ž. Matuský) - Apas Rocka - Waikita,
III. Evžen (ž. Myška) - Father Paulo - Mr Spex,
IV. Lombargini (ž. Faltejsek) - Stigris - Sottovento,
V. Izynka (ž. Matuský) - Marcus Aurelius - Rui Faleiro,
VI. Mahony (ž. Stromský) - Unbrin De L'Isle - Player,
VII. Tiara (Ferhanov) - Medic - Chrystal Cross.

16:52 Velkou pardubickou steeplechase vyhrál sedmiletý hnědák Tzigane Du Berlais v sedle s Janem Faltejskem, který ve slavném dostihu zvítězil už popáté.

15:43 K dostihům neodmyslitelně patří také specifická kultura a módní styl. Štáb iSport TV si na to posvítil.

Klobouky a extravagance! Na Velké Pardubické to hýřilo modními styly
Video se připravuje ...

15:00 V Pardubicích slavil své velké úspěchy a je to pro něj také místo, které ho tahalo z nehoršího, když před lety ochrnul na dolní polovinu tělo po nešťastném pádu v tréninku. Bývalý německý žokej Peter Gehm po čtyřech letech přijel na Velkou pardubickou, kterou začátkem tisíciletí vyhrál čtyřikrát v řadě. „Vrací se mi všechny emoce,“ usmíval se. Na co si ještě vzpomněl? To zjstíte ZDE.

14:48 Ve Velké pardubické má trenér Grzegorz Wroblewski stoprocentní bilanci. Třikrát na start připravil Orphee des Blins a třikrát s ní vyhrál. Bilanci si udrží. Bohužel pro něj, protože nadějného Sztorma musel pár hodin před vrcholem překážkové sezony vyškrtnout. „Jsem z toho smutný, bohužel Sztorm není stoprocentně zdravý, z malého problému by mohl být velký, tak nechceme riskovat,“ vysvětloval polský trenér ve službách stáje Nýznerov. Další informace zjistíte ZDE.

14:47 Obrovské štěstí v neštěstí měl jezdec Ján Mach ve čtvrtém dostihu v Pardubicích - Ceně společnosti Nutrin. Spadl ze Smajlíka, jenže mu ve třmeni zůstala noha a kůň jej dlouho táhnul po trati. „Žije, ale je dobitý až běda,“ oddechl si trenér Martin Bělka, který byl okamžitě Macha zkontrolovat. Jezdce do nemocnice odvážela sanitka, byl při vědomí. Podle prvních zpráv má zlomené obě ruce. Celý text si přečtěte ZDE.

12:15 Stejně jako Věra Čáslavská nebo hokejoví bardi i nedávno sedmdesátiletý žokej Václav Chaloupka nalil před půlstoletím národu něco hrdosti a zadostiučinění. Vítězství s jeho osudovým koněm Korokem v roce 1969 se proměnilo ve veselici na oslavu triumfu nad silnými sovětskými koňmi. Chaloupka svou legendu posílil dalšími zářezy s Korokem a Václavem a také nezapomenutelnými souboji s Josefem Váňou. Na co dál zavzpomínal si přečtěte v rozhovoru ZDE.

Startovní listina 128. Velké pardubické

(6900 m, dotace pět milionů korun)

1. Mileryt (jezdec Mach, stáj Machvet-Man-Mach), 2. Nikas (ž. Glassonbury, Castor), 3. Zarif (ž. Romano, Köi Dent), 4. Hegnus (ž. Stromský, Ševců), 6. Bridgeur (ž. Myška, VaZi), 7. Vajgaros (ž. Aspell, DS RE&LA Frančák SK), 8. Ter Mill (Odložil, DS Malá Morávka), 9. Tzigane Du Berlais (ž. Faltejsek, Dr. Charvát), 10. Templář (ž. Boyer, www.trdelnik.com-Luka), 11. Stretton (ž. Garner, Nýznerov), 12. Vicody (ž. Bartoš, Lokotrans), 13. Kasim (ž. Liška, Stáj Kejzlar), 14. Vandual (ž. Matuský, Vadual CZ), 15. Ribelino (ž. Best, Lokotrans), 16. Sztorm (ž. Novák, Nýznerov), 17. Ange Guardian (ž. Kousek, Stáj Anděl strážný), 18. Delight My Fire (ž. Lovén, DS Pod Buchlovem), 19. No Time To Lose (ž. Váňa ml., DS Paragan), 20. Artistmontot (Velek, Quartis-Zámecký Vrch), 21. Pareto (Ferhanov, EŽ Praha a.s.), 22. Universe Of Gracie (Sloup, BORS Břeclav a.s.).

Profil tratě

Délka: 6900 metrů
Počet překážek: 31
Dotace: pět milionů korun
První ročník: 1874
Počet uskutečněných ročníků: 127
Nejvíce vítězství - žokej: Josef Váňa - osm (1987-89, 1991, 1997, 2009-11)
Nejvíce vítězství - kůň: Železník - čtyři (1987-89, 1991)
Nejvíce vítězství - trenér: Josef Váňa - deset (1996-97, 2001, 2006-11, 2017)
Nejvíce účastí: Josef Váňa – 28
Traťový rekord: Ribelino (žokej Pavel Kašný) - 8:56,01 minuty (2015)
Obhájce prvenství: No Time To Lose (žokej Jan Kratochvíl)

Vše o 128. Velké pardubické najdete ZDE >>>

Klobouky a extravagance! Na Velké Pardubické to hýřilo modními styly
Video se připravuje ...

Vítěz Velké pardubické Jan Faltejsek: O oslavách, Váňovi a cestě za pátým triumfem
Video se připravuje ...

Spokojený Marek Stromský: Sice jsme druzí, ale v tomhle závodě je to jako vítězství
Video se připravuje ...

Znovu pátý Josef Váňa ml.: V závěru jsem stále věřil a snažil jsem se, ale pořád jsme byli daleko
Video se připravuje ...

Váňa o Velké pardubické, Faltejskovi i výkonu syna: Chvíli vypadalo, že nebude nikde
Video se připravuje ...

Jan Faltejsek míří jako vítěz do cíle 128. Velké pardubické
Jan Faltejsek míří jako vítěz do cíle 128. Velké pardubické

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud