Martin Hašek
19. února 2011 • 04:59

Věřitelé MS v Liberci: Katko, vyvoláme skandál

Vstoupit do diskuse
27
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Mezinárodní skandál hodlají udělat firmy, kterým organizační výbor lyžařského mistrovství světa v Liberci i po dvou letech stále dluží peníze. Věřitelé zakládají občanské sdružení, chystají společnou žalobu a informace o své věci začátkem příštího týdne rozešlou prezidentovi mezinárodní lyžařské federace FIS Gian Franco Kasperovi i zahraničním médiím.



Do startu světového šampionátu v klasickém lyžování na staroslavném Holmenkollenu zbývají jen čtyři dny, po minulém mistrovství světa v Liberci ale stále zbylo špinavé prádlo. A neuspokojení věřitelé se postarají o to, aby se o tom dozvěděl svět.

„Chceme upozornit veřejnost v zahraničí, zástupce Mezinárodní lyžařské federace, zástupce médií a také současné pořadatele šampionátu v Oslu, že situace, která nastala po konci mistrovství v České republice, je odstrašujícím příkladem neodpovědného přístupu hostitelské země, pořadatelského města a národního lyžařského svazu,“ píše se v dopisu věřitelů určeném pro zahraniční novináře, který bude odeslán začátkem příštího týdne.

759,9
Na tolik milionů korun se vyšplhal rozpočet organizačního výboru lyžařského MS 2009 v Liberci

Organizační výbor libereckého šampionátu 2009 pod vedením Kateřiny Neumannové nesplatil dluhy ve výši 112 milion korun. Ve světě se však o jeho problémech teprve dozvídají.

„V Norsku o tom nebyly zprávy, je to pro mě překvapení,“ reagoval na informace o libereckých dluzích norský novinář Kjetil Kroksaeter.

Také představitelé mezinárodní federace FIS se věcí začali zabývat až poté, co Neumannová koncem ledna pověsila fotografie vrcholných představitelů této organizace na svoji tabuli hanby a znázorněné osoby označila jako viníky dodatečných nákladů mistrovství ve výši 50 milionů korun.



„Vyjádření Kateřiny Neumannové považujeme za skandální a naprosto nesouhlasíme s názorem, že viníkem celé situace je Mezinárodní lyžařská federace, která zcela oprávněně stanovila podmínky pro uspořádání takto významné sportovní události,“ uvádí věřitelé ve své zprávě.

112
Tolik milionů korun organizační výbor libereckého MS stále dluží věřitelům

„Současně však považujeme distancování státu, města a národního svazu od vedení a samotného dluhu šampionátu za stejně skandální.“

Zatímco v Česku jsou pořadatelé libereckého MS tvrdě kritizováni kvůli rozmařilému rozpočtu, ve světě byli zatím chváleni. Po organizační stránce se totiž liberecký šampionát povedl a v lyžařském prostředí je dokonce považován za jeden z nejlepších v historii. Věřitelé proto chtějí mezinárodní veřejnosti podat pravdivý obraz o situaci.



„Skoro dva roky čekáme na uhrazení pohledávek za naše služby ve výši necelých pěti milionů eur. Bez našich služeb by závody nebylo možné realizovat,“ uvádí věřitelé v dopise adresovaném přímo prezidentu FIS Kasperovi.

Kateřina Neumannová v zajetí novinářFoto Barbora Reichová Sport


Věřitelé se mohou svých požadavků zřejmě domoci jen soudně. Vláda pomoc zamítla, zastupitelé Liberce se na ní nemohou shodnout a lyžařskému svazu chybí peníze. Poškození už koordinují své kroky. 10. února se shodli na založení sdružení s názvem „Oprávnění věřitelé MS Liberec 2009“. Jeho cílem spojení jednotlivých pohledávek a podání společné žaloby.

„Předpokládám, že co do počtu věřitelů nás ve sdružení bude přes dvě třetiny. Co se týká objemu pohledávek, bude to drtivá většina. Už teď jsme na padesáti milionech,“ říká Vojtěch Hlaváček, zástupce věřitelů.

Kateřina Neumannová stále nemůže urovnat dluhy za MS
Kateřina Neumannová stále nemůže urovnat dluhy za MS

Vstoupit do diskuse
27
Články odjinud


Články odjinud