12. ledna 2017 • 13:43

Dostál končí ve čtyřkajaku, s nímž slavil dva olympijské bronzy

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
SESTŘIH: Everton - Liverpool 2:0. Překvapení v Merseyside derby, Reds se vzdaluje titul
VŠECHNA VIDEA ZDE

Rychlostní kanoista Josef Dostál končí ve čtyřkajaku, kterému pomohl ke dvěma bronzovým medailím na olympijských hrách. Třiadvacetiletý kajakář se zaměří jen na individuální závody a nově na kratší pětisetmetrovou trať. Informoval o tom v tiskové zprávě.



"S kluky ze čtyřkajaku jsem zažil neskutečné období, kdy jsme kromě olympijského zlata vyhráli snad úplně vše, co bylo možné a stále jsme i držiteli světového rekordu na K4," prohlásil čerstvý vítěz ankety o českého kanoistu loňského roku Dostál.

Ve čtyřkajaku s Danielem Havlem, Lukášem Trefilem a Janem Štěrbou získali bronz loni v srpnu na hrách v Riu a také o čtyři roky dříve v Londýně. Jsou i mistry světa z Moskvy 2014.

"Na toto období budu vždy rád vzpomínat a klukům za něj moc děkuji. Své rozhodnutí jsem jako první sdělil právě jim. Alespoň je teď při své výšce a váze nebudu brzdit," přidal s úsměvem mistr světa a stříbrný olympijský medailista z Ria na kilometru. "Právě teď je ideální čas dát šanci mladším klukům, aby nasbírali zkušenosti a zazávodili si," dodal.

Dostál nicméně uvedl, že v budoucnu start ve čtyřkajaku a deblu zcela nevylučuje. "Dost jsme o tom s trenérem přemýšleli, takže singl bude hlavní, ale čtyřkajaku i deblu jsem otevřený, když bude šance na lepší umístění než jen účast," řekl. "V případě zájmu trenérů rád v předolympijské i olympijské sezóně do čtveráku naskočím a vyzkouším si, zda dokážu stále být pro českou posádku přínosem," dodal.

Ostatní členové posádky Dostálovo rozhodnutí respektují, všechny aspekty jeho postoje probrali osobně. "Chápu ho, možná bych se v jeho situaci zachoval stejně," řekl ČTK zadák Štěrba. "Je to příležitost, aby se do posádky zapracovali nadějní borci," našel pozitivum na začátku nového olympijského cyklu.

V březnu se rozhodne, na jaké trati se bude disciplína K4 na olympiádě jezdit, hovoří se o pětistovce. "Asi by bylo horší, kdyby jeho odchod přišel v průběhu cyklu, kdy bude posádka složená. Není to katastrofa," domnívá se Štěrba. "Navíc se tomu do budoucna nebrání, může se stát, že se k tomu bude chtít vrátit," doplnil.

Podobný názor měl i Trefil. "Tak nějak jsme to všichni tři čekali, že tenhle krok udělá. Mě osobně to nějak nepřekvapilo," prohlásil Trefil, který v týmu seděl na druhém místě. Upozornil, že rozhodně tento krok nenarušil vzájemné vztahy. "Ten čtyrák se bude skládat znovu a budoucnost je zářivá i dál. Je nás spoustu dobrých a mladých, myslím, že to dokážeme složit tak, aby výsledky byly podobné," doplnil.

Dostaň Dostála: Kde domek můj, kačer Donald či kolik balad má Kytice?
Video se připravuje ...

Výslech vodáků: Prskavec chce zpívat jako Dostál, ten mu závidí mrštnost
Video se připravuje ...

 

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud