2. března 2009 • 12:33

Kraus: Každá série musí skončit

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Kralování skikrosaře Tomáše Krause na mistrovství světa skončilo. V japonském Inawaširu vypadl v prvním kole, což se mu nestalo dlouhých pět let. Celou tu dobu byl postrachem soupeřů, dnes si však vybral slabou chvilku.



Vítěz předchozích dvou šampionátů nečekaně zaváhal hned v úvodu a na další boje o cenné kovy se už jen díval. S neúspěchem se však vyrovnával podle svých slov dobře.

Už v kvalifikaci měl potíže, neboť na rozbité trati v jedné ze zatáček udělal chybu v místě, kde vypadl druhý český závodník Zdeněk Šafář. "Málem mě to stálo postup," glosoval své osmnácté místo. "Cítil jsem se špatně. I když se mi to občas stává a umím se s takovými pocity vypořádat, dneska se mi to nepovedlo," uvedl v telefonickém rozhovoru s novináři.

Organizátoři se snažili trať při teplotách vysoko nad nulou upravovat, ale ne vždy se jim to dařilo. V hlubokém a měkkém sněhu se zejména po kvalifikaci tvořily rýhy a díry. "Moc mi to nevyhovovalo," řekl Kraus. Ani zvláštní sníh mu neseděl. "Máme skvělé servismany. Ale i když jsme v lyžích nebyli úplně nejlepší, v tom hlavní problém nebyl," dodal.

Kraus: krach hned v prvním kole

Soupeři byli trochu překvapeni z Krausova výkonu. "Každá série musí skončit, je důležité se ale nezaseknout. Měl jsem letos dobré závody," prohlásil vedoucí muž Světového poháru, který chce počtvrté vyhrát. "Myslím, že se s tím vyrovnám slušně, protože to k tomu sportu patří. Už jsem duchem ve Švýcarsku," řekl k dalšímu závodu, který se pojede 12. března v Grindelwaldu.

Do konce seriálu zbývají ještě tři podniky. "Na mistrovství světa je sice upřena větší pozornost, ale letos dokazuju, že mezi nejlepší patřím a tento závod to nezmění," věří Kraus. Na MS byla paradoxně menší konkurence, neboť počet lyžařů na jednu zemi je omezen na čtyři.

Pro Krause to mohl být poslední šampionát. V úterý oslaví pětatřicáté narozeniny a tato myšlenka už mu projela hlavou. "Lehce jsem se toho dotkl, chtěl bych si totiž spravit chuť," prohlásil. Ale myšlenky zatím zavrhl, neboť MS je až za dva roky a jeho hlavním cílem je po letošní sezoně připravit se na olympijské hry ve Vancouveru, kde bude mít skikros premiéru.

"V Kanadě to bude jiné," sliboval. I proto chce hned na jaře pracovat na materiálu, aby měl nejlepší možné lyže pro specifické podmínky v Cypress Mountains. "Abych pak měl klid na letní a podzimní přípravu, což se nám v letošní sezoně moc nepovedlo," uvedl.

Možnou změnou v jeho přípravě na olympijskou sezonu bude i spolupráce s ostatními týmy. Už jedná s Nory a Francouzi. "Chci odstranit chyby, co se letos nakupily," prohlásil. Potřebuje prý jezdit s více lidmi, nejen s druhým reprezentantem Zdeňkem Šafářem.

"Je těžké najít trať a dalších čtyři nebo pěti lidí, abychom se mohli vzájemně předjíždět a zkoušet manévry. Ale samozřejmě je jasné, že se budu snažit, abych jim všechno neukázal," řekl s úsměvem.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud