2. března 2011 • 14:31

Kvalifikace sprintu českým lyžařům nevyšla

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Krejčího čas je tady. Zafeiris coby zklamání sezony, potřebuje Zima ochranu?
Nejdojemnější rozhovor. Šampion Adámek propukl v pláč: Mně se splnila všechna přání
VŠECHNA VIDEA ZDE

Čeští lyžaři Petr Novák s Dušanem Kožíškem ani Eva Nývltová s Ivanou Janečkovou dnes nepostoupili z kvalifikace sprintu dvojic klasickou technikou na mistrovství světa v Oslu.



Do finále naopak v soutěži mužů prošli obhájci titulu z Liberce Norové s favorizovanou sestavou Petter Northug, Ola Vigen Hattestad, ve hře jsou i předloňské šampionky Aino Kaisa Saarinenová s Krisou Lahteenmäkiovou z Finska.

Nývltová s Janečkovou přišly o postupovou naději velmi záhy, už po druhém úseku ztrácely na čelo patnáct vteřin a jejich manko dál narůstalo. Nezopakovaly tak finálovou účast z předloňského MS na domácí půdě, daleko měly od postupující trojky ve své rozjížďce a neuspěly ani s časem.

"Bohužel to nevyšlo. Iva není sprinterka a mně to tady extra nejde. Byla to taková reprezentační povinnost, nemáme štafetu, nejely jsme desítku, tak jsme se chtěly ukázat alespoň tady," řekla Nývltová.

Pondělní klasická desítka žen v Oslu totiž byla prvním závodem na mistrovství světa, kdy nestála na startu individuálního závodu žádná Češka. A ve čtvrtek bude ve startovce chybět i česká štafeta, to se naposledy stalo v roce 1987 v Oberstdorfu.

Novák s Kožíškem si vedly o poznání lépe než jejich kolegyně z reprezentace. Ve hře se drželi až do posledního šestého úseku a dobrý výkon podal překvapivě zejména Novák, nováček na mistrovství, který se specializuje hlavně na dálkové běhy. Kožíšek, který ve sprintu dvojic získal bronz na MS v Oberstdorfu společně s Martinem Koukalem, ale ve finiši nakonec nestačil, dojel sedmý a na čelo ztratil dvanáct vteřin.

Finálové závody sprintu dvojic začnou ve 14:15. V ženském finále se představí Slovinsko, Finsko, Itálie, Norsko, Švédsko, Spojené státy, Německo, Kanada, Japonsko a Rusko. Finálovou desítku mužského závodu tvoří dvojice Norska, Švédska, Ruska, Kanady, Německa, Kazachstánu, Finska, Francie, Itálie a Spojených států.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud