Martin Hašek
7. ledna 2009 • 17:46

Skokan Loitzl? Pan dokonalý!

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Tohle ještě svět skoků na lyžích neviděl! Rakušan Wolfgang Loitzl v Bischofshofenu ovládl Turné čtyř můstků, když v posledním závodě seriálu předvedl dva nejdelší skoky dne.



Bodové rozhodčí nadchl natolik, že mu v devíti z deseti známek udělali maximálně možný počet dvaceti bodů.

Takhle se rodí legendy. Wolfgang Loitzl byl ještě na začátku Turné čtyř můstků věčně druhý. Včerejším vítězstvím v Bischofshofenu však završil jeden z nejpůsobivějších triumfů historie prestižního seriálu.

„Přijel jsem s touhou vyhrát svoje první vítězství ve Světovém poháru. Povedlo se mi to v Garmisch-Partenkirchenu, Innsbrucku i tady. Je toho možná až moc,“ vydechl Loitzl.

„Jsem strašně šťastný. Budu potřebovat nějaký čas, abych se z toho vzpamatoval.“ Loitzl včera dokázal, že je pravým skokanským králem.

V tréninkovém kole skočil o třídu méně než Švýcar Ammann a Rakušan Schlierenzauer, kteří ho teoreticky mohli ohrozit. V závodě však vypálil dva pohádkové skoky do dálek 142,5 a 141,5 metru. Byla to ukázka dokonalosti, což ocenili i rozhodčí.

V prvním kole dostal Loitzl maximální počet pěti dvacetibodových známek. V historii skoků na lyžích se to stalo teprve potřetí. Loitzl vyrovnal výkony krajana Tonniho Innauera z roku 1976 a Japonce Kazujoši Funakiho z roku 1998, kterých oba dosáhli při letech v Oberstdorfu.

V druhém kole dostal Loitzl čtyři dvacítky. Nejvyšší známku mu upřel jen český rozhodčí Václav Kraml, stejně jako minulý týden v Garmisch-Partenkirchenu.

„Pět dvacítek jsem mohl dostat místo jednou hned třikrát. Toni Innauer byl asi s tím rozhodčím na prázdninách a požádal ho, aby mi dvacítky nedával,“ přešel to Loitzl s úsměvem.

Za týden devětadvacetiletý Rakušan měl blízko taky ke skokanskému Grand Slamu, tedy vítězství na všech čtyřech závodech Turné. Výkon Němce Svena Hannawalda z ročníku 2001/2002 nevyrovnal zřejmě jen díky nevydařenému doskoku v Oberstdorfu, kde prohrál s Ammannem o 1,2 bodu.

„Možná je to tak lepší. Nikdo neví, co by se stalo, kdybych v Oberstdorfu vyhrál,“ řekl Loitzl.

„Jsem šťastný, že jsem vyhrál v Obersdorfu, protože Wuff nemá Grand Slam. Jsem spokojený,“ řekl se smíchem Švýcar Simon Ammann, letošní hlavní Loitzlův protivník.

Nový šampion zažívá bleskový výtah nejen ke slávě, ale také za solidními výdělky. Od začátku zimy už získal na odměnách v přepočtu čtyři miliony korun, to je v součtu víc než za jeho dosavadní kariéru. Za překvapivé vítězství na Turné navíc dostal i terénní auto Subaru Forester.

„Náš servisman mi říkal, že by to auto upotřebil. Chtěl ale, abych mu platil i benzín a pojištění,“ žertoval Loitzl. „Myslím, že se nám do rodiny bude hodit.“

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud